Stavbu prvních čtyř budov započne developer již v 1. čtvrtletí letošního roku a její dokončení plánuje na závěr roku 2020. Zahájení druhé etapy pak chystá na 2. čtvrtletí 2019. Součástí budou i komerční prostory.

„Poptávka po novém, kvalitním bydlení v Praze je nadále velmi vysoká. V rámci projektu Ranta Barrandov, který postavíme v příjemné lokalitě s potřebnou občanskou vybaveností a dobrou dostupností do centra, proto plánujeme stávající nabídku rozšířit o dalších téměř 260 bytů. Součástí rezidenčního komplexu budou i menší komerční plochy, v nichž by mohla vzniknout např. lékárna. Budoucí obyvatelé tak budou mít vše nezbytné na dosah ruky a zároveň si budou moct naplno užívat klidného prostředí s parkem ve vnitrobloku,“ uvádí jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák. Souběžně s výstavbou projektu YIT plánuje jiný investor postavit v sousedství multifunkční sportoviště s lezeckou stěnou a supermarket, čímž se ještě více rozšíří občanská vybavenost Barrandova.

Projekt Ranta Barrandov vyroste ve dvou etapách v ulici Wassermannova. Developer YIT postaví na ploše 18 000 m2 celkem osm bytových domů. Nejnižší budova bude mít čtyři nadzemní podlaží, nejvyšší pak osm. Celkem nabídnou 259 nízkoenergetických jednotek v promyšlených dispozicích od 1+kk po 5+kk o velikostech až 140 m2. Většina bytů bude disponovat terasou, balkonem či předzahrádkou. V přízemí domů YIT plánuje vytvořit 21 nebytových prostor převážně pro drobné obchody a služby. Developer pamatuje i na dostatečné parkovací zázemí – to bude řešeno v rámci dvoupodlažního suterénu každé z budov. Kromě více než 270 parkovacích stání se zde budou nacházet také sklepy, kočárkárna či místnost pro mytí kol a psů.


Ve znamení finské střídmosti a nadčasovosti
Architektonické řešení domů pochází z dílny ateliéru C.A.I.S. architekti a v duchu tradic YIT ctí základní atributy severské architektury a finského designu. Důraz je kladen zejména na jednoduchost a čistotu provedení, nadčasovost a promyšlenost řešení. Rezidenční komplex bude rozdělen na dva samostatné bloky. Díky tomu bude celý areál lépe průchozí a vzniknou zde velkoryse řešené vnitrobloky. Čtvercový půdorys navíc umožní vytvořit různorodá prostranství s rozdílně pojatou mírou soukromí. Čtveřice domů je pak v rámci bloku rozvržena tak, aby bylo dosaženo optimálního prosvětlení všech prostor. Díky svým odlišným výškovým dispozicím budovy lépe navážou na okolní zástavbu. „Princip obou bloků je stejný, nicméně každý je svébytný tak, aby měl samostatný výraz a svou osobitost. První blok, který je obrácen k hlavní ulici, tvoří jakousi hradbu a je masivně čtvercově pravoúhlý. Hravost v něm je vyjádřena nepravidelnou skladbou oken. Oproti tomu druhý blok mění základní geometrii prostřednictvím pootočení pravoúhlých systémů, čímž se jistá hravost dostává i do půdorysů. Okna jsou naopak pravidelnější. Naším cílem bylo v rámci architektonického řešení postupně narušit přísný řád, racionalitu a pravoúhlost směrem k přírodě. Z tohoto důvodu jsme se také rozhodli pro drobnou změnu geometrie a barevnosti mezi oběma bloky,“ popisuje architektonické řešení David Cais ze studia C.A.I.S. architekti.

Vnitroblok rezidenčního komplexu Ranta Barrandov společnosti YIT


Ranta Barrandov vyroste v oblíbené lokalitě Prahy 5. V blízkosti se nachází základní školy, školky, obchody, knihovna, poliklinika či akvapark. V sousedství projektu by měla vzniknout multifunkční sportovní hala a příznivci volnočasového vyžití v přírodě ocení také blízkost Prokopského údolí, údolí Dalejského potoka či Chuchelského háje. Dobrá je rovněž dostupnost do centra. Autem cesta zabere zhruba deset minut, městskou hromadnou dopravou pak přibližně dvacet. Pražský okruh je vzdálený jen 3 kilometry.