Střecha vily je orientována na jih a má vlastní fotovoltaické zařízení. K vytápění slouží tepelné čerpadlo, které je skryto u garáže domu.

Dům K. uprostřed rakouských hor dokazuje, jak může být architektura nadčasová, funkční, praktická, ale také udržitelná a ohleduplná k životnímu prostředí. Vila je dílem německého rodáka Jana Wernera, který se svou láskou k Východnímu Tyrolsku nijak netají. „Jako kluk jsem pomáhal místním statkářům v Defereggentalu při žních a sklizni. Když jsem měl volnou chvilku, rád jsem se svým otcem vyrážel do hor,“ vzpomíná Werner. Právě v rakouských horách se také často vyskytuje cenný přírodní kámen serpentin, jehož podobou se nechal při návrhu domu pro rodinu místního zubaře inspirovat. Na konci 90. let odešel Werner z Německa do Lienzu, aby se zde vyučil tesařem. Kvůli tradiční řevnivosti mezi Němci a Rakušany však jeho začátky nebyly úplně jednoduché. O to více se musel snažit, což ho naučilo píli a preciznosti. Po vyučení odešel do Štýrského Hradce, kde vystudoval architekturu a zůstal tam už natrvalo. Pouto s Východním Tyrolskem ale nikdy nezpřetrhal.

Střecha i fasáda domu z hliníkových systémů firmy Prefa Aluminiumprodukte


 

Nezaměnitelný rukopis
Jan Werner je nyní již několik let šéfem projekční kanceláře ve Štýrském Hradci a přednáší na vysoké škole, kde je docentem. Obě jeho práce ho naplňují. Do všeho se vždy pouští s nadšením a odhodláním. Prosazuje individualitu a řešení na míru. „Rád si s věcmi vyhraji do detailů a věnuji se i těm nejmenším drobnostem,“ říká o sobě Werner, jehož architektonický rukopis je i díky tomu zcela nezaměnitelný. S klientem, pro kterého navrhuje stavbu, se chce vždy seznámit, aby poznal, co přesně chce a jaký má vkus. Pokaždé si dává záležet na výběru správného materiálu, i když přiznává, že se mu vzhledem k původnímu vzdělání tesaře nejlépe pracuje se dřevem. „Vždy se také snažím, aby moje stavby byly takzvaně udržitelné,“ dodává ke své práci architekt, který se této zásady držel i při realizaci projektu v Dölsachu.

Udržitelnost a odolnost se zárukou
Střecha je situovaná na jih a má vlastní fotovoltaické zařízení. Budovu vytápí čerpadlo, které se nachází u garáže. Celá vila je otevřena do prostoru a ve skleněném průčelí se tak zrcadlí okolní Dolomity. Majitelé domu se mohou kochat fantastickým výhledem na krajinu. Dokonalé odvětrávání bez ohledu na roční období zajišťuje obyvatelům zavěšený provětrávaný fasádní systém PREFA. Materiál této značky se vyznačuje mimořádnou trvanlivostí a dlouhou životností. Jedná se proto o ideální řešení pro stavby v horách, kde musí budovy často odolávat změnám počasí. „Klient preferoval, aby materiál, který na stavbu použijeme, byl ekologický a z dlouhodobého hlediska udržitelný. Proto jsme využili krytinu PREFA, která je vyráběna převážně ze sekundárně zpracovaného hliníku. Díky tomu je možná prakticky neomezená recyklace. Dům je tak nejen krásný, ale také vysoce funkční,“ vysvětluje Werner.

Přednosti využitého materiálu chválí i Gerald Ortner, majitel klempířské firmy, která na stavbě v Dölsachu pracovala. „Využili jsme PREFA střešní a fasádní panely FX.12 světle šedé barvy. Byla to jednoduchá a příjemná práce, protože všichni zaměstnanci jsou proškoleni na práci s produkty této značky,“ říká Ortner. Kromě hladké pokládky, kterou ocenili klempíři, je tu ještě další pozitivum, které zcela jistě nadchne majitele domu. Hliníkové střechy i fasády jsou téměř bezúdržbové, se zárukou 40 let na materiál a barevnou stálost.

 

 

O projektu:

Název projektu: Dům K.

Země: Rakousko

Objekt, místo: rodinný dům, Lienz

Typ stavby: novostavba

Architekti: Jaweco Studio, Arch. Jan Werner

 

Realizace: MSGO GmbH, Gerald Ortner

Typ fasády: PREFA střešní a fasádní panel FX.12

Barva fasády: P.10 světle šedá

FOTOGRAFIE: Croce & WIR