Nedílnou součástí městských aglomerací je dnes také veřejné osvětlení. Jeho význam pro obyvatele je obrovský. Činí osvětlovaný prostor přehledným a tím také bezpečnějším. Je jedno, zda se jedná o účelové nasvícení cest, chodníků, přechodů pro chodce, cyklostezek a pěších zón či o umělecké nasvětlení památek a budov, které jim dodává osobitost a zvyšuje tak atraktivitu daného místa. Nemohu zde nezmínit pohled na Pražský hrad, který je dle mého názoru mnohem příjemnější ve večerních hodinách, kdy osvětlení dokresluje jeho velkolepost a zhmotňuje tak historické tradice českého státu.

Jednou z firem, která má mnohaleté zkušenosti v oblasti realizace a prodeje komponentů pro veřejné osvětlení, je česká společnost EPK elektro s. r. o. se sídlem v Rozdrojovicích nedaleko od Brna. Hlavní činností firmy je prodej osvětlovací techniky, počínaje zhotovením zadávacích studií a zpracováním projektu až po samotnou montáž. Firma zastupuje na českém trhu španělského výrobce svítidel Carandini a německou firmu Siteco. Tato svítidla se vyznačují vysokou mechanickou odolností, jsou vyrobena z tlakově litého hliníku v kombinaci s polykarbonátem, polyethylenem, nebo kaleným sklem.

Firma nabízí svítidla silniční, parková, průmyslová, pro osvětlení sportovišť, tunelů, podchodů, speciální svítidla pro osvětlení přechodů pro chodce, zářivková svítidla pro mrazírny (až -40 °C), ale i do vysokých teplot (+70 °C). Dále pak stožáry a výložníky pro veřejné osvětlení, stožáry pro dopravní značení, stožárové svorkovnice v krytí až IP 55.

V základní nabídce firmy EPK elektro s. r. o. pro obce i města je zahrnut kompletní servis při rekonstrukcích a návrzích nového veřejného osvětlení od provedení návrhové studie, vyhotovení technické dokumentace, vypracování pasportu světelných bodů, návrhu energeticky úsporných opatření, přes zajištění případného finančního zdroje nákladů na rekonstrukci, vypracování podkladů pro případné výběrové řízení, zajištění dodavatele montážních prací až po technický dozor investora.

O tom, že společnost EPK elektro je velkým odborníkem na osvětlení, dokládá celou řadou realizací, mezi ty významnější můžeme zařadit např. Rekonstrukce VO Buchlovice, Heršpice u Slavkova, Náchod, Modřice u Brna a osvětlení přechodů pro chodce v Brně, Slavkově u Brna, Kuřimi, Náchodě, Komořanech, Podbořanech, Hodoníně a další.

Pokud tedy cítíte, že krásný vizuální pocit oduševnění a intimity chybí i vašemu náměstí, poraďte se o možnostech jeho nasvícení se zkušenými odborníky ze společnosti EPK elektro s.r.o.