Senzorová svítidla

Do vybraných typů interiérových i exteriérových svítidel byly integrovány kvalitní vysokofrekvenčními senzory.

Pro běžného uživatele tato úprava představuje celou řadu předností:
- automatické, pohodlné spínání svítidla
- spínání i při nepatrném pohybu bez prodlevy
- neviditelné umístění senzoru v interiéru
- úspora elektrické energie
- rychlé a snadné nastavení senzoru pomocí tlačítek

Uživatel má možnost nastavit u svítidla dosah, tzn. v jaké vzdálenosti senzor zachytí pohyb. Maximální dosah je do vzdálenosti 10 m.
Dále je možné zvolit citlivost na intenzitu osvětlení okolí. Senzor v tomto případě může spínat svítidlo při úplné tmě, při různém stupni šera, nebo i při denním světle. Nastavitelnou hodnotou je i doba sepnutí svítidla, kdy minimální dobou je 10 s, maximální čas je 600 s.
Senzorová svítidla lze použít pro osvětlení interiérů, např. chodeb, schodišť, i exteriérů - fasád nebo vchodových prostorů budov. Přednosti senzorových svítidel ocení především obyvatelé i majitelé bytových domů.
V nabídce firmy Osmont, s.r.o. jsou senzorová svítidla k dispozici v široké škále designů již od konce roku 2008.

 

Kombinovaná nouzová svítidla s jednotkou PC CFL Combo

Již několik let se nachází v nabídce celá řada nouzových kombinovaných svítidel.
Jsou to trvale svítící tělesa s jedním zářivkovým zdrojem, která svítí jak v pracovním režimu, ovládaném vypínačem nebo senzorem, tak i v nouzovém režimu při výpadku elektrické energie.
Nyní firma Osmont přichází s novým typem nouzových svítidel s nouzovou jednotkou PC CFL Combo od firmy Tridonic Atco.
Přístroje PC CFL Combo se prezentují jako inteligentní řešení pro bezpečnostní a nouzové osvětlení. Kombinace elektronického předřadníku a nouzového modulu v jednom přístroji odráží know-how firmy Tridonic Atco jak v oblasti předřadných přístrojů, tak v oblasti nouzového osvětlení.
Specifikace přístroje PC CFL Combo:
- teplý start s trvalým žhavením vláken v nouzovém provozu
- provoz na stř. napětí zabraňuje migraci rtuti
- kontrola max. vybití akumulátoru
- ochrana proti přepólování
- ENEC Certifikát
- akumulátory umístěny samostatně
- definovaný způsob dobíjení akumulátorů

Jednotky s "dvojitou" funkcí jsou umístěny ve stejné montuře jako běžné předřadníky. To umožňuje umístit jednotky PC CFL COMBO do stávajících svítidel, a tím sjednotit design i zdrojové osazení běžných a nouzových svítidel. Díky tomu je možné zálohovat i svítidla se dvěma zářivkovými zdroji, např. 2 x 13 W, 2 x 18 W, 2 x 26 W, 2 x 32 W, 2 x 42 W.
Přístroje PC CFL COMBO zajišťují teplým startem a trvalým žhavením vláken v nouzovém provozu optimální provozní parametry pro světelné zdroje. Stejně jako u stmívání doporučují totiž výrobci zdrojů i žhavení vláken v nouzovém provozu.
V nouzovém provozu jednotka napájí zdroje střídavým napětím, což zabraňuje migraci rtutí a zabraňuje tak vzniku růžového zabarvení světelného zdroje a zkracovaní doby života.

Svítidla s takto vybavenými jednotkami je možno ovládat i pohybovými senzory. Je potřeba však mít na pamětí fakt, že příliš mnoho spínacích cyklů zatěžuje zdroj a zkracuje jeho životnost, i když se jedná o přístroje s teplým startem. Proto je potřeba vždy dobře zvážit nastavení časového intervalu na pohybovém čidle.
Nová nouzová svítidla budou uvedena na trh v dubnu letošního roku. Poprvé budou představena v expozici firmy Osmont na elektrotechnickém veletrhu AMPÉR 2009 (viz. inzerce).