Celý vstupní prostor z ulice Výškovické je prosvětlen prosklenou fasádou a světlíky pro vytvoření přitažlivého prostředí s přebytkem přirozeného denního světla. Nad jednotlivými pasážemi jsou prosklené pultové střešní světlíky a nad centrálním atriem je prosklený jehlanovitý světlík s trojúhelníkovou základnou. Hlavní nosná konstrukce střech nad pasážemi je ocelová a byla řešena v rámci dodávky stavby. Na hlavní nosnou konstrukci je kladen hliníkový prosklený fasádní systém řešený specializovaným dodavatelem - naší společností. Střešní světlíky jsou prosklené částečně průhledným protislunečním sklem typu Cool Lite SKN154 dle požadavku architekta a částečně téměř neprůhledným sklem s omezeným prostupem tepla do objektu. Navržené "neprůhledné" zasklení bylo nutno přizpůsobit požadavkům hygieny (maximum světla), požadavkům vzduchotechniky (minimum tepla) a v neposlední řadě představě architekta. Požadavek vzduchotechniky byl vzhledem k rozsahu ploch dominantní a podařilo se ho vyřešit až speciálním typem skla Cool Lite ST108 do té doby u nás v České republice nepoužitým, pocházejícím ze specializovaného výrobního závodu skupiny Saint Gobain v Holandsku. Tyto moderní prosklené prvky splňují požadavky na vysokou kvalitu a vzhled a samozřejmě odpovídají veškeré legislativě.

Jako materiál nosných hliníkových konstrukcí je použit systém SCHÜCO FW 50+.HI s přítlačnými lištami se zlepšenými tepelně technickými vlastnostmi. Veškeré profily a oplechování je s povrchovou úpravou RAL 7024.

V relativně krátkém termínu bylo nutno zkoordinovat práce projekční, výrobu, montáž hliníkových rastrů a následné zasklení včetně dalších navazujících dokončovacích prací na oplechování. Vzhledem k požadovaným termínům nebylo možné provádět zaměření jednotlivých konstrukcí, výroba a objednávky skel probíhaly dle odsouhlasené dokumentace a jako velmi důležitá se projevila průběžná kontrola stavební připravenosti s ohledem na přesnost rastru nosných ocelových prvků. Všechny prosklené konstrukce o celkovém rozsahu cca 3600 m2 bylo nutno namontovat v zimním období za nepříznivých povětrnostních vlivů. Práce na střeše objektu a hlavně manipulace se sklem v těchto podmínkách byla velmi náročná. Pro práce ve výškách nebylo použito standardního prostorového lešení, veškeré činnosti probíhaly z pojízdných plošin ve výšce cca 16 m. Opět se nám také potvrdila důležitost kvalitního a včasného zpracování projektové dokumentace a činnosti výrobní přípravy.

Realizaci kompletního rozsahu prosklených částí této budovy provedla zkušená firma v tomto oboru, Kovovýroba Jaroš a.s., pro generálního dodavatele celé stavby. Výsledný efekt spojení ocelových konstrukcí s hliníkovými profily a sklem je další referencí naší firmy.

Ing. Miroslav Lyčka
technický ředitel
Kovovýroba Jaroš a.s.


Kovovýroba JAROŠ, a.s.
Ostravská 1230, 735 14 Orlová-Poruba,
tel.: 596 585 820, fax: 596 516 965
e-mail: jarosova@jaros.cz, http://www.jaros.cz