Jejím základem jsou akciové společnosti PSG-International zaměře na dodávky investičních celků na klíč a PSG, která se specializuje na výrobu a montáž ocelových a železobetonových konstrukcí. "V poslední době své aktivity ale soustřeďujeme také na občanské, bytové a ekologické stavby, kde vidíme další příležitosti," říká Ing. Juraj Surovič, místopředseda představenstev obou firem.

Stavebnictví nezažívá zrovna dobré časy. Jak se to dotýká skupiny PSG? Jak její firmy tohle období překlenou?

Stavebnictví je, stejně jako automobilový průmysl, v případě krize první na řadě. Jakmile banky pro firmy přiškrtí kohoutek, investice se zastaví nebo zpomalí, a proto se akce investorů přehodnocují a posunují. V této složité době pohá skupině PSG diverzifikace našich aktivit a možnost realizovat výnosy v segmentech, kterých se krize tak významně nedotkla.

Což je bezesporu výhoda oproti malým firm.

Jistě, úzce specializované firmy, které dělají například jen řemesla, vzduchotechniku nebo technologické rozvody, to teď mají těžké, protože složitě hledají v zakázkách alternativu. Naše společenství naopak stojí na více pilířích. Musíme být ale cenově pružní a kvalitní. K hlavním činnostem naší společnosti patří vedle pozemního stavitelství i zajištění kompletních investičních celků v energetice.

Kde dnes vlastně skupina PSG působí?

S ohledem na naši velikost realizujeme projekty po celé České republice, naším nejvýznamnějším zahraničním trhem je Ruská federace a dále Slovensko, Rumunsko a Ukrajina.

Kterou akci pokládáte v ČR za nejvýznamnější?

Bezesporu to je v současné době Kongresové centrum ve Zlíně, jehož autorkou je světově uzva architektka Eva Jiřič. Stavbu jsme nedávno ve sdružení s Metrostavem převzali k realizaci a předáme ji Statutárnímu městu Zlín v srpnu 2010.

Jak pokračují vaše ruské energetické projekty?

Začínali jsme projektem paroplynové elektrárny Krasavino o výkonu 65 MW. Ten letos skončí a elektrárna bude uvedena do provozu. Souběžně jsme letos zahájili stavbu elektrárny Kurgan o výkonu 220 MW. To je dílo za zhruba 220 miliónů eur. Oba projekty financuje Česká exportní banka a pojišťuje EGAP.

Co vás letos ještě čeká?

V Rusku je to především dodávka stavebně-montážních prací pro Magnitogorský metalurgický kombit, na kterém se podílíme společně s brněnskou společností ALTA, která je nositelem projektu - dodá technologii a pro s to zname úpravu a rozšíření stávajících prostor pro výrobu vysokojakostní oceli a dostavbu haly na úpravu ingotů, v níž postupně chladnou na válcovací teplotu.
Další projekty v Rusku jsou v přípravné fázi. Rozhlížíme se po Balkáně, v Turkmenistánu se účastníme stavby dvou kompresních stanic přepravujících zemní plyn, další aktivity me na Slovensku a samozřejmě v Česku, protože docí trh pokládáme za velmi významný.

Co je podle vás podstatné pro spokojenost investorů a obchodních partnerů?

Určitě slušnost v jední a vysoká kvalita práce, ty jsou pro naše společenství samozřejmostí. Svým klientům nabízíme ale také přípravu podkladů pro projektové a exportní financování.

Děkujeme za rozhovor


Kongresové centrum bude chloubou Zlína

Komplex Univerzitního a Kongresového centra, který vytvoří nové centrum Zlína, navrhla zdejší rodačka Eva Jiřič. První z nich už stojí a sklízí úspěchy. Realizátor věří, že stejně kladně veřejnost přijme i Kongresové centrum, jehož investorem je město Zlín.
Objekt postaví sdružení stavebních firem PSG a Metrostav do 31. srpna 2010.
Železobetonový skelet bude mít z části prosklenou fasádu. Architektonickou dominantou je pak ocelová konstrukce nad střechou a protihluková stěna tvořena skleněnými vitrabloky.


Křiby znamenaly vrat k bytové výstavbě

Limitova série bytů, kterou PSG-International nyní dokončuje ve Zlíně - Křibech, znamenala vrat k bytové výstavbě.
Byty mají jednoduché architektonické tvary a maxilní propojení interiéru a exteriéru. V objektech A a B je 37 bytů o velikosti 1+kk až 4+kk. V části C pak 53 bytů 2+kk až 4+kk. Ke každému patří nadstandardně velká terasa nebo balkon, případně obojí. Byty ve druhém nadzemním podlaží mají i předzahrádky. Součástí objektů jsou i technické prostory, 84 sklepních komor a 98 parkovacích míst. Dalších 47 míst bude kolem domu.
V okolí je kompletní občanská vybavenost a celá lokalita velmi dobré dopravní spojení s centrem Zlína. Projekt financoval AIP development ve spolupráci s Komerční bankou.


Vstupem do ekologických staveb je Slavičín

Investorem celkové rekonstrukce čistírny odpadních vod ve Slavičíně je sdružení obcí Slavičín, Hrádek, Divnice a Nevšová, jimž přinese zvýšení kapacity na 10 000 ekvivalentních obyvatel a splnění normy emisních standardů.
Při rekonstrukci bude zřízen nový vírový separátor k hrubému mechanickému čištění odpadních vod a k oddělení dešťových vod.
Součástí zakázky je i rekonstrukce dvou aktivačních linek se zřízením ALPHA systému čištění a rozdělením na nitrifikační a denitrifikační zóny.


Otrokovice
Napajedelská 1552, 765 02 Otrokovice,
tel.: +420 576 015 300, fax: + 420 576 015 505, e-mail: psg@psg.cz
Brno
Hlinky 118, 603 00 Brno,
tel.: +420 532 196 611, fax: +420 532 196 612, e-mail: brno@psg.cz
Praha
Lomnického 1705/9, 140 00 Praha 4,
tel.: +420 225 985 800, fax: +420 225 985 801, e-mail: praha@psg.cz