Parametry cena a lokalita, které jsou pro zájemce o nové bydlení v Čechách dlouhodobě klíčovými, brzy doplní ještě třetí - nízkoenergetická náročnost.

Tento fakt zatím reflektují pouze někteří developeři. „ Zelené stavění je do budoucna jediným možným trendem. Přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné a ceny za energie neustále stoupají. V komerčním developmentu jsou celosvětově ekologicky certifikované budovy pro klienty zárukou kvality a například v Americe by investoři bez těchto certifikátů ani nenašli na své prostory nájemce,“ říká Björn Mattsson, výkonný ředitel divize Skanska Reality. 

Skanska se problematikou udržitelného stavění, využívání ekologických materiálů a ekologickou výstavbou zabývá celosvětově. V Čechách doposud postavila dvě certifikované ekologicky šetrné komerční budovy a třetí je nyní ve výstavbě. Ústředí ČSOB v Praze - Radlicích, které bylo dokončeno před 5 lety, získalo jako první budova v České republice zlatou certifikaci LEED1. Kancelářské budově Nordica v Ostravě patří prvenství v certifikaci GreenBuilding od Evropské komise za úsporu energie. Tato budova má na základě výpočtů o 30 % nižší spotřebu energie, než stanovují české normy. V tuto chvíli probíhá výstavba kancelářské budovy City Green Court v Praze 4 – Pankrác, která získala jako první kancelářská budova v České republice Pre-Certifikaci nejvyššího stupně LEED1 – Platinum.

Na své zkušenosti z komerčního developmentu navazuje společnost i v oblasti rezidence. „Navzájem si vyměňujeme zkušenosti a probíhá i vnitrofiremní diskuse, co využít pro český trh, který je trochu specifický, neboť je stále výrazně cenově orientovaný,“ vysvětluje Ondřej Svatoň, vedoucí oddělení Marketingu a komunikace. V portfoliu developera jsou nyní zastoupené tři projekty, které z hlediska energetické náročnosti dosahují lepších parametrů, než předepisuje současná legislativa. Jsou to Rezidenční čtvrť Botanica v Praze – Jinonicích, Milíčovský háj – jih v Praze – Milíčově a část poslední etapy Bytových domů Romance II v Praze – Uhříněvsi. „V projektu Milíčovský háj – jih nyní prověřujeme možnost realizace bytového domu, který by měl svými parametry dokonce splňovat kriteria pasivního domu2. V našich podmínkách se jedná o jeden z pilotních projektů tohoto rozsahu“, dodává Svatoň.

V nízkoenergetických domech projektu Bytové domy Romance II, 3. etapa v Praze - Uhříněvsi, které jsou v prodeji od konce letošního března, se ceny za m2 pohybují od 30 400 Kč/m2 včetně DPH a sklepní kóje3. Nejmenší 1+kk o rozloze 32,28 m2 s lodžií 3,15 m2 pořídíte již za 1 369 280 Kč vč. DPH a sklepní kóje.