Dalším trendem je zkracující se průměrná délka pronájmu, která klesla oproti minulému roku o více než polovinu. Tyto závěry vyplývají z analýzy zákaznického portfolia Phoenix-Zeppelin, výhradního dealera manipulační techniky Hyster v ČR.

Zvýšení počtu zakázek služby Hyster Pronájem o 12,5 % navazuje na 20% nárůst, který proběhl mezi lety 2010 a 2011. „Rekordní zájem jsme zaznamenali v posledních třech letech o kategorii těžkých vozíků od 8 do 16 tun, což potvrzuje již 102 zrealizovaných zakázek pronájmu těchto vozíků od roku 2009,“ řekla Simona Stárková, správce flotily půjčovny manipulační techniky z Phoenix-Zeppelin.

Slovenskému trhu s pronájmem manipulační techniky se také daří. Pronájmy strojů o hmotnosti od pěti tun výše tvoří 27 % veškerých pronájmů realizovaných půjčovnou manipulační techniky Phoenix Zeppelin SK. Oproti roku 2010 se jedná o nárůst o 15 %.

Počet zakázek pronájmu manipulační techniky roste, krátí se však délky pronájmů. Příčinou je důraz na efektivitu využití manipulační techniky a úsporná opatření na straně zákazníků. „Většina provozovatelů si raději pronajme stroj opakovaně, než aby jej nechala nevytížený mezi jednotlivými zakázkami. Úsporným opatřením našich klientů rozumíme a snažíme se jim vyjít vstříc,“ vysvětlila situaci Simona Stárková.

Flotila půjčovny manipulační techniky Phoenix-Zeppelin postupně prochází obměnou a nové stroje nahrazují své předchůdce. V současné době nelze nalézt v půjčovně stroj starší než 40 měsíců. „Setkali jsme se s pozitivními ohlasy od zákazníků, co se týče kvality půjčované manipulační techniky. Díky omlazení strojů v naší flotile dosahuje časová vytíženost vozíků se vznětovým motorem a big trucků za poslední rok hodnoty 59,33 %. To znamená, že skoro dva ze tří strojů z naší flotily pracuje u zákazníka v jakoukoli denní či noční dobu,“ uzavřela Simona Stárková.

www.p-z.cz