Sotva se však usadíme ke stolu zjistíme, že se na nás někdo kouká. A dost vytrvale se kouká a intenzivněji se kouká a pak už kouká docela protivně a navíc čím dál tím více hřeje ! Ano správně. Uhodli jste. Je to sluníčko. Po chvíli si stále více uvědomujeme, co obnáší slovo skleníkový efekt, různě si odsedáme a hledáme stín nejdříve za ostěním, později naši maličkost přesuneme a krčíme ji v odlehlém koutě místnosti.

Roletové látkové systémy od firmy Isotra. www.isotra.cz

Roletové látkové systémy od firmy Isotra. www.isotra.cz

Přitom řešení je tak jednoduché. Stáhnout žaluzie a nastavením příslušného sklonu lamel nechat proudit do místnosti jen tolik světla a slunce, kolik je nám příjemné. A pokud uznáme za vhodné, že slunce bylo v posledních dnech více než dost, sklopíme žaluzie do svislé polohy a celou místnost zalije příjemný stín.

Žaluzie dělíme na venkovní a vnitřní. Avšak zúžit obor stínící techniky pouze na žaluzie by bylo velkým zjednodušením. Dnes zde můžeme zahrnout různé rolovací roletové systémy ať již na bázi textilií, vertikální látkové žaluzie, rolovací mříže, předokenní roletové systémy, markýzy a řadu dalších produktů.

Z hlediska umístění jakékoliv stínící techniky, ať již žaluzií, rolet, či dalších systémů má největší vliv na dosažení nejlepšího účinku místo jejich osazení. Je zřejmé, že nejméně dochází k přehřátí interiéru v případě, že jsou žaluzie umístěny v exteriéru ještě před oknem. V takovém případě je zamezeno přehřívání povrchu skla okna a průniku takto vznikajícího tepla do interiéru. Žaluzie je možné umístit i do meziskelního prostoru, nicméně efekt bude víceméně stejný i v případě umístění žaluzií za vnitřní sklo okna.

Minirol screenové rolety - moderní dekorační prvek. www.minirol.cz

Minirol screenové rolety - moderní dekorační prvek. www.minirol.cz

Stínící technika však nemá vliv na naši pohodu pobytu v interiéru jen z pohledu razantního snížení teploty v letních měsících, ale ještě v mnoha dalších ohledech. Poslední výzkumy například ukazují, že snížení velké intenzity světla či optimalizace teploty v místnosti přímo souvisí i s naším pracovním výkonem, únavou očí, přehřátím organismu nebo úrovní koncentrace.

Chod stínící techniky vyspělých administrativních budov je proto řízen elektronicky. Důmyslná čidla  vyhodnocují intenzitu osvětlení či teploty vzduchu v místnostech a řídící jednotky s pomocí motorů naklápí, otevírají či zatahující stínící prvky do optimální polohy.

Rolety, žaluzie, či markýzy jsou dnes vyráběny z nepřeberného množství materiálů. Vybírat je možné ze široké škály barev a designových řešení. Lamely mohou být širší užší, dřevěné, hliníkové, bílé, hnědé, červené, šedé atd. Ať již však jde o venkovní či vnitřní žaluzie, vždy by měly korespondovat s barevným řešením interiéru či respektovat fasádu domu.

Venkovní žaluzie a rolety Isotra. www.isotra.cz

Venkovní žaluzie a rolety Isotra. www.isotra.cz

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na poslední důležitou hodnotu, kterou nám různé typy clon dokáží zajistit. Je jí pocit klidu, soukromí a intimity.

Ivo Románek