Nejzávažnějšími ohroženími pak je požár nebo výbuch. Avšak běžná dopravní nehoda, která zapříčiní např. kolonu, je z hlediska ohrožení zdraví stejně nebezpečná, zvláště v případě, kdy nejsou dostatečně zajištěna všechna bezpečnostní a technologická zařízení.

Projektová dokumentace zaměřená na bezpečnostní prvky

Technologické a bezpečnostní vybavení tunelů, jakož i jejich bezpečné provozování je řešeno českými technickými normami a jinými legislativními předpisy.
Zásadním dokumentem fáze projektování a realizace takovéto stavby se stává její požárně bezpečnostní řešení. Tento dokument připravuje autorizovaný inženýr v oblasti požární bezpečnosti staveb a úzce na tvorbě spolupracuje se zhotovitelem projektové dokumentace a realizátorem stavby.
Součástí dokumentace musí být i řešení kabelových rozvodů, které plně podléhá normám požární bezpečnosti stavebních objektů. Zásadní normou je v tomto ohledu vyhláška č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb.

Požární bezpečnost dle vyhlášky 23/2008 Sb.

Pojďme se nyní více zaměřit právě na požární ochranu tunelů a jim podobných staveb s ohledem na zajištění dodávky elektrické energie v případě požáru. V §9 výše zmíněné vyhlášky je uvedeno, že veškerá elektrická zařízení, jejichž chod je v případě požáru nezbytný k ochraně osob, zvířat a majetku, musí být navržena tak, aby při požáru byla pro ně zajištěna dodávka elektrické energie. Touto definicí se zpřísnily požadavky na kabelové rozvody a veškerá navazující přídavná zařízení. V příloze č. 2 této vyhlášky je pak přesná definice druhů volně vedených vodičů a kabelů elektrických obvodů a popis jejich vlastností ve vztahu k jednotlivým elektrickým zařízením. Na kabely jsou v tomto případě kladeny vysoké nároky právě proto, aby byl zajištěn přívod elektrické energie pro zachování chodu signalizačních zařízení v době požáru, a tím aby byl zajištěn co nejsnazší průběh ochrany osob, zvířat a majetku.

Tunel Klimkovice a jeho vybavení

Společnost PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, a.s., výrobce vodičů a kabelů, měla tu čest podílet se na několika podobně náročných projektech. Jedním z nich byla stavba tunelu Klimkovice, který se nachází na dálnici D47 (D1). Tato dálnice je součástí transevropské silniční sítě. Na tunel se vztahují příslušná ustanovení Směrnice EP č. 2004/54/ES
o minimálních bezpečnostních požadavcích na tunely transevropské silniční sítě, neboť se jedná o tunel delší než 500 m, a tak musel být vzhledem k bezpečnosti provozu dle podmínek této směrnice vybaven. Tunel je zatříděn do nejvyšší bezpečnostní kategorie TA.

Vzhledem k tomu, že PRAKAB vyrábí kabely, které jsou bezhalogenové, oheň retardující a vyhovují všem zkouškám předepsaným výše uvedenými normami, zejména pak vyhláškou 23/2008 Sb., přílohou 2 "Druhy volně vedených vodičů a kabelů elektrických obvodů", je vhodným dodavatelem kabelů pro tyto stavby.

Certifikované oheň retardující kabely

jak vyhovující kabely poznáte? Mají jednotné ­označení ­PRAFla a podle konkrétních vlastností se připojuje koncovka: Dur, Safe, Guard, Com.

PRAFlaDur®
- je energetický (též silový) kabel, který je do 0,6/1 kV, s malým množstvím uvolněného tepla v případě požáru a s funkční schopností kabelového systému. Má třídu reakce na oheň B2cas1d0.
Právě tento typ kabelu byl použitý v tunelu Klímkovice.

PRAFlaSafe®
- další ze skupiny energetických kabelů, se stejnou třídou reakce na oheň, tzn. B2cas1d0, ovšem bez funkční schopnosti kabelového systému.

PRAFlaGuard®
- sdělovací (též telekomunikační) nízkofrekvenční kabel s Al stíněním s malým množstvím uvolněného tepla v případě požáru. Disponuje zachováním funkční schopnosti kabelového systému v případě požáru. Třídou reakce na oheň je
B2cas1d0.

PRAFlaCom®
- sdělovací nízkofrekvenční kabel, který na rozdíl od předchozího typu nemá funkční schopnost kabelového systému s třídou reakce na oheň B2cas1d0.

PRAKAB je momentálně jediným dodavatelem na trhu, který má certifikované produkty PRAFlaDur® a PRAFlaGuard® Elektrotechnickým zkušebním ústavem.

V případě zájmu o detailnější informace nás kontaktujte na telefonním čísle + 420 272 070 190, nebo na e-mailu office@prakab.cz.

Věra Packová
Manažer tuzemského prodeje a marketingu
PRAKAB
PRAŽSKÁ KABELOVNA, a.s.


PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, a.s.
Ke Kablu 278, 102 09 Praha-Hostivař
telefon: +420 272 070 111 , fax: +420 272 070 181
e-mail: office@prakab.cz, http://www.prakab.cz