Především ve školách či učilištích jde o extrémně zatěžované vodovodní baterie. Často zastaralé kohoutkové, tedy nepříliš hygienické, jsou na konci životnosti. Někde z nich odkapává voda, jinde jsou nehospodárné vysokým průtokem vody. Kromě ekologie a šetření, jde též o hygienu, bezpečnost s bezproblémovým ovládáním a samozřejmě odolnost.

Na základě těchto požadavků vyvinula německá společnost Schell dvě umyvadlové armatury Puris SC a Petit SC (SC = Self-Close) s automatickou samouzavírací funkcí a doplnila tím svůj program mechanických a elektronicky řízených umyvadlových armatur.

„Armatury Puris SC a Petit SC se vyznačují především tím, že i při nejvyšším zatížením umožňují hospodárný a spolehlivý provoz s dlouhodobou životností. Robustní, masivní celokovové armatury z mosazi s leštěným chromovým povrchem se hodí obzvláště pro silně zatěžované veřejné sanitární prostory,“ vysvětluje přednosti německých armatur obchodní zástupce Schell pro Českou republiku Aleš Řezáč a doplňuje: „Armatura Petit SC může být díky výhodné ceně využívána i pro objekty, u nichž je základní prioritou nízká investiční náročnost."

Kvůli požadavkům na úspornost jednoznačně vyplývá, že armatury šetřící vodu, jsou stále více žádané. Trh také ovlivňují stoupající nároky na hygienu a komfort, spolu s nutností zajištění vysoké provozní bezpečnosti a minimální náročnosti na údržbu armatur.

„Pro spolehlivé a bezpečné umývání rukou se jim čím dál více hodí robustní, ale cenově dostupné samouzavírací umyvadlové armatury, které se snadno naučí ovládat i malé děti. I pro ně je výhodou, že tlačítko má lehký chod a z hlediska hygieny není nutné se baterie dotýkat po umytí rukou. Správci objektů se nemusejí bát nadměrného odběru vody díky samouzavírací funkci těchto armatur. Rovněž mohou ocenit možnost omezeni horké vody jako jednoduchou, ale účinnou ochranu před opařením,“ říká Aleš Řezáč.

Kvalitní samouzavírací armatura Schell Puris SC se vyrábí ve variantě určené pro studenou nebo předmíchanou vodu (typ SC-K) a variantě směšovací s regulací teploty (typ SC-M). Opticky zcela odpovídá svým šikmým válcovitým tělem elektronické umyvadlové armatuře Puris, jejíž design byl mnohokrát oceněn. Dodatečné omezení teploty vody je možné díky nastavitelné teplotní zarážce. Bez nutnosti demontovat kartuši je doba průtoku vody nastavitelná mezi 5 až 30 sekundami a poté se průtok vody automaticky zastaví. „Samouzavírací armatura Petit SC se vyznačuje vysokou bezpečností proti vandalům a byla firmou Schell koncipována speciálně pro méně dozorované sanitární prostory. Doba průtoku vody je přednastavena výrobcem u této armatury na sedm sekund. Další časové omezení není nutné, protože množství průtoku u této armatury činí pouze úsporných pět litrů za minutu. To znamená, že při krátkém mytí rukou s jedním spuštěním se spotřebuje méně než jeden litr vody,“ uzavírá Aleš Řezáč.