Sprchování je rychlé, účelné, bezpečné, zdravé a s mnohem menší spotřebou vody, než je tomu u koupání ve vaně. Navíc sprchové kouty dnes lze řešit i bezbariérově, což umožňuje snadné provedení celkové hygieny i tělesně postiženým nebo starším osobám s omezenou hybností.

Minimální jsou také nároky na jejich údržbu. To vše při zachování dlouhodobé životnosti.

Kupujete sprchový kout? Přijďte se poradit?
Mohlo by se zdát, že vybrat si ten správný sprchový kout je velmi jednoduché a snadné. Existuje však celá řada jejich materiálových, tvarových i prostorových řešení. Je proto vždy vhodné navštívit odborníky koupelnových studií Elements, kteří vám pomohou s výběrem sprchového koutu tak, aby plně odpovídal Vašim prostorovým, funkčním i estetickým představám.

Zásady výběru sprchového koutu
Při výběru sprchového koutu je nutné vzít v úvahu hned několik kritérií. Prvním z nich je velikost a dispozice vaší koupelny. Dále je to designové a sním materiálové i estetické pojetí koupelny, zdravotní stav osob, které budou sprchový kout používat a také to, zdali chceme sprchový kout využívat i šířeji, například ke zdravotním či relaxačním účelům.

Velikost sprchového koutu
Pokud nejsme prostorově příliš omezeni, pak pro velikost sprchového koutu platí čím větší, tím lepší. Větší prostor nás ničím nelimituje, cítíme se v něm lépe a bezpečněji, snáze do něj vstupujeme i vycházíme zpět. Velmi atraktivní jsou například u stěny umístěné oboustranně přístupné bezbariérové sprchové kouty pouze s čelní zástěnou z bezpečnostního transparentního skla a odtokovým žlábkem v podlaze. Rozsah plochy koutu by měl být v těchto případech takový, aby se odstřikující voda nedostávala otevřenými úseky mimo prostor sprchového koutu a podlaha v koupelně zůstávala suchá. Naopak u koupelen menších rozměrů je vždy nutné uvažovat s alespoň minimalisticky řešeným sprchovým koutem o rozměru 750x750 mm. Obecně zde totiž platí: Než žádný sprchový kout, to raději malý.

1

Tvar a zavírání sprchového koutu
Sprchové kouty mohou mít půdorysný tvar čtverce, obdélníku nebo půlkruhu. Lze je osadit ke stěně, do rohu nebo niky. Dveře sprchového koutu mohou být buď posuvné dvoudílné u sprchových koutů ve tvaru čtverce nebo čtvrt kruhu, posuvné jednodílné s pevným segmentem pro niku nebo boční stěnu, dále posuvné dvojdílné s pevným segmentem pro stěnu či niku, lítací pro niku nebo boční stěnu, popřípadě dveře tvoří boční stěnu a jsou lítací /posuvné. Volba způsobu otevírání dveří sprchového koutu záleží vždy na prostorovém uspořádání koupelny. Nesmí docházet k omezení otevření dveří vlivem v prostoru umístěných předmětů či doplňků uvnitř sprchového koutu.

Sprchové kouty Bankonfort EVO – vynikající poměr cena výkon
Sprchové kouty Bankonfort EVO vynikají exklusivním vzhledem, dokonalým řemeslným zpracováním, použitím ušlechtilých materiálů a zároveň výbornou funkčností po dlouhou dobu životnosti. To vše při zachování velmi příznivé ceny. Představují ideální volbu jak pro koupelny v novostavbách rodinných domů, tak i v případě jejich rekonstrukcí.

Materiálová skladba sprchových koutů Bankonfort EVO
Důležitou podmínkou dlouhodobé životnosti a funkce sprchového koutu je použitý materiál. V případě sprchových koutů se jedná zejména o kvalitu profilů použitých pro zhotovení rámové konstrukce sprchového koutu, typu zasklení a u bezrámových sprchových koutů na parametrech zvoleného kování. Sprchové kouty Bankonfort EVO nabízejí zákazníkům tři typy vysoce odolných povrchových úprav profilů od základní bílé přes stříbrný matný lesk až po vysoce lesklý stříbrný povrch. Skleněné výplně využívají buď čiré zasklení s povrchovou úpravou Non-Plaque nebo zasklení plexisklem v různých tloušťkách 2,4 nebo 6mm.

Design sprchového koutu v návaznosti na ostatní prvky v koupelně
Zde je důležité vzít v úvahu především tvarové a materiálové řešení baterií, doplňků a ostatních zařizovacích předmětů v koupelně. Jsou-li kupříkladu vana, umývadla a toaleta vyrobeny z vysoce odolného kompozitního materiálu KI Stone® s matným povrchem a baterie jsou zhotoveny z matné kartáčované oceli, pak je určitě vhodné dát při výběru rámu sprchového koutu Bankonfort přednost například matnému lesku ve stříbrném provedení nebo klasické bílé. Obdobně bychom měli postupovat i u tvaru sprchového koutu. Pokud si tedy vybíráme obdélníková umyvadla či toaletu, pak i sprchový kout by měl korespondovat s jejich tvarem.

Přednosti, které u koutů Bankonfort oceníte při každodenním využití
Systém Bankonfort umožňuje sestavení sprchového koutu přesně podle Vašich představ, ať již jde o tvar nebo rozměr koutu. K dispozici jsou Vám kouty ve tvaru obdélníku, čtverce, čtvrtkruhu i do niky. Za příplatek je možné i zhotovení koutu na míru do šířky dveří 1600 mm  standard do 1200 mm), dveří s protisegmentem do šířky 2100 mm (standard do 1800 mm) a boční stěny do 1200 mm (standard do 1000 mm) s výškou do 2000 mm. Vybírat můžete také ze dvou typů úchopových madel G1 a G2.

 

Otevírání dveří je možné dovnitř i ven sprchového koutu. Možný je samozřejmě i odsun dveří nebo jejich složení ke stěně sprchového koutu.

Naprosto originální je design pantů a madel sprchových koutů Bankonfort. Lepené zvedací panty představují naprosto čisté řešení usnadňující údržbu koutu. Možná je také trvalá úprava skla tzv. Non-Plaque, která brání ulpívání nečistot na povrchu skla.

Na sprchovém koutu vždy oceníme bezproblémově fungující dveře. O koutech Banfonfort to platí dvojnásob. Magnety na dveřích a pevné stěně jsou dimenzovány na celou dobu životnosti sprchového koutu. To je dáno jejich dokonalou konstrukcí, kdy magnet je zapouzdřen v kovu. Díky tomu se do něj nedostává nečistota, nestárne a nepraská.

U sprchových koutů Bankonfort si všimněte i spodní těsnicí lišty na pohyblivém díle. Ta je kombinovaná s kovovým páskem pro dlouhou životnost a snadné čištění.

Plně funkční a přitom inovativní design i řešení představují teleskopické rohové fixační vzpěry ve stejné vzdálenosti od kraje skla koutu. U varianty křídlových dveří s boční stěnou je použita vzpěra fixující zároveň pevný segment dveří a pevnou stěnu (u pevné stěny už rohová vzpěra není).

Sprchové kouty Bankonfort umožňují provedení montáže na široký sortiment vaniček i přímo na dlažbu v případě použití odtokového žlabu do podlahy. U montáže sprchového koutu na podlahu je však nutné konzultovat rozměr a spádování podlahy s prodejcem.

Vedle běžných způsobů zasklení sprchového koutu plexisklem o síle 2 - 6 mm, čirým sklem nebo sklem s úpravou Non-Plaque, jsou dalšími možnostmi zasklení koutů skly v šedém odstínu Parsol (AG10) nebo se satinovaným pruhem uprostřed (TS10).

A co říci závěrem?
Je zřejmé, že ať již jde o rozměr, tvar, funkci nebo design, sprchové kouty Bankonfort splňují ty nejpřísnější požadavky dnešních zákazníků. Jak již bylo uvedeno výše, výběr sprchového koutu a jeho následná dokonalá instalace vyžadují zkušenosti a řadu specifických znalostí. Mohli bychom zde dále hovořit o možnostech vybavení sprchových koutů, ať se jedná o ruční nebo hlavové sprchy, typy baterií, možnosti instalace masážních panelů či dokonce tureckých lázní. Přijďte se však na sprchové kouty Bankonfort raději přímo podívat a o jejich instalaci poradit s odbornými pracovníky koupelnových studií Elements v celé ČR. Ti nejenže Vám pomohou s jejich výběrem, ale doporučí Vám také proškolenou montážní firmu ve Vašem okolí, která Vám sprchový kout odborně instaluje.

Jaké z toho plynou výhody? Při montáži autorizovaným montážníkem vám bude na funkci sprchového koutu poskytnuta záruka v délce 5 let namísto standardní záruky, která je v trvání 2 roky. A to přece stojí za to!