Ve stroji jsou 4 hydraulická čerpadla o průtoku 60 l/min (kapacita pojezdového čerpadla 43,5 l/min a přídavné čerpadlo 56,8 l/min). Nasazení čtyř čerpadel zajišťuje plný průtok zároveň k pojezdu a k příslušenství ve stejnou dobu. Na dvou hydraulických okruzích jsou umístěny rychlospojky, jedna pro zajištění vysokého průtoku pro práci s příslušenstvím a další pro zajištění nízkého průtoku k ovládání lopaty.

Vysoký profil gumových pásů omezuje kontakt s nečistotami a drtí, a tím snižuje opotřebování. Stroj má rovněž parkovací brzdu pro zajištění proti pohybu. Objem nakládací lopaty je největší, s jakým jsem se kdy setkal.

Obsluha stroje pomocí joysticku je jednoduchou záležitostí. Pojezd a směr jsou kontrolovatelné jedinou ovládací pákou, takže jí pouze nasměrujete, kam se chcete dostat a čím více na ni tlačíte, tím rychleji jedete. Pravou ruku tedy máte volnou pro ovládání lopaty, což je zase jen jediná ovládací páka, kterou můžete podle potřeby naklánět lopatu, nebo jí posunovat dopředu či zpátky. Dva doplňkové ovládače se nacházejí mezi těmito ovládacími pákami a po půl hodině práce s tímto strojem jsem už byl schopný ovládat jak páku pro pojezd, tak páku pro práci s lopatou, stejně jako doplňkovou páku pro lopatu čtyři v jednom, a to všechno souběžně bez opuštění prostoru operátora. Další rys, který stojí za zmínku, je funkce lopaty, jejíž využití obsluze umožňuje řídit stroj tak, že lopata automaticky kopíruje kontury půdy, a zanechává tak úhledně zarovnaný povrch. Prostor pro obsluhu je nejkomfortnější, jaký jsem kdy zažil díky vypolstrované ovládací desce. Tato vypolstrovaná místa po obou stranách a před obsluhou zpříjemňují dotyk a umožňují obsluze se o ně pohodlně opřít. Ocelový plášť stroje se táhne kolem obsluhy, takže jsou tato vypolstrovaná místa ukryta ve stroji a nepřečnívají.

Přístup k místům údržby je unikátní. Palubní deska se dá vyklopit a pod ní se nachází hydraulický filtr, chladicí nádržka a elektrický ovládací panel. Se zdviženým krytem zajištěným bezpečností tyčí se dají boční kryty jednoduše vysunout a vyjmout, a tak máme volný přístup k motoru, vzduchovému filtru, palivovému filtru, olejové měrce a hydraulické olejové nádržce. Chladič se nachází před obsluhou a chladicí větrák odsává vzduch z vnější strany a žene prach a horký vzduch do přední části stroje a pryč od obsluhy. Všechny mazací body jsou snadno dostupné a jsou zapuštěné, aby se nepoškodily. Šikovná 12voltová zásuvka se nachází v levé části stroje. Jsou zde i přední a zadní upevňovací body jako i vyvážený zdvižný bod pro případ, že by stroj bylo potřeba naložit na nákladní vůz nebo přemístit na pracoviště.

S 800TX je opravdu pořádný stroj, má masivní tlačnou sílu, je široký jen 102,9 cm, takže se s ním dostanete do stísněných míst, v případě potřeby dokáže zrychlit až na 7,2 km/hod a lopata může být zvednuta do výše až 2,2 m. Navíc se snadno ovládá, je pohodlný a snižuje únavu obsluhy, což je u podobných strojů často problém… Taky bych jeden chtěl!                     -LC-

TRANSTECHNIK CS spol. s r.o.
Průběžná 80b, 100 00 Praha 10 - Strašnice, Vídeňská 264/120b, 619 00 Brno
tel.: 274 812 280, fax: 274 814 287
e-mail: info@transtechnikcs.cz, www.transtechnikcs.cz