Zaznamenali jsme, že jste ke stávajícím výrobním prostorám v červnu 2017 otevřeli novou výrobní halu. Znamená to, že zájem o vaše venkovní žaluzie převýšil kapacitní možnosti původní haly?

Ano, zájem o naše venkovní žaluzie je tak vysoký, že naše dosavadní kapacitní možnosti již nestačily k uspokojení poptávky. Když jsme se v roce 2012 na nynější adresu stěhovali, mysleli jsme, že rozloha tehdy nové haly 6 500 m2 je pro naše potřeby dostatečně velká. Nyní jsme přidali další cca 4 500 m2 a uvidíme, co bude do budoucna. Musím ale přiznat, že mě zájem zákazníků o naše výrobky těší a vážím si stále vzrůstajícího zájmu zejména ze zahraničí.


Jaké jsou vaše standardní výrobky a o jaké je největší zájem v ČR a ve světě?

V současné době se soustředíme výhradně na venkovní žaluzie. V minulosti jsme vyráběli i vnitřní vertikální žaluzie, markýzy a sítě proti hmyzu, posléze jsme se ale rozhodli, že bude lepší soustředit se pouze na jeden výrobek a stát se v jeho výrobě specialistou. V České republice je největší zájem o venkovní žaluzie typu Z-90, jedná se o technicky nejdokonalejší typ žaluzií, jehož minimalistický design se výborně hodí do moderních exteriérů. V zahraničí je zájem více diverzifikovaný, zahraniční zákazníci kromě typu Z-90 mají velmi v oblibě typ C-80, který patří mezi klasické žaluzie a stoupá také obliba typu S-90, který se technicky řadí na úroveň Z-90, ale má zaoblený, elegantní design.

Máte v sortimentu i výrobky s netypickým řešením?

Každá žaluzie je svým způsobem atypická nejen kvůli svému rozměru, ale i provedení. Nicméně ano, naše standardní řady jsme rozšířili o další systémy, jako například fasádní žaluzie, samo­nosné systémy či podomítkové kastlíky ISO-Kastl, které ve spojení se sendvičovými deskami výrazně usnadňují montáž žaluzií a zaručují dobrou tepelnou izolaci.

Na jaké trhy se soustředíte?

Pohybujeme se pouze na B2B trzích, koncovým zákazníkům nedodáváme. V současné době mimo tuzemského trhu výrazně exportujeme do západní Evropy – Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Itálie, Španělsko, celá Skandinávie a máme stálé odběratele také ve vzdálenějších destinacích, jako jsou Izrael či Austrálie.

V čem jste nejsilnější?

Každý trh i každý zákazník je specifický a každý z nich klade důraz na něco jiného. Nicméně pokud bych měl shrnout naše nejsilnější stránky – tak určitě je to kvalitní produkt, který vydrží mnohaleté používání. Je to nejen výsledek dobře odvedené práce, ale i kvalitního materiálu, neboť odmítáme používat levnější náhrady z Číny a bereme materiál od těch nejlepších, byť to znamená zaplatit vyšší cenu. Dobře řízená výroba je dalším prvkem, který je pro nás důležitý. Mnozí zahraniční zákazníci, kteří nás navštívili, přirovnali naši organizaci, míru automatizace i pořádek ve výrobě ke špičkovým západním firmám. Pouze kvalitní výrobek a dobře řízená výroba by nám ale nestačily – připojujeme tedy lidský přístup v jednání se zákazníky. Máme velmi silnou poprodejní podporu pro zákazníky. Prodejem u nás opravdu komunikace nekončí a vztahy se zákazníky v mnohých případech přerostly v ty přátelské. Do naší práce vkládáme srdce a jsem rád, že pracovníci naší firmy tuto filozofii chápou a naplňují v míře nejvyšší.


Jaké plány máte do budoucna? Plánujete další růst, nové výrobky, nové trhy?


Někdy se dá velmi těžko predikovat, co nám budoucnost přinese, v mnoha případech nás trhy i zákazníci v minulosti překvapili svým výběrem. Naším cílem je reagovat na potřeby zákazníků, neboť venkovní žaluzie neděláme pro sebe, ale pro naše zákazníky. Proto vkládáme mnoho finančních prostředků do výroby, do nových strojů a technologií tak, abychom byli připraveni na vše, co budoucnost přinese. Posílili jsme také oddělení vývoje, které pracuje na nových zlepšeních a nových výrobcích, o jaké konkrétní věci jde, si ale zatím necháme pro sebe. Příští rok plánujeme opět účast na největším oborovém veletrhu R+T ve Stuttgartu, kde se chceme setkat nejen se stávajícími zákazníky, ale oslovit i ty nové. Plánů do budoucna máme hodně a věřím, že s tak silným týmem spolupracovníků, jaký máme nyní, a s tak skvělými odběrateli se nám je podaří splnit.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Miroslav Bindač


ŽALUZIE NEVA s. r. o.
Háj 370, 798 12 Kralice na Hané
tel.: +420 588 003 550
e-mail: nevapv@nevapv.cz
www.nevapv.cz