Uspět v této oblasti znamená i dnes umět pružně reagovat na rychle se měnící požadavky zákazníků a přizpůsobit se jejich potřebám. U nás patří již řadu let mezi největší výrobce betonářského zboží společnost ŽPSV Uherský Ostroh. Na jaké aktivity se firma soustředí v současné době a jak se jí daří rozvíjet její výrobní program, to jsou jen některé z otázek, které mířily na obchodně-výrobního ředitele společnosti, Ing. Pavla Janíčka.

ŽPSV byla dříve vnímána především jako výrobce betonových prvků pro výstavbu kolejových tratí. Rozšiřujete svou činnost i do dalších oblastí?

Naší snahou je samozřejmě udržet si významnou pozici v tomto segmentu, nicméně veškeré naše aktivity neustále dále rozšiřujeme. Zde bych rád zmínil zejména oblast dopravních staveb, kde se významně soustředíme na výrobu i montáž mostních nosníků. V poslední době je novou významnou aktivitou naší společnosti dodávka přesýpaných mostů a přesýpaných tunelů systému Matiére. Na jejich realizaci v licenci spolupracujeme s irskou firmou ABM Mosty. V oblasti kolejových staveb jsou našimi velkými partnery také dopravní podniky po celém území ČR i Slovenska. Pro tyto investory vyrábíme tramvajové pražce a zákrytové desky. Nově jsme pro tento typ tratí vyvinuli tramvajové pražce B03 DP. Tento pražec nahrazuje dříve používaných několik typů pražců nasazovaných v různých lokalitách na území ČR, což umožňuje větší flexibilitu operativních dodávek do jednotlivých měst.
Neméně významnou naší specializací v dopravním stavitelství je i výroba protihlukových stěn. V současné době jsme rozšířili tuto nabídku zákazníkům o kompletní dodávky včetně zemních prací, pilotového založení a montáže prvků.

Zaměřujete se tedy v současné době převážně na dopravní stavitelství?

Rozhodně ne. Významným segmentem v naší činnosti je také výroba a dodávka železobetonových konstrukcí pozemního stavitelství. Nespecializujeme se přitom pouze na prefabrikované konstrukce, ale provádíme i monolitické, popř. kombinované konstrukce včetně možnosti jejich založení. Díky naší silné projekční složce dnes dokážeme nabídnout investorovi řešení přesně na míru v souladu s jeho potřebami.

V neposlední řadě se dnes zapojujeme také do revitalizací panelových domů, kde patříme mezi významné dodavatele lodžiových systémů. I tuto nabídku jsme v loňském roce rozšířili o komplexní řešení revitalizace bytového domu. To spočívá v ucelené nabídce bytovým družstvům popř. družstvům vlastníků. Kompletní řešení zahrnuje energetický audit, vypracování projektu, včetně zajištění stavebního povolení, či nabídku několika způsobů financování. V realizační fázi je to pak výroba a montáž lodžií, kompletní zateplení objektu, výměna oken, popř. rekonstrukce vchodů, terénní úpravy, rekonstrukce střešních plášťů či výměna výtahů. Disponujeme přitom dostatečným počtem zkušených techniků, kteří dokáží projekt kompletně řídit a realizovat převážně vlastními silami.

Která z Vámi realizovaných staveb Vás nejvíce zaujala?

Velmi rád bych zmínil realizaci přesýpaných biomostů na pražském okruhu části SOKP 513, kde se našim technologům podařilo zvládnout výrobu obloukových segmentů při vysokém stupni vyztužení.

Výhodou těchto mostů je za a) vysoká rychlost výstavby a za b) konstantní udržení technologické kázně po celou dobu výroby a výstavby mostu. Využití této technologie navíc umožňuje realizaci větších rozponů. V tom vidíme velkou budoucnost těchto konstrukcí. Snažíme se v této nové specializaci neustále zdokonalovat, abychom byli schopni v budoucnu nabídnout i konstrukce velkého rozponu či hloubených tunelů, s nimiž má firma ABM Mosty bohaté zkušenosti.

Projevilo se rozšíření Vašich činností i do zvýšení obratu Vaší společnosti v roce 2008?

Trvale se snažíme pokračovat ve filozofii naší společností být nejen seriozním výrobcem, ale i spolehlivým dodavatelem částí staveb. To se samozřejmě projevilo ve zvýšení obratu naší společnosti i v loňském roce, kdy jsme jen v ČR dosáhli obratu přes 1,75 mld. Kč. To je v porovnání s rokem 2007 nárůst o více než 10 %.

Jaká je Vaše situace na počátku letošního, jak se zdá poněkud složitějšího, roku?

Snažili jsme se v průběhu loňského roku připravit na zhoršující se ekonomickou a hospodářskou situaci na našem trhu. Určité indicie ze zahraničí jsme měli již v průběhu roku 2008. Nicméně recese stavebního trhu přišla velmi rychle. V některých segmentech ještě rychleji a razantněji než jsme předpokládali. I nás proto tato skutečnost v začátku letošního roku ovlivnila.
Tato situace nás přinutila velmi rychle zareagovat a zvýšit aktivitu všech našich pracovníků na všech úrovních. Říkám všech, protože se to týká každého pracovníka, musíme lépe a pružněji obchodovat, nabízet lepší technická řešení a levněji a kvalitněji vyrábět. Krátce řečeno: "Náš zákazník náš pán." Snažíme se na to reagovat samozřejmě inovací a nabídkou nových produktů a služeb i rozvojem našich zahraničních aktivit.

Na co kladete v inovačních řešeních největší důraz?

Snažíme se klást velký důraz na to, abychom dokázali trhu nabídnou v daném okamžiku o něco více než očekává. Spolupracujeme na vývoji pevné jízdní dráhy, snažíme se zabývat výstavbou prefabrikovaných železničních zastávek, hledáme i nové možnosti v založení objektů v kombinaci s námi navrhovaným konstrukčním systémem.

Jak hodnotíte Vaše zahraniční aktivity?

Za náš tradiční trh považujeme Slovensko. Dalším stabilizujícím se trhem je Bulharsko, kde se nám daří úspěšně naplnit kapacity našeho výrobního závodu ve Varně. To povzbuzuje naši motivaci dále se na bulharském trhu etablovat. Cítíme, že zdejší trh nás po přirozené počáteční nedůvěře již vnímá mnohem lépe a to umožňuje rozšíření našich aktivit. Tím, že naše společnost patří do španělského holdingu OHL, nabízí se nám i možnost další expanze na vzdálenější, zejména východní trhy. Neustále mapujeme i situaci v dalších regionech, kde se chystáme vyvíjet naše obchodní nebo výrobní aktivity. Zde bych rád zmínil např. Srbsko, Rusko, případně vzdálenější země Dálného východu.

Kde vidíte další možnosti Vašeho budoucího rozvoje?

S přihlédnutím k našim současným aktivitám nevidím nynější situaci nijak pesimisticky. Spíše naopak. Pokud se totiž i v budoucnu zaměříme na tři základní pilíře našeho rozvoje, kterými jsou aktivní a seriozní obchod, technický rozvoj a inovace našich produktů, a v neposlední řadě kvalitní produkce našich výrobků a služeb, pak věřím, že je to velmi dobrý odrazový můstek do dalších období.

Děkujeme za rozhovor
a srdečné přijetí

Ivo Románek


ŽPSV a.s.
Třebízského 207 , 687 24 Uherský Ostroh
tel.: 572 419 311 , fax: 572 419 308
www.zpsv.cz