I nyní vany umožňují jedinečnou domácí možnost koupání, osobní hygieny a relaxace. Ptáte se, jak se zorientovat v dnešním sortimentu van a na co klást důraz při jejich výběru? Na náměty jsme se ptali zkušených pracovníků koupelnových studií Elements, která najdete ve všech rozhodujících regionech ČR. Zde jsou jejich postřehy.

Co zákazník od vany očekává nejčastěji
Současné nároky zákazníků na funkčnost, kvalitu a vybavení van jsou skutečně vysoké. Při nákupu van nejčastěji rozhoduje jejich hladký a snadno čistitelný povrch, vysoká odolnost proti poškození (podření, poškrábání), stálobarevnost materiálu, jeho pevnost, odolnost proti nárazu, stabilní nosné dno a samozřejmě také designové provedení vany. U van vybavených elektronickými nebo hydromasážními systémy je to pak snadná údržba těchto systémů a dostupný servis. Vana by samozřejmě měla být také pohodlná a odpovídající vzrůstu členů rodiny.

Typy a tvary van nové generace
Není to ještě tak dávno, kdy jsme se u nás setkávali pouze s vanami ve tvaru klasického obdélníku. Dnes trh s vanami nabízí nepřeberné množství tvarových provedení. K dispozici jsou obdélníky, půlkruhy, ovály, šestistěnné či nerovnoramenné vany nebo dokonce kombinace kruhu s vetknutým obdélníkem. Vany mohou být tvarovány také anatomicky, vybavené sedátkem, opěrkou hlavy nebo výkonným audio systémem.

Povrchy a materiály van nové generace
V úvodu jsme hovořili o tom, že kvalita povrchu vany je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje zákazníka při vývěru nové vany. Tomu odpovídá i úroveň a atraktivita povrchů van špičkových výrobců.

Ocelové vany se smaltovaným povrchem
Ocelové vany se smaltovaným povrchem vynikají svou robustností, pevností, vysokou zatížitelností i tvarovatelností. Smaltovaný povrch má skvělý jednolitý vzhled, výborně odolává tepelnému i chemickému zatížení a je resistentní proti poškrábání nebo nárazu. Velmi snadné je také čištění vany. Hladký povrch téměř znemožňuje ulpívání nečistot a přispívá k trvale atraktivnímu vzhledu vany. Smaltovaný povrch nabízí i různé varianty jeho barevného provedení. Volit lze ze široké škály odstínů přírodních a klasických barev, což umožňuje použití nejrůznějších variant obkladů, dlažeb, doplňků a tím i architektonického ztvárnění koupelny.


Akrylátové vany
Akrylátové vany jsou vyráběny z vysoce kvalitní plastické hmoty (akrylátu), která patří do skupiny termoplastů. Působením tepla hmota přechází do plastického stavu a naopak působí-li na ni chlad – tuhne. Díky těmto vlastnostem se dá akrylát snadno tvářet, což umožňuje realizaci van nejrůznějších tvarů. Výhodou van z tohoto materiálu je jejich nízká hmotnost, ale také velká stabilita, rázová pevnost a odolnost proti běžným chemikáliím. Uživatelsky jsou akrylátové vany velmi příjemné. Jejich povrch je vždy teplý na omak a také voda v nich vychládá velmi pozvolna. Povrch van je velmi hladký a neporézní, což znesnadňuje ulpívání nečistot a ulehčuje údržbu.



Vany z kompozitního materiálu nové generace - Cristalplant
Koupelna je synonymem něčeho jemného, elegantního, krásného a decentního zároveň. Všechny tyto přívlastky bezezbytku naplní vany vytvořené z nového pokrokového kompozitního materiálu s názvem Cristalplant®. Tento materiál se vyznačuje velmi elegantním matným hladkým povrchem. K dalším jeho výhodám patří, že je neporézní, snadno opravitelný a dá se také ekologicky recyklovat. Matný povrch van designově velmi dobře ladí s umyvadly vyrobenými ze stejného materiálu. Výborně jej doplňují baterie či kování sprchových koutů zhotovené z kartáčované oceli či nerezu. Vany svou funkčností, zpracováním a vzhledem uspokojí požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků.




Vany a design
Volba designu vany musí být nedílnou součástí výtvarného návrhu řešení celé koupelny. Svým tvarem a materiálovou skladbou by vana měla navazovat na ostatní předměty sanitární techniky umístěné v koupelně, ať již se jedná o umyvadla, toalety nebo bidety. Klíčovou roli sehrává také vhodné umístění vany a správný výběr obkladů. V prostorných koupelnách kupříkladu skvěle vypadají volně stojící vany s bateriemi vyvedenými přímo z podlahy. Konečný designový vjem u vany ovlivňuje i volba doplňků, jako jsou baterie, sedací či odkládací plochy, integrované podhlavníky, led diodové podsvětlení nebo audio technika.



Vany jako součást domácího wellness a spa
Naštěstí pryč jsou ty časy, kdy masážní vany byly jen součástí rehabilitačních zařízení a veřejných lázeňských center. Dnes stále častěji získávají své místo i v domácích koupelnách či domácích wellness. Princip hydromasáže (tzv.vířivé masáže) spočívá v rychlém proudění vody. Ta je nasávána čerpadlem z vany, okysličena a následně je tryskami vháněna zpět do vany. Tlak silného proudu vody dokáže příjemně promasírovat jednotlivé partie těla a navodit příjemné uvolnění.

Druhým typem masáže, kterou můžete od masážních van očekávat je tzv. Perličková masáž. Ta využívá tlaku proudícího vzduchu na principu přírodních gejzírů. Ten může být buď studený nebo teplý. Proudy vzduchu jsou vháněny do vany řadou trysek, které jsou umístěny ve dně vany. Stálou teplotu vody ve vaně pomáhá udržovat horký vzduch generovaný s pomocí dmychadla. Tento typ jemné masáže působí na prokrvení povrchových nervových tkání.



Masážní vany nové generace
Masážní vany nové generace jsou unikátní v tom, že kombinují  funkcí whirlpoolu a sonické masáže. Koupání v těchto vanách představuje proces skutečné zdravotní lázeňské procedury, kdy za pomoci ultrazvuku může uživatel realizovat procedury ovlivňující přímo jeho zdraví. Vana pracuje celkem ve čtyřech provozních režimech, přičemž každý z nich využívá odlišnou délkou ultrazvukových vln. Pro sportovce je určen program Aftersport k regeneraci atrofovaných svalů po fyzické námaze, u režimu Antistres správně nastavená délka ultrazvukové vlny stimuluje kardiovaskulární systém a dokáže celý organismus zklidnit, pro ženy je určen zajímavý program Beauty, který umí stimulovat podkožní buňky epidermu k rychlejšímu spalování tuků a jeho rovnoměrnému rozprostření, čímž dokáže eliminovat celulitidu. Poslední z programů TonUp pak dokáže zrychlit metabolické pochody v našem těle.



A co říci závěrem?
O vanách bychom si mohli povídat opravdu ještě hodně dlouho. Například jak postupovat při instalaci nové vany, co všechno má dodávka nové vany obsahovat, zda-li vanu raději obložit keramickým obkladem nebo spíše instalovat odnímatelný panel z plastu či ocelového smaltovaného plechu. Z výše uvedeného je však zřejmé, že nejlepším řešením pro Vás bude učinit to co my. Telefonicky se spojit s odborníky v koupelnových studiích Elements ve Vašem regionu a dohodnout si s nimi schůzku. Ti Vám rádi pomohou s výběrem nové vany i dalšího koupelnového vybavení, pro lepší představu Vám vytvoří vizualizaci budoucí koupelny a doporučí Vám i proškolenou montážní firmu v blízkosti Vašeho bydliště.


Ivo Románek