Na veletrhu nemohla chybět ani radotínská společnost JANKA ENGINEERING s. r. o., která právě zde odhalila současnou novinku číslo jedna – jednotku FineAir, která nabízí řešení pro aplikace s vysokými nároky na technické parametry vzduchotechnických jednotek.

O představení společnosti i produktových novinek, které jsme si měli možnost prohlédnout na výstavním stánku firmy, jsme požádali obchodního ředitele, Roberta Innemana, který v úvodu nahlíží do historie společnosti.

„Společnost JANKA ENGINEERING s. r. o. patří k nejstarším výrobcům vzduchotechnických a klimatizačních zařízení na světě. Její kořeny sahají až do roku 1872, kdy pan Jan Janka v Praze zahájil provoz původní klempířské dílny. Od roku 2009 firmu majetkově ovládá mezinárodní skupina LLOYD ELECTRIC AND ­ENGINEERING Ltd. se sídlem v Novém Dillí v Indii, která je významným výrobcem klimatizačních jednotek pro vlaky, vlakové soupravy a soupravy metra a tepelných výměníků v oblasti topení, ventilace, chlazení a klimatizace. S novým vlastníkem se tak výroba orientuje také na klimatizační zařízení pro kolejová vozidla“.

Jaké produkty nabízíte svým zákazníkům?

Naším hlavním výrobním programem je po celou dobu výroba ventilátorů. V současné době se však nejvíce zabýváme výrobou vzduchotechnických jednotek, klimatizačních zařízení pro drážní a tramvajové aplikace. Divize ICL se zabývá průmyslovým chlazením s použitím speciálních výměníků pro speciální aplikace. Divize servisu pak zastřešuje všechny výše uvedené napříč celou výrobou.

Jaké produkty a novinky jste představili na veletrhu Aquatherm 2016?

Hlavní novinkou letošního veletrhu je naše nová vzduchotechnická jednotka FineAir, která je určena zejména pro zahraniční trhy. Tato jednotka svými technickými parametry převyšuje standardní řešení, které je požadováno pro aplikace v ČR.
Dále jsme představili nové řady nerezových a deskových výměníků. Nedílnou součástí celého pojetí stánku byla také nová tramvajová jednotka, kterou dodáváme společnosti ŠKODA TRANSPORTATION a. s. a kterou můžete v reálu vidět na tramvajích v Bratislavě. Podobné jednotky v menších modifikačních úpravách mohou zákazníci znát i z pražských tramvají.

Co konkrétně nabízíte v oblasti prodeje, poprodejních služeb a servisu?

Naše firma nenabízí čistě jen prodej, nabízíme také služby, které jsou spojené s inženýringem a projekcí. Například vzduchotechnické jednotky navrhujeme podle potřeb zákazníka, tzn. podle toho, kde budou umístěny, dle zátěže i dalších specifických požadavků nejen tuzemských, ale také zahraničních klientů. Jelikož spadáme do skupiny LLOYD s celosvětovou působností, spolupracujeme s mateřskou firmou na projektech instalací a realizací po celém světě.
Nedílnou součástí naší práce je i záruční a pozáruční servis. Veškeré naše produkty kompletně servisujeme a zákazníkům nabízíme mj. i systém prodloužených záruk.

Mohl byste čtenářům blíže představit hlavní novinku - jednotku FineAir?

Jednotka FineAir je nejvyšší řadou vzduchotechnických jednotek s provenience firmy Janka Engineering. Je zkonstruována z vysoce pevných eloxovaných hliníkových profilů s přemostěním proti tepelným mostům. Dále jsou použity speciální sendvičové panely s polyuretanovou vložkou. Celý systém jednotky FineAir je velmi jednoduchý, modulární, vyniká maximální mechanickou stabilitou, možností uzamykání a systémem těsnění, který vyhovuje nejpřísnějším parametrům, které jsou požadovány na západoevropských trzích, zejména v Německu.

Díky rámové konstrukci ani u velkých sestav s vysokým dispozičním tlakem nedochází k nežádoucím deformacím opláštění. Modulární konstrukce klimatizačních jednotek FineAir umožňuje přizpůsobit výšku, šířku a délku jednotky aktuálním potřebám daného projektu.

Pro jaké aplikace je jednotka FineAir vhodná?

Jednotka je ideální například pro nemocniční zařízení s vysokými hygienickými požadavky, průmyslové provozy s vysokými nároky na čistotu prostředí (výroba elektronických součástek, farmaceutické provozy atd.), laboratoře, větrání bazénových hal, rekonstrukce VZT zařízení památkově chráněných objektů, administrativní budovy či kulturní a obchodní centra případně pro průmyslové aplikace.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

www.janka.cz