Dýchací onemocnění a přecitlivělost vůči určitým chemickým látkám jsou v současné populaci bohužel neustále na vzestupu. Stále více lidí trpí problémy se sennou rýmou, astmatem či ekzémy, což majitele domů vede k zamyšlení nad tím, jak zlepšit kvalitu ovzduší v interiéru, a zmírnit tak nežádoucí symptomy.

Jakub Šachl, manažer marketingu pro Českou a Slovenskou republiku, vysvětluje: „Mnoho každodenních domácích aktivit, jako je například utírání prachu, úklid, vysávání či kouření, může zvýšit koncentraci pevných částeček a nejrůznějších chemikálií ve vzduchu. Dnešní moderní domy vykazují vysoký stupeň izolace a zároveň nedostatečné větrání, takže se koncentrace těchto částeček a par přirozeně nesnižuje. V této oblasti jsme provedli spoustu výzkumů, abychom zmiňované nežádoucí efekty dokázali zmírnit či zcela odstranit. Výsledky nezávislých testů následně ukázaly, že díky implementaci čisticího systému E-ion plus a technologie Patrol Sensor mohou lidé v domácnostech dýchat výrazně čistší vzduch.“

Jak to celé funguje?

Vzduch v místnosti je nepřetržitě po 24 hodin denně monitorován systémem Patrol Sensor od Panasoniku, a to bez ohledu na to, zda se klimatizační jednotka nachází v aktivním či pasivním režimu. Když dojde k detekci prachu nebo jiné agresivní látky, ihned se spouští funkce čištění vzduchu. Díky tomu i v případech, kdy je klimatizace vypnutá, zapíná Patrol Sensor větrání, takže lidé mohou dýchat čistý vzduch.

Nejmodernější generace systému čištění vzduchu E-ion od Panasoniku nyní pracuje o 15 % efektivněji než dříve – vypouští totiž aktivní e-ionty, jež zachytí částečky prachu a přivedou je zpět do velkého filtru klimatizační jednotky. Díky tomuto revolučnímu bumerangovému mechanizmu dochází k průběžnému čištění vzduchu, což ve výsledku zaručuje zdravější podmínky pro život.

Jakmile je ve vzduchu zaznamenáno znečištění nebo prach, začne zařízení vypouštět aktivní e-ionty, jež zachytí a následně neutralizují vzdušné bakterie a plísně. Aktivní e-ionty, kterých se v typické místnosti o ploše
13 m² vyskytují asi 3 bilióny, udělí prachovým částečkám záporný náboj, což následně umožňuje jejich efektivní sběr. Takto tak lze docílit 99% eliminace nebezpečných virů, bakterií či plísní.

S využitím přitažlivé síly pozitivně a negativně nabitých částic E-ion filtr – který je sedmkrát větší a jemnější než filtry použité v předchozích modelech – efektivně zachytává částečky prachu. Filtr pokrývá celou oblast mřížky, přičemž totéž platí o elektrických indukčních vláknech, jež jsou nutná pro tvorbu e-iontů.

Společnost Panasonic díky technologii čištění vzduchu E-ion získala celkem osm patentů. K posouzení efektivity při ničení bakterií a plísní byl systém intenzivně testován nezávislými organizacemi - testy prováděla například japonská Laboratoř pro výzkumy v oblasti potravy.
V testovací místnosti o ploše 10 m² byl aktivován systém E-ion a změny v množství vzdušných bakterií a plísní byly měřeny prostřednictvím metodiky odběru vzorků vzduchu MAS100. Výsledky potvrdily, že E-ion systém dokáže významně a zároveň rychle redukovat plísně a bakterie jako je Staphylococcus aureus, Escherichia coli nebo virus chřipky (čísla zpráv o testech: 10057764001-02, 10057770001-02,  204101750-001 a  304110078-001).

Bakterie a viry jsou zničeny aktivními e-ionty, jež se přilepí k jejich povrchu. Na stěně buňky se aktivují hydroxylové radikály, a působení bakterie je tak eliminováno. Test prokázal, že plísně přítomné ve vzduchu jsou díky technologii čištění vzduchu odstraněny 3,5x rychleji a bakterie prostřednictvím E-ion systému 6x rychleji.

Patrol Sensor a technologie čištění vzduchu E-ion od Panasoniku nabízejí nepřetržitou 24hodinovou ochranu, starají se o kvalitu vzduchu v interiérech a zajišťují zdravý vzduch pro všechny. Technologie je dostupná v řadě Etherea od společnosti Panasonic.