Velkou roli v tomto ohledu sehrává i koncepce a kvalita radiátorů. Jejich prostřednictvím je teplo předáváno do jednotlivých místností a o naši tepelnou pohodu je tak dokonale postaráno.
Může však radiátor tepelnou energii šetřit? Mnozí z vás rovnou namítnou, že nemůže. Možná ti, kteří se trošku vyznají, řeknou ano, pokud je radiátor opatřen kvalitní termostatickou hlavicí.
Zcela nový přístup v oblasti šetření tepelné energie na vytápění radiátory však na mezinárodním veletrhu vytápění a sanity ISH ve Frankfurtu 2013 představil největší český výrobce otopných těles, společnost KORADO.
Ta na své expozici prezentovala jako vůbec první firma na světě zabývající se výrobou radiátorů systém, který dokáže měnit provozní režimy  radiátoru s cílem zvýšení tepelné pohody a dosažení maximálních úspor. Princip výhody plyne z toho, že radiátor může využít sálání své přední desky po neomezeně dlouhou dobu. Tento efekt vytápění přední deskou funguje u jiných radiátorů se sériovým zatékáním pouze cca 15 min. U radiátorů ovládaných systémem X-Control lze topit přední deskou radiátoru po celou topnou sezónu s výjimkou cca 3 - 5 týdnů, kdy jsou největší mrazy. Těleso s funkcí X-Control lze využít pro topné systémy s nízkoteplotním tepelným spádem, jako jsou např. tepelná čerpadla.

Těleso radiátoru má univerzální spodní připojení buď zprava, nebo zleva v jednom tělese, což velkoobchodům umožní snížení skladových zásob, zkracuje dobu dodání a instalatérům usnadňuje montáž.

Proč je systém vytápění přední deskou radiátoru úspornější? Důvod je jednoduchý. Přední deska odevzdává teplo do prostoru především sáláním, což je způsob předávání tepla, který známe například od sluníčka nebo kachlových kamen. Od zadní desky se však teplo dostává spíše kolmo vzhůru ke stropu do prostoru, kde teplo člověk nevyužije.
Jak by řekl klasik: V jednoduchosti je krása. Pokud se vás tedy někdo bude ptát, zdali radiátory mohou šetřit tepelnou energii, pak odpověď již znáte. Pokud jsou z KORADO, tak ano.

Ivo Románek

KORADO, a.s.
Bří Hubálků 869, 560 02 Česká Třebová
tel.: 465 506 111, fax: 465 533 126
e-mail: info@korado.cz, www.korado.cz