Pro Amsterdam je charakteristická voda. Uprostřed ní vyrostlo v Zeeburgerbaai čtrnáct atypických domků a dvojdomů na dvou uměle vytvořených ostrůvcích. Vede k nim most, který spojuje obyvatele s okolím. „Vodní živel je kouzelný. Je prokázáno, že na člověka velice pozitivně působí a zlepšuje náladu,“ říká architektka Anibová, která společně s investory změnila původní plán, postavit domky na plovoucích plošinách. Nakonec zvítězily základové platformy na pilotách. „Chtěli jsme překlenout pevninu a vodu, protože se místo nalézá u moře na severovýchodě nizozemského hlavního města. Snažili jsme se o inovativní vzhled a podtržení krásy přístavní architektury,“ popisuje Anibová. Ta zvolila pro stavbu kovové, skleněné a betonové prvky. Hlavní barvou je zde vzhledem k okolnímu prostředí modrá.


Rozmanité domy

Každá ze staveb nad vodou v Zeeburgerbaai je jiná. Všechny jsou osobité. Svůj podíl na tom má také fakt, že o jejich vzhledu mohli rozhodovat i jejich budoucí vlastníci. „Tato myšlenka se ukázala jako skvělá. Dali jsme lidem možnost ovlivnit vzhled svých domů, například i včetně teras nebo místností,“ uvádí architektka a dodává, že i pro ni samotnou je důležité propojení s konkrétními projekty. „Místo toho, abych seděla jen u počítače, vydám se sama na místo, kde budovy vznikají,“ prozrazuje.

V Amsterdamu, v Zeeburgerbaai, vyrostlo  čtrnáct atypických domků a dvojdomů na dvou uměle vytvořených ostrůvcích


Soulad je důležitý

Domy by se měly líbit lidem, kteří v nich žijí a měly by také zapadat do okolního prostředí. Tuto myšlenku razí všichni architekti z holandského studia Attika. Když jedna z jeho architektek, Susanne Anibová vzpomíná na své dětství, vybavuje se jí LEGO. To bylo její oblíbenou hračkou a v tom, čemu se chce jednou v životě věnovat, měla vždy jasno. Své volby nelituje, i když se vlastně málem stala profesionální sportovkyní, a to kitesurfařkou. Podle svých slov by ale možná stavby navrhovala stejně, ale jen jako koníček ve volném čase. „Důležité jsou detaily, což se projevilo i v Zeeburgerbaai. Proto jsem chtěla důmyslně zvolit využité komponenty a věnovala se do detailů materiálu i barvám,“ říká.


PREFA jasně zvítězila

Najít nejvhodnější krytinu nebylo pro architekty snadné. Dlouho nemohli vybrat nejideálnější možnost pro svůj záměr, až se dostali k produktům společnosti PREFA Aluminiumprodukte. Na nich se jim líbila hlavně odolnost a dlouhá životnost, což je vzhledem k okolnímu prostředí jasné. Domy nad vodou musejí přestát i přírodní vlivy, což hliníkové fasády PREFALZ rozhodně zvládnou a zachovají si svou podobu i mnoho let. Stavitelé kromě toho oceňují příjemnou práci s tímto moderním materiálem. „Dříve jsme hodně využívali zinek, nyní je ale oblíbenější hliník. Krytiny společnosti PREFA vynikají svou kvalitou a krásným vzhledem, který je udržitelný na velice dlouhou dobu. Tato značka pro mě znamená krásu, kvalitu a trvanlivost,“ uzavírá Ruud Sjouw ze společnosti Siris.


O projektu:

Název projektu: Zeeburgerbaai
Země:
Nizozemí
Objekt, místo:
bydlení u vody, Amsterdam
Typ stavby:
novostavba
Architekti
Attika Amsterdam, arch. Susanne Anibová

 

Realizace: Siris B. V., Ruud Sjouw
Typ fasády:
PREFALZ
Barva fasády: P.10 antracitová
FOTOGRAFIE: Croce & WIR