Pravidelným vystavovatelem veletrhu BAU je německá společnost GRETSCH-UNITAS, na jejíž expozici nám čeští a slovenští produktmanažeři představili novinky pro rok 2015.

Systém posuvně sklopného kování PSK
Systém PSK 968 je určen pro hliníkové profily 200 MZ se spřaženou klikou pro hmotnost křídla až 200 kg. Společně s firmou ­Schüco jsme v případě tohoto elementu vyvinuli a vyrobili unikátní systém bezbariérového provedení.

Pohon pro otevírání domovních dveří DTI
Pohon je určen pro otevírání domovních dveří. Ty jsou vybaveny vícebodovým uzamykacím zámkem GU-SECURY Automatic a plně automatickým motorem pro otevírání dveří s názvem DTI, který je propojen s dveřním křídlem pomocí kontaktní bezkabelové průchodky Connect 200. Systém je programovatelný na různé doby průchodu a je dále vybaven čtečkou otisku prstu.

Nové řešení panikových zámků 4 v 1 resp. 8 v 1
Díky novému řešení panikových zámků 4 v 1 pro hliníkové dveře je možné pomocí jednoho zámku vybavit pravé i levé, dovnitř i ven otevíravé dveře. Výhodou je snížená potřeba skladových zásob, vysoká flexibilita a rychlost dodávky. Zámek je vybaven automatickou střelkou, kterou lze libovolně otočit podle zvolené strany dveří. Stejně tak pouhým přepnutím zámku je možné změnit panikovou stranu dveří z vnitřní na vnější a opačně.

Dvoukřídlé panikové dveře
Nové dvoukřídlé panikové dveře jsou vybaveny jednak dvoukřídlým pohonem DTR pro otvíravé dveře a zároveň motorickým zámkem pro pasivní dveřní křídlo, což je absolutní novinkou u GU. Pomocí tohoto motorického zámku je možné pasivní křídlo uzamknout nahoře i dole do prahu a tím křídlo pevně uzavřít. Tyto dveře se ovládají buď elektronicky s pomocí klíčového přepínače, ale zároveň je lze otevřít vždy i manuálně. Dostupné na našem trhu by měly být letos o prázdninách.

Vícebodový uzamykací zámek GU-SECURY Automatic
Na obrázku vidíte vysoké dveřní křídlo vybavené vícebodovým uzamykacím zámkem GU-SECURY Automatic. Tyto dveře je možné ovládat elektronicky pomocí otevíracího elektromotoru A-offner, který je v tomto případě dovybaven funkcí servo. K aktivaci servopohonu, který lehce otevírá všechny střelky, dojde jak z venkovní strany (otočením klíče v zámku), tak ze strany vnitřní, kdy servo dopomáhá otevřít dveře přes kliku.

Elektronické panikové zámky EVP
Tyto zámky jsou dodávány v jednobodovém i vícebodovém provedení a jsou ideální pro použití např. v mateřských školkách, školách, domovech důchodců či domovech pro seniory. Hlavní myšlenkou zámků EVP je to, že dveře v únikové cestě vybavené těmito zámky jsou navíc blokovány proti nechtěnému úniku nebo otevření samotného dveřního křídla pomocí elektrického otevírače a další přídavné střelky.

Firma GU-BKS vyrábí zámky panikové, normální, manuálně i elektricky otevírané, bateriové atp.

Nová řada samozavíračů OTS 73
Tyto samozavírače mají uvnitř zabudovanou vačkovou funkci a tím maximálně zvyšují výkonnost, zlepšují přenos energie a zároveň ulehčují otevírání dveří. Samozavírače jsou dodávány buď v sadě nebo nejlépe pro zákazníka v tzv. modulárním provedení, kdy si zákazník může naskladnit pouze základní tělesa samozavírače a poté v několika barevných provedeních kryty horní pojezdové kolejnice i kryty samotného samozavírače. Designovou novinkou je celonerezové provedení obou krytů.

Nový typ bezpečnostní cylindrické vložky BKS Janus 46
Bezpečnostní cylindrická vložka BKS Janus 46 byla vyvinuta, aby poskytla ochranu proti 3D kopírování mechanických vložek. Odolnost je zajištěna pomocí aktivního prvku, který se nachází uvnitř vložky a zároveň také profilováním na samotném klíči. Víceřadý stavítkový systém Janus 46 splňuje certifikaci bezpečnostní třídy IV, disponuje odolností vůči vytržení bubínku, odvrtání, anti-bumpingu i rozlomení. Tento typ vložek je vyráběn ve dvou provedeních – mechanickém a mechatronickém a je dodáván jak pro individuální uzávěry, tak pro systémy generálního klíče. Další velmi důležitou vlastností je modularita. Danou vložku je možné pomocí určitých komponentů rozložit, prodloužit, zkrátit či změnit jednotlivé typy. Například z knoflíkové vložky je možné udělat jednostrannou či oboustrannou vložku.

Manuální karuselové dveře GRA
Nový typ manuálních karuselových dveří GRA poskytuje ochranu před větrem, chladem či pronikáním nečistot. Tyto dveře je sice nutné při průchodu manuálně odtlačit, ale poté se automaticky nastaví do požadované polohy, která poskytuje výše uvedenou ochranu. Celková výška karuselových dveří je 3,5 m, přičemž výška pro průchod činí 2,5 m a průměr 2,4 m. Pohon dveří je umístěn v šedém, pouze 175 mm vysokém prstenci nade dveřmi, což je nejmenší výška na trhu. Manuální dveře jsou dále vybaveny automatickým omezením rychlosti otáčení, není je tedy možné neustále zrychlovat. Ve výrobním závodě v Nitře jsou tyto karuselové dveře vyráběny do průměru 3,5 m, a to jak v manuálním tak automatickém provedení ve verzi se třemi nebo čtyřmi křídly. Dveře mohou být samozřejmě vybaveny nočním uzávěrem.

Automatické posuvné dveře HM-F FT s panikovou funkcí
Zamčené dveře se po stisknutí podsvětleného nouzového tlačítka uvolní a křídla lze vychýlit směrem ven, a to i při zatížení křídel ve směru evakuace. Redundantní pohon v kombinaci s uvolnitelnými posuvnými křídly a řízením únikových dveří FTNT10 vytváří bezpečný nouzový východ i v okamžiku, kdy jsou dveře v provozním režimu „VYPNUTO/NOC“ zamčené. Maximální hmotnost dveří na křídlo je 100 kg. Výhodou je, že posuvné dveře do únikových cest lze zamknout, i když jsou ještě v budově lidé. Dále je možné přepnout provozní režim (i do režimu „VYPNUTO/NOC“) pomocí řídicí techniky budovy nebo pomocí časového spínače.

Ing. Jiří Zahradnický