Robert Husár, ředitel pro produktovou řadu mini rypadel, Doosan Bobcat EMEA, uvedl: „Konstrukce nových mini rypadel Bobcat řady R2 v hmotnostní třídě 5–6 tun těží z těsné spolupráce s našimi zákazníky v každé fázi vývojového procesu. Velmi osobitý design těchto nových strojů podtrhuje jejich robustní a dynamická konstrukce a vynikající povrchová úprava stroje. Všechny nové modely nabízejí kombinaci vysokého výkonu, vynikající stability, excelentního komfortu operátora a plynulé ovladatelnosti pracovních funkcí, jaká je v této kategorii nevídaná.“


Tři typy rypadel pro různé potřeby uživatelů

Modely E50z a E55z mají díky unikátnímu nulovému přesahu kabiny (ZHS) ještě vyšší úroveň ochrany oproti standardní konstrukci s nulovým přesahem. To umožňuje operátorovi se pohybovat a pracovat v blízkosti zdí a překážek s naprostou jistotou. Díky vlastnosti ZHS zůstává otáčení kabiny E50z a E55z plně v půdorysu pásů, a to včetně válce pro otáčení výložníku, předních rohů, klik, světel, a dokonce i dveří v otevřené i zavřené poloze.

Model E50z se ZHS je stroj, který vyniká mimořádně snadnou obsluhou. Je optimalizovaný specificky pro potřeby půjčoven a přináší vyšší úroveň komfortu obsluhy a více funkcí požadovaných náročnými majiteli a provozovateli. U modelu E50z byla zvýšena hmotnost a optimalizováno její rozložení, aby bylo dosaženo maximální stability. Díky tomu je tento typ dodáván v základu s dlouhým ramenem. E55z je model se špičkovým výkonem – je to největší a nejvýkonnější stroj Bobcat s konstrukcí ZHS. Zákazníkům poskytuje skvělou kombinaci ovladatelnosti, výkonu a pohodlí.

Nový stroj E60 je vlajkovou lodí řady R2 ve všech aspektech – konvenční model má výkonnější motor, větší kabinu a další nové jedinečné vlastnosti. U modelu E60 umožňuje krátký přesah zadní části (pouze 280 mm) provozovat stroj ve stísněných prostorech. Díky tomu je ideálním nástrojem pro vysoce náročné aplikace, kde má výkon a stabilita prioritu.

Mini rypadla řady R2 jsou poháněny novými naftovými Stage V motory Bobcat D18 (E50z/E55z) a D24 (E60). Motory mají vysoký točivý moment, jsou navrženy speciálně pro kompaktní stroje Bobcat a využívají konstrukce ověřené v tisících strojů Bobcat po celém světě. Nové motory zlepšují celkový výkon stroje a zároveň splňují požadavky nejpřísnější emisní normy Stage V. Použití technologie DPF umožňuje, aby byla nová mini rypadla používána i v zónách s přísnou regulací emisí, jako jsou například centra měst.

Nová 5–6tunová mini rypadla Bobcat řady R2


Maximální komfort pro obsluhu

Stejně jako velmi úspěšné 2–4tunové stroje Bobcat řady R uvedené na trh v roce 2018 jsou i nová mini rypadla řady R2 navržena tak, aby potřeby operátora byly na prvním místě. Nové modely tuto filozofii posunují o velký krok dále.

Díky tomu se operátoři při práci s těmito stroji cítí ještě více jako doma. Všechna tři rypadla nabízejí nejkomfortnější kabinu ve své třídě s prostorem tam, kde jej operátor skutečně potřebuje, s větší světlou výškou, prostorem pro nohy a spoustou úložných prostor. Pohodlné sedadlo s volitelným vyhříváním a opěrkou hlavy zajistí, aby se operátoři při práci cítili pohodlně celý den. Nový 5palcový displej a volitelný 7palcový dotykový displej s integrovaným rádiem a zadní kamerou posouvají komfort a viditelnost na novou úroveň.

Nová mini rypadla řady R2 jsou vybavena nejmodernější technologií, jako je hydraulický rozvaděč nejnovější generace, joysticky s duální křivkou kontroly pohybu válce, nebo joystickem ovládané zalomení výložníku. Tradiční výkon strojů Bobcat spojený se snadnou ovladatelností zajišťuje, že jsou nová rypadla prostřednictvím ovládacích prvků prakticky prodlouženou rukou operátora.

Aby operátoři mohli pracovat přesně a bezpečně, nabízejí nová rypadla nejlepší panoramatický výhled z kabiny ve své třídě s úzkými, ale pevnými sloupky, takže operátor má plně pod kontrolou celý pracovní prostor. Funkce jako je výkonné odmlžování, LED světla, stěrače s intervalovým stíráním a vyhřívané zadní okno zajišťují, že je viditelnost perfektní za všech okolností.

Bobcat E55z


Maximální všestrannost

Nová rypadla disponují možností až pěti přídavných hydraulických okruhů umístěných na násadě a volitelnou technologií A-SAC. Široké možnosti přizpůsobení stroje umožňují vyhovět jakémukoli požadavku na připojení příslušenství a zvyšují tak univerzálnost využití nových rypadel. Systém A-SAC představuje jedinečné řešení, které obsluze umožňuje volit schémata ovládání přídavných hydraulických okruhů u mini rypadel Bobcat v závislosti na použitém hydraulickém příslušenství a preferencích operátora.

Systém A-SAC se ovládá pomocí tlačítek, která jsou pro intuitivní ovládání umístěna v horní části každého z joysticků. Společně s použitím přepínače systému A-SAC na ovládacím panelu může obsluha zvolit některou ze sedmi přednastavených kombinací schémat ovládání, přičemž může ruce nadále ponechat na joysticku a nepřerušovat svoji práci. To vede k vyšší produktivitě a šetří čas a peníze, které by jinak bylo nutné vynaložit na zvykání si na nové pracovní režimy nebo na přizpůsobení stroje.


Vynikající stabilita, odolnost a robustní konstrukce

Nové stroje řady R2 jsou navrženy tak, aby dosáhly maximální 360stupňové stability v jakékoli situaci, a to i při kopání na straně nebo při manipulaci s těžkými břemeny. Vylepšená konstrukce protizávaží a zdvojené vodicí kladky zaručují vynikající boční stabilitu a poskytují operátorům ještě větší jistotu v každé situaci.

Silné ocelové spodní kryty a zadní protizávaží, působící jako nárazník, pomáhají chránit vnitřní součásti stroje. Všechny další důležité části, jako jsou světla a hadice, mají vlastní ochranné prvky. Stroje řady R2 lze také dodat s patentovaným hydraulickým válcem uvnitř výložníku (tzv. CIB - Cylinder-Inside-Boom), který poskytuje maximální ochranu válce výložníku i bezpečnostního ventilu při manipulaci s nákladem.

Bobcat E60z

Systém automatického napínání pásů

Další novinkou je systém automatického napínání pásů (ATTS), který využívá tlak hydraulického systému stroje k zajištění správného napnutí pásu. Napnutí lze nastavit tak, aby odpovídalo podmínkám místa, kde rypadlo pracuje. Zlepšuje se tak efektivita práce a šetří peníze a čas. Správné nastavení napnutí pásů prodlužuje jejich životnost. Tento systém eliminuje potřebu ručního napínání, takže se minimalizují prostoje stroje, prodlužuje životnost komponent podvozku (pásy, vodicí kladky) a výměna pásů je jednoduchá.

 

Technické údaje mini rypadel řady R

E50z

E55z

E60

Provozní hmotnost

4975 kg

5346 kg

5685 kg

Výkon motoru

31,3 kW

36,4 kW

41 kW

Maximální krouticí moment

157 Nm

183 Nm

193 Nm

Výkon čerpadla

99 l/min

138,6 l/min

138,6 l/min

Šířka

1960 mm

Výška

2546 mm

2566 mm

2566 mm

Maximální rypná hloubka

3553 mm

3434 mm

3981 mm

Maximální dosah na rovině

5922 mm

5843 mm

6256 mm

 

Představení rypadel řady R: https://www.youtube.com/watch?v=oNP6QfOQumI

Rypadla řady R v akci: https://www.youtube.com/watch?v=J5iESDWFqiU


Další informace o společnosti Doosan Bobcat a jejích produktech naleznete na webu bobcat.com nebo přímo na bobcat.cz - webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.