K nim patří i dosažení optimální tepelné pohody jak v zimních, tak i letních měsících. Firmou, která se při výstavbě Futurama Bussines Parku s úspěchem zhostila realizace instalačních prací v oborech vodo-topo, je společnost Daling s.r.o. Ta na našem trhu působí od roku 1993. Hlavním zaměřením firmy je realizace rozvodů vody, vytápění, domovních odpadních systémů, vzduchotechnických a chladících zařízení. První stavbou, kterou tato firma s úspěchem provedla, byla dodávka instalačních systémů v administrativní budově na Senovážném náměstí.
V současné době pracovníci společnosti zajišťují dokončovací a přejímací práce při realizaci první etapy administrativního projektu Futurama Business Park.
Na zajímavosti z jeho průběhu jsme se zeptali majitele společnosti, pana Dorise Madiracu a stavbyvedoucího firmy, pana Jaromíra Němce.
Ti nám k instalacím na této akci poskytli následující informace:

Naše firma firma zajišťovala instalaci veškeré domovní techniky. To obnášelo instalaci vzduchotechniky, topení, vody, zdravotechniky, měření a regulace.

Jak je objekt vytápěn?

Objekt je připojen na centrální rozvod Pražské teplárenské a.s. Prostřednictvím tepelných výměníků se předává teplo do vzduchotechnických zařízení a radiátorů umístěných u oken. Pro každou budovu jsou k dispozici dva výměníky, oba o výkonu 350 kW.
Dále je na střeše objektu umístěno tepelné čerpadlo vzduch-vzduch o výkonu 150 kW, které v přechodném období zajišťuje teplo a chlad pro vzduchotechnický rozvod.

Pro chlazení serveroven je instalována samostatná chladicí jednotka, na kterou jsou napojeny fan coily v jednotlivých serverovnách. Pro případ poruchy této jednotky je možné připojit rozvod pro serverovny na centrální rozvod chlazení.

Je pamatováno také na letní pohodu zaměstnanců?

Pro každý objekt je zde instalována chladící jednotka se vzduchem chlazeným kondenzátorem o výkonu 600 kW firmy Carrier, která klimatizuje prostory kanceláří s pomocí individuálně regulovatelných fan coilů.

Každé patro je vybaveno dvěma sociálními zařízeními. Součástí každého z nich je i hygienické zařízení pro tělesně postižené. Teplá voda se připravuje lokálně pomocí desetilitrových elektrických ohřívačů vody. Je zde provedena příprava pro případnou instalaci kuchyněk v jednotlivých kancelářích.

Daří se vám plnit termíny dodávek stanovených stavbou?

Ano. Naše prováděcí činnosti jsme zahájili v září roku 2008 a nyní dokončujeme práce na nejmenší budově komplexu "C".
Práce na této nejmenší budově však byly z našeho pohledu nejnáročnější z důvodu komplikovaných zdravotních instalací pro gastro zařízení a stejně tak komplikované vzduchotechniky. Navíc jsme se zde potýkali s velmi stísněným prostorem. Ostatní hotové objekty jsou stavbě předány bez připomínek.

Bude topný systém budov úsporný?

Ekonomiku provozu topných a chladících zařízení zajišťují systémy měření a regulace firmy Jonson Controls ovládaných z centrálního pracoviště.
Pro jednotlivé nájemce jsou zajištěny odečty skutečné spotřeby jimi spotřebovaných energií.

Jaké je vaše přání do budoucna?

V tomto ohledu se pan Doris Madiracu i Jaromír Němec shodují. "Doufáme, že současná krize nebude mít dlouhé trvání a v krátké době bude moci tento, dle našeho názoru atraktivní, projekt pokračovat svou druhou etapou."

Za rozhovor děkuje
Ivo Románek


Daling s.r.o.
Černokostelecká 2197, 100 00 Praha 10