Kromě vyššího výkonu a úspory nákladů nabízí rypadlo DX225LC-7 více nových funkcí než jiné stroje na trhu již v základní výbavě. Řada z nich je společná s ostatními novými rypadly střední velikosti, která budou uvedena na trh v blízké budoucnosti, a vychází z velmi úspěšné konstrukce strojů předchozí generace. Nové funkce poskytují zásadní vylepšení v oblasti ovladatelnosti stroje, všestrannosti, pohodlí obsluhy, provozuschopnosti a návratnosti investic, se silným zaměřením na zvýšení produktivity a robustnosti.  


Nové těžší protizávaží pro práci s naklápěcími rotátory


Mezi nové prvky modelu DX225LC-7 patří o 14 % těžší standardní protizávaží o hmotnosti 4,9 tuny, které je zvláště vhodné pro práci s těžšími přídavnými zařízeními, jako jsou naklápěcí rotátory. Těžší protizávaží také přispívá k vyšší zvedací a výkopové kapacitě DX225LC-7 ve srovnání s modelem předchozí generace. Model DX225LC-7 také standardně obsahuje nové zvedací oko, které je součástí odlitku tlačného prvku pro připojení lžíce na konci ramena. Nové zvedací oko má maximální nosnost 5 tun a obsahuje speciální vložku pouzdra zabraňující deformaci zvedacího otvoru.  
Kromě zvýšené stability zajišťované novým protizávažím přináší model DX225LC-7 nový inteligentní hydraulický systém, který ve srovnání s předchozími modely rypadel poskytuje zlepšení přibližně o 30 % při práci s přídavnými zařízeními. Nový systém využívá inteligentní logiku hydrauliky pro optimální rozdělení hydraulického průtoku, když rameno i přídavné zařízení pracují současně, s novým prioritním ventilem a dodatečným hydraulickým vedením udržujícím nepřetržitý hydraulický průtok k přídavnému zařízení, i když je rameno právě používáno.

DX225LC-7 je prvním z nových rypadel Doosan střední velikosti


Nový režim naklápěcího rotátoru

Na ovládacím panelu modelu DX225LC-7 je k dispozici nový režim Naklápěcí rotátor, který lze zvolit pro zajištění optimalizovaného hydraulického průtoku, a pomoci tak maximalizovat přesnost práce naklápěcího rotátoru odstraněním zpětného tlaku. Tento nový režim naklápěcího rotátoru představuje speciální režim obousměrného průtoku, je ale řízen systémem EPOS jako režim jednosměrného průtoku, s přímým návratem do nádrže v každém směru, aby se zabránilo zpětnému tlaku a zvýšil se průtok a ovladatelnost.


Nová funkce jemného otáčení

Další standardní novinkou je funkce Jemné otáčení, která minimalizuje otřesy, které působí na zvednutý předmět při zahájení nebo zastavení otáčivého pohybu rypadla, s cílem zvýšit bezpečnost okolních pracovníků a zabránit škodám způsobeným pádem předmětu z rypadla.
Když je aktivováno Jemné otáčení, je eliminován doběh, a díky tomu rypadlo DX225LC-7 plynule dosáhne maximální rychlosti otáčení a v okamžiku zastavení eliminuje ráz při obratu pohybu, což ve výsledku zajistí plynulé zastavení.


Vylepšená ovladatelnost a pohodlí

Technicky vyspělá kabina u modelu DX225LC-7 kromě toho, že vyniká prostorností a ergonomičností, posouvá pohodlí obsluhy a snadnost ovládání na dosud nevídanou úroveň. Stejně jako všechny ostatní modely Doosan Stage V má kabina nové vysoce kvalitní sedadlo a standardně nabízí více funkcí než jiné stroje na trhu, což zajišťuje vynikající ovladatelnost a vysokou přesnost při veškerých aplikacích.

DX225LC-7 je prvním z nových rypadel Doosan střední velikosti


Klíčové nové funkce
•    Nový 8palcový dotykový barevný LCD panel s o 30 % větší obrazovkou
•    Stereo systém integrovaný v přístrojové desce (s Bluetooth funkcí streamování)
•    Systém bezklíčkového startování
•    Koženkové odvětrávané sedadlo
•    Systém paralelních stěračů a nové provedení pedálů
•    Vylepšený výkon klimatizace/odmrazování
•    Standardně 9 LED pracovních světel
•    Volitelně další 4 LED světla
•    Kamery 360o(volitelně)
•    Ultrazvuková detekce překážek (volitelně)


Technologie Doosan D-ECOPOWER


Technologie D-ECOPOWER od společnosti Doosan využívá elektronické tlakem řízené čerpadlo v hydraulickém systému s uzavřeným středem pro dosažení zvýšení produktivity až o 26 % a zlepšení spotřeby paliva o 7 %, v závislosti na zvoleném režimu. Hlavní regulační ventil s uzavřeným středem minimalizuje tlakové ztráty, zatímco elektrické tlakem řízené čerpadlo účinněji řídí a optimalizuje výkon motoru.

Vylepšená zpětná vazba obsluze prostřednictvím joysticku ve výsledku zajišťuje lepší ovládání stroje a menší únavu obsluhy. Zrychlení a zpomalení funkcí pracovní skupiny rypadla je plynulejší, což obsluze umožňuje provádět opakované otáčivé a výkopové pohyby s menším počtem trhavých pohybů.


Nový motor Stage V


Aby byly splněny emisní předpisy pro motory Stage V, je nové rypadlo DX225LC-7 poháněno dieselovým motorem Doosan DL06V nejnovější generace, který poskytuje výkon 129 kW (176 k) při 1800 ot./min.  Motor DL06V přináší nové řešení, které překračuje požadavky předpisů Stage V bez recirkulace výfukových plynů (EGR) a které zvyšuje množství vzduchu dostupného během spalování, zvyšuje teplotu procesu a výrazně snižuje množství produkovaných částic.

To je kombinováno s vysoce účinnou technologií následného zpracování DOC/DPF+SCR, která zajišťuje minimální emise. Díky nové technologii byla potřeba údržby filtru pevných částic (DPF) výrazně omezena, přičemž údržba není nutná, dokud stroj nedosáhne 8000 provozních hodin.

DX225LC-7 je prvním z nových rypadel Doosan střední velikosti


Inteligentní řízení výkonu SPC3


Modelem DX225LC-7 se společnost Doosan pokouší zajistit, aby produktivita a ochrana životního prostředí šly ruku v ruce. Zvýšená palivová účinnost motoru DL06V v kombinaci s novým hydraulickým hlavním ventilem a novou generací inteligentního řízení výkonu SPC3 přináší ve srovnání s předchozí generací stroje zvýšené úspory paliva, konkrétně +7 % v režimu S a +6 % v režimu P+. Jedná se o dva z celkem čtyř režimů výkonu, které jsou nyní u modelu DX225LC-7 k dispozici, což pomáhá zjednodušit obsluhu nového rypadla ve srovnání s komplexnějším výběrem osmi režimů výkonu a kombinací SPC u předchozí generace stroje. Obsluha může nastavit režim výkonu (P+, P, S nebo E) v jednosměrném i obousměrném pracovním režimu.


Telematický systém DoosanCONNECT

Na novém modelu DX225LC-7 je už z výroby standardně nainstalován nejmodernější bezdrátový systém pro sledování vozového parku DoosanCONNECT od společnosti Doosan. Systém DoosanCONNECT nabízí webové řešení pro správu vozového parku, které je velmi užitečné pro sledování výkonu, zabezpečení strojů a podporu preventivní údržby. Je k dispozici jako standardní funkce u všech nových rypadel Doosan (od 14 tun), u všech nových kolových nakladačů a kloubových damprů Doosan.  

Pro více informací o stavebních strojích Doosan navštivte www.doosanequipment.eu nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.

Stručné specifikace pro rypadlo Doosan DX225LC-7
•    Lžíce:  0,39–1,05 m3
•    Provozní hmotnost:  23,3 tuny
•    Výkopová hloubka (standardní přední část):  6590 mm
•    Výkopový dosah (standardní přední část):  9865 mm
•    Výkopová výška (standardní přední část):  9620 mm
•    Celková šířka (s deskami pásu 600 mm):  2990 mm
•    Výška (standardní přední část):  2890 mm
•    Celková délka v pojezdové poloze (standardní přední část):  9570 mm
•    Poloměr otáčení zadní části:  2909 mm
•    Tažná síla:  27,5 tuny
•    Rypná síla na lžíci (ISO):  16,5 tuny
•    Rypná síla na ramenu (ISO):  13,4 tuny
•    Zvedací kapacita v dosahu 6 m:  8,65 tuny
•    Pojezdová rychlost:  nízký rozsah – 3,0 km/h, vysoký rozsah – 5,5 km/h  
•    Motor (čistý SAE J1995):  6válcový Doosan DL06V Stage V, 129 kW (176 k) při 1800 ot./min