Důvod je jednoduchý. Vysoko položená lyžařská střediska nabízí v zimních měsících i přes rostoucí vliv globálního oteplování téměř vždy dostatek sněhu a tím ideální podmínky pro lyžování.

Co však dělá z Rakouska skutečně lyžařskou velmoc, nejsou zdaleka jen fantasticky upravené sjezdovky nebo dokonale fungující vleky, ale i další kvalitní služby, díky kterým se zde sjíždí zájemci o lyžování z celého světa. Potvrdila to i naše návštěva lyžařského střediska v Tyrolských alpách – Söldenu.



V nadmořské výšce 1377m nás přivítalo úhledné vysokohorské město, kde bylo vše uzpůsobeno tak, aby se lyžař nesetkal s žádným problémem. Bez chyby fungovala městská hromadná doprava a samozřejmě skibusy pro lyžaře, jejichž zastávky logicky končily u dvou hlavních kabinových lanovek vedoucích k vysokohorským sjezdovkám – Giggihoch a Gaislachkogel. Nechyběly zde specializované prodejny s lyžařským vybavením, lyžařské školy, supermarkety, benzinky a samozřejmě také řada vyhlášených restaurací a barů.


Nás však zaujala jiná, neméně důležitá věc. Bylo jí ubytování v apartmánovém domě s názvem Rezidence Alp Deluxe. Teprve zde člověk naplno pochopil, že soutěžit s Rakušany v oblasti služeb pro lyžování je téměř nemožné. V apartmánovém domě bylo o návštěvníka – lyžaře – postaráno do posledního detailu. V podzemí se nacházely prostorné garáže s výtahem vedoucím přímo do prostoru recepce. Naproti výtahu byla umístěna lyžárna s moderními pojezdovými regály na lyže, tyčky a lyžáky. Vlevo od vstupu byla situována restaurace, která sloužila zejména k podávání snídaní.

Nás přivítal prostorný apartmán s vnitřní dispozicí 3+kk. Naproti vstupu byla umístěna ohromná šatna, kde se snadno vešly všechny kufry, lyžařské bundy, přilby a další například vlhké věci po lyžování. Vlevo od dveří se nacházela plně vybavená kuchyně, jídelní kout pro šest lidí a obývací místnost s televizí a elektrickým krbem. Každá z ložnic byla spojena s nadstandardně vybavenou koupelnou, ve které nechyběly vana a sprchový kout, designové umyvadlo a obklady nové generace. Z ložnice i obývací místnosti vedl přímý vstup nadrozměrnými posuvnými dveřmi – HS portály na terasu s posezením.

Veškeré vybavení apartmánu bylo jednoduché a robustní tak, aby odolalo dlouhodobému užívání. Kupříkladu podlahy byly zhotoveny z vysoce odolných PVC lamel, které jsou téměř nezničitelné a navíc umožňují snadný přenos tepla z podlahového vytápění.

V posledním nadzemním patře objektu bylo umístěno parádní wellness centrum s infrasaunou, finskou saunou, sprchami, sociálním zázemím a rozsáhlou odpočívárnou. Ta skýtala díky prosklené fasádě úžasný pohled na město. Zcela nevšední způsob osvěžení milovníkům sauny však nabízel na střeše umístěný bazén. Ten jen dále umocnil výjimečný pocit z pobytu v tomto ubytovacím zařízení.

A co říci závěrem? Sölden a jeho okolí toho nabízí samozřejmě ještě mnohem více. Na hoře Gaislachkogel v nadmořské výšce 3058m je umístěna restaurace a kavárna s názvem ICE Q v níž byly natáčeny scény dosud posledního ze série filmů s akčním hrdinou Jamesem Bondem. V těsném sousedství této restaurace je vybudováno i monumentální muzeum Jamese Bonda, kde se můžete seznámit s historií vzniku filmu, jeho hlavními představiteli a samozřejmě zde nechybí ani maketa letadla z filmu Spectre, která se proháněla nad zdejšími horami.

Pro ty, kteří by snad byli až příliš vysíleni lyžováním nebo je postihla velká nepřízeň počasí je možné navštívit rozsáhlý aquapark v nedalekém Längenfeldu, s řadou vyhřívaných bazénů, vodních atrakcí a saunovým světem, který leží pouhých 15km od Söldenu.

Zkrátka věřte, že o Vás bude dokonale postaráno. Sölden Vás jednoduše uchvátí a už Vás nepustí. Budete se sem chtít vždy znovu a znovu vracet. Stejně, jako my.

 

Ivo Románek