Budovu převzali v dubnu roku 2015 v naprosto zanedbaném, původním stavu. K otevření došlo přesně tak, jak bylo plánováno, tedy na výročí vzniku republiky 28.10.2018.

Od tohoto data se před vstupem do Národního muzea začaly tvořit zástupy z řad domácích i zahraničních návštěvníků a s přibývajícím časem byly delší a delší. Zcela oprávněně. Těm, kteří využili možnost navštívit nově rekonstruovanou historickou budovu Národního muzea, se nad její nově zrozenou zářící krásou skutečně tajil dech. Renovované malby, zlacení, obnovená zábradlí, schodiště, podlahy, vitráže či stropy vrátily budově dřívější noblesu a důstojnost. Rekonstruovány však byly veškeré konstrukce a instalační systémy, ať již se jedná o střechy, fasády, okna, dveře, svítidla, vnitřní omítky a samozřejmě také rozvody elektroinstalací a dalších zařízení TZB, včetně výtahů. Nesmírně náročná byla práce desítek restaurátorů a malířů při obnově povrchů maleb stěn, stropů či historických předmětů a zařízení, kteří čerpali z dobových podkladů. Jak řekla ředitelka Národního památkového ústavu, paní Naděžda Goryczková, z pohledu památkové péče se jednalo o nejkomplikovanější a nejsložitější opravu památkově chráněné budovy v dějinách ČR.


Stavbu realizovalo sdružení firem M-P-I, (Metrostav, Průmstav, Imos s pomocí stovek subdodavatelů) a komplexní rekonstrukce si vyžádala náklady 1,8 mld. Kč.

A jak vypadal onen den slavnostního otevření Národního muzea? Zúčastnili se jej vrcholní politici ČR a SR zastoupení prezidentem Zemanem, premiérem Babišem a slovenským premiérem Pellegrinim. Ti si budovu nově otevřeného Národního muzea zvolili za místo, odkud pronesli své „státotvorné“ projevy k výročí založení republiky. V jejich projevech však nenajdete ani náznak poděkování stavbařům za to, že mohou stát na tomto historickém místě a jako první se kochat jeho všudypřítomnou obnovenou krásou. To chceme nyní každopádně napravit.


Takže všem stavbařům, kteří se na rekonstrukci Národního muzea podíleli, poděkujeme nyní za nejširší veřejnost alespoň my. Děkujeme Vám moc a vyslovujeme Vám neskonalý tichý obdiv.

Stejně tak, jako mlčící tisíce Pražanů a zahraničních turistů, kteří se u sochy Svatého Václava zastaví, chvíli spočinou fascinujícím pohledem na nově rekonstruované zářící budově nad jejich hlavami a jdou dál...