Možnost ovládat svůj dům v době, kdy jste doma, ale také po dobu své nepřítomnosti přirozeně láká stále více a více zájemců. Osvědčeným systémem pro realizaci tzv. „Chytrého domu“ je xComfort.

Na náš trh jej dodává renomovaná nadnárodní společnost Eaton.

Eaton RF xComfort je bezdrátový systém elektroinstalace pro každý dům či byt, který v něm zajistí dokonalé řízení, úsporu všech energií, větší bezpečnost a zvýšený komfort ovládání. Dopřejte si možnost centrálně zhasínat zapomenutá světla, dálkovým ovládáním pohodlně ovládat spotřebiče, simulovat Vaši přítomnost, když nejste doma a ještě mnohem více. Při návratu komunikujte s Vaším domem pomocí smartphonu, a zajistěte si tak příjemné přivítání. Se systémem xComfort záleží jen na Vás, jakou kombinaci pohodlí, bezpečí, ovládání a kontroly si zvolíte. 

Nespočet možností použití
V domě, anebo také vzdáleně mimo dům, můžete pohodlně ovládat osvětlení a spotřebiče, kontrolovat jejich stav, otevřít garážová vrata nebo příjezdovou bránu a centrálně vytáhnout rolety či žaluzie v celém domě. Pro jednotlivé místnosti můžete individuálně nastavit požadované teploty a časy vytápění/chlazení, IP kamerou sledovat dění okolo domu, monitorovat spotřebu energií – elektřiny, plynu, vody a využít řadu dalších bezpečnostních a komfortních funkcí.  Tohoto komfortu lze dosáhnout pouze při instalaci chytré jednotky RF Smart Manager, která je součástí prakticky každé elektroinstalace pro řízení a bezdrátové ovládání ze smartphonů, tabletů, PC nebo Smart-TV.

Snadná instalace bez kabelů
Bezdrátová technologie nabízí snadnou montáž. Systém xComfort je možné použít pro úpravu stávajících rozvodů nebo jejich rozšíření při modernizaci elektroinstalace, případně pro vytvoření zcela nových rozvodů v novostavbách. Můžete začít v malém s jednoduchými a praktickými funkcemi a později instalaci dle potřeby rozšířit. Montáž RF prvků do elektroinstalace je velmi rychlá a vždy se obejde bez sekání, prachu a špíny. K ovládaným prvkům se nainstalují RF přijímače – aktory, které s RF tlačítky nebo RF termostaty komunikují bezdrátově – nejsou tedy nutná žádná nová kabelová propojení. Takto si postupně vytvoříte svůj „Chytrý dům“. 

Základem je spolehlivá komunikace
Komunikace mezi bezdrátovými prvky je vždy bezpečná a spolehlivá. Aktory na základě zjištěných kvalit signálu informaci předávají dál na větší vzdálenosti a překážku, jako jsou např. kovové materiály či železobeton, snadno obejdou vzduchem – tzv. routing RF signálu. Pokud by komunikace vzduchem mohla být problematická, např. v rozsáhlých objektech, jako jsou bungalovy, malé penziony či hotely, do projektu se instalují RF ECI-LAN ethernet komunikační jednotky pro spolehlivou komunikaci po datovém kabelu LAN.

Komfortní ovládání osvětlení
Osvětlení čím dál častěji dotváří správnou atmosféru pohody a používá se jako součást zařízení domu. Dopřejte si např. stmívání osvětlení a možnost vytváření vlastních světelných scén.
Už jste přemýšleli, kolik budete potřebovat vypínačů pro ovládání všech světel v obytné zóně pro osvětlení kuchyně, jídelního koutu a obývacího prostoru? Už přesně víte, kam je umístíte a z kolika míst je budete ovládat? Jistě se shodneme na tom, že počet a umístění vypínačů se nejlépe stanoví až po nastěhování. 
Navrhněte si vlastní světelnou scénu, např. ke vchodu do místnosti se umístí pouze jedno bezdrátové tlačítko – obvykle se 4 tlačítkovými body, ze kterých  se vyvolá požadovaná úroveň osvětlení jednotlivých světel tak, jak si právě přejete. Lze si vybrat tu nejvhodnější atmosféru pro sledování televize, stolování nebo četbu.
Při odchodu z místnosti centrálně zhasnete všechna světla, některá i se zpožděním pomocí stmívací funkce a například při delším stisku tlačítka se zároveň spustí i rolety. Nastavenou světelnou scénu můžete kdykoliv libovolně upravit. Jde to i z tabletu nebo ze smartphonu.
Pro ovládání světel z více míst se do místnosti doplní patřičný počet tlačítek tam, kde postupně vzniknou požadavky na ovládání. Jelikož jsou bezdrátová, bude to snadné, funkční a komfortní!

Zónové vytápění a chlazení
Správně navržená regulace vytápění přináší mnoho výhod. Především zajištuje komfortní teplotu tam, kde si přejete a dále může zabránit zbytečnému utrácení za energii, kterou právě nevyužíváte. Systém xComfort pohlídá přetápění místností a společně s ovládáním zdroje tepla může uspořit až 20 - 30 % nákladů na vytápění. Díky své bezdráto­vosti ho můžete instalovat jak do novostaveb, tak do stávajících budov, které často nemají dostatečnou regulaci.   
Systém xComfort je možné použít pro regulaci ústředního topení a také podlahového vodního nebo elektrického topení či fancoilů. Do místností se nainstalují bezdrátové pokojové termostaty pro měření aktuální teploty a na radiátory se osadí RF hlavice s plynulou regulací průtoku vody. Pro podlahové vytápění se do teplovodních rozváděčů instaluje RF Multiaktor, který nezávisle řídí až 12 topných/chladících okruhů s PWM regulací. 

Ing. Jaromír Pávek

Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9
tel.: +420 267 990 411
elektrotechnikaCZ@eaton.com , www.eaton.cz