Cena baterie
Samotná cena baterie může, avšak nemusí být významným indikátorem kvality vodovodní baterie. Dá se však říci, že příliš levné baterie nebudou určitě splňovat nejpřísnější kvalitativní požadavky. Pravděpodobně budou u těchto baterií použity levné komponenty a ovládání bude vykazovat vůli. Typickým příkladem vodovodních baterií do 1000 korun jsou baterie vyráběné v Asii bez jakékoli kontroly kvality. Naproti tomu ani vysoká cena za vodovodní baterii nemusí znamenat její vysokou kvalitu. U některých výrobků se platí za jejich značku a cena také zahrnuje leckdy nemalé marketingové náklady na propagaci výrobku. Ani honosná reklama pak negarantuje samotnou kvalitu výrobku. Proto se při výběru neorientujte pouze cenou výrobku, ale věnujte pozornost i ostatním aspektům výrobku, o kterých píšeme dále.

Provedení baterie
Při výběru vodovodní baterie se rozhodně zaměřte na materiál, ze kterého je vyrobena. Pro levné modely se používá pochromovaný plech, pro kvalitnější modely pak chromovaná mosaz. Rozhodně doporučujeme dát přednost výrobkům, které jsou kompletně z mosazi. Některé mosazné baterie však skrývají i plastové komponenty. Toto řešení je akceptovatelné pro střední cenovou hladinu, pokud jste však rozhodnuti investovat do vodovodních baterií částky okolo 3000 korun a více, rozhodně vybírejte celomosazné baterie bez plastových komponent.

Rovněž se zaměřte na použité komponenty, které tvoří „srdce“ každé vodovodní baterie, a to na kartuši a perlátor. Kartuše jsou v současné době plastové nebo keramické a rozhodně se vyplatí vsadit na kartuše od renomovaných dodavatelů. Správný výběr perlátorů pak zajistí optimální směr proudu vody a tichý chod baterie. I zde se vyplatí vsadit na perlátory osvědčených dodavatelů, protože i tato zdánlivě bezvýznamná komponenta může mít spoustu klíčových vlastností, jako je např. zvýšená odolnost proti zanesení vodním kamenem nebo i např. vestavěný omezovač průtoku vody, díky čemuž můžete šetřit nejen vaše náklady za vodu, ale i životní prostředí. Jedním ze světových leaderů v oblasti perlátorů je např. švýcarská firma NEOPERL.

V neposlední řadě je třeba věnovat pozornost ovládání baterie. V současné době jsou nejběžnější pákové baterie. Ovládání těchto baterií by mělo být plynulé bez jakéhokoli odporu nebo naopak vůle. Některé pákové baterie jsou tzv. dvoustupňové, kdy je nastavením páky omezen průtok vody na hodnotu okolo 7 l/min. a až po překonání mírného tlaku umožní baterie plný průtok vody.

Design baterie
Vodovodní baterie jsou nabízeny v různých designových provedeních od klasického až po různé extravagantní výstřelky. Dá se tedy říci, že každý si může vybrat podle svého vkusu. Vodovodní baterie nicméně není, a vzhledem k požadavkům na kvalitu použitých materiálů, ani nemůže být levná záležitost. Chceme, aby vydržela několik let intenzivního používání, a proto doporučujeme vsadit na klasické, designově stálé provedení. To se vám neomrzí ani po několika letech, na rozdíl od různých „designových“ provedení, za které navíc leckdy zaplatíte nemalé peníze

Připojení baterie
Připojení stojánkových baterií je standardně realizováno pomocí tzv. flexi hadiček. Tyto hadičky lze snadno ohýbat a tvarovat, díky čemuž baterii poměrně lehce připojíte, nicméně je třeba si uvědomit, jak moc jsou tyto flexibilní hadičky namáhány. Porušení přívodní hadičky pak může znamenat nemilé překvapení v podobě vytopené místnosti vodou. Při výběru stojánkové vodovodní baterie tedy rozhodně věnujete pozornost kvalitě připojovacích flexi hadiček. Nicméně i při sebelepší kvalitě použitých materiálů nelze nikdy vyloučit možné riziko nehody, proto je dobré vybírat pouze produkty, které garantují pojištění flexi hadiček pro případ vzniklé škody jejich selháním.

Záruka
Při výběru vodovodní baterie dbejte na délku poskytované záruky. Pokud je nabízena záruka 2 roky, pak výrobce poskytuje jen zákonem stanovené minimum délky záruky, což také může značit, že není úplně přesvědčený o kvalitě svého výrobku. Standardem pro kvalitní vodovodní baterie je délka záruky v trvání minimálně 5 let. Tato lhůta již garantuje, že výrobce je přesvědčen o kvalitě svých produktů, což dokazuje rozšířením záruky nad zákonný rámec.