Pod modulovými stavbami si většina z nás zřejmě představí klasické stavební buňky, v současnosti se ale již jedná o plnohodnotné stavební odvětví. Jejich základem jsou moduly, které lze kombinovat a spojovat podle přání zadavatele.
Právě variabilita spolu s rychlostí a nižší cenou jsou hlavními přednostmi modulových staveb.

„Cena modulových staveb je přibližně o 20 až 35 % nižší než u tradiční výstavby. Kromě menších pořizovacích nákladů je jejich další hlavní výhodou rychlost samotné realizace. Typickou stavbu jsme schopni postavit do dvou měsíců od vydání stavebního povolení,“ říká Jan Petr, marketingový ředitel společnosti Touax s.r.o. Celá budova je na základě projektu rozdělena na moduly a ty jsou vyrobeny na míru v továrně. Na místě realizace je pak výsledná budova sestavena jako stavebnice. Zájemci si navíc mohou vybírat z nepřeberného množství vnitřní výbavy i povrchových úprav. Na první pohled tak nemusí být vůbec patrné, že je stavba sestavena z modulů. Objekty je dokonce možné stavět i z již vyrobených typizovaných modulů, zde se pak jedná o pronájem budov. Takový model je typický především pro stavebnictví a průmysl, kde lze z modulů na potřebnou dobu poskládat kompletní zázemí staveniště nebo výroby.

Modulové stavby si ale stále častěji nacházejí své místo i v projektech veřejné správy, především v oblasti školství, kde dokáží řešit například aktuálně zvýšenou poptávku po místech ve školkách. „S podobným zadáním přišla v loňském roce i obec Poříčany, kde jsme během dvou prázdninových měsíců dokázali postavit školku v nadstandardním provedení. Parametry stavby navíc již dnes odpovídají požadavkům na základní školu. Do budoucna je tak možné jednoduše přistavět horní patro a dnešní školku proměnit v plnohodnotnou základní školu. Kdo by se chtěl přesvědčit o maximální efektivitě modulových staveb, je právě mateřská škola v Poříčanech tím nejlepším příkladem,“ upozorňuje Jan Petr.

Dalším důležitým segmentem, kde nachází modulová výstavba své uplatnění, je oblast průmyslu a obchodu. S moduly se tak lze setkat například v podobě administrativních objektů, kanceláří, prodejen nebo kulturně-společenských objektů. Díky jejich variabilitě lze navíc v průběhu času jejich účel měnit. V případě růstu společnosti je tak možné velmi operativně rozšířit kapacitu kanceláří nebo vybudovat prodejní a distribuční síť. Atraktivitu modulových staveb podtrhuje i možnost jejich dlouhodobého pronájmu formou operativního leasingu. „Variabilitu modulů naplno využila například společnost A.S.A ve Frýdlantu. Ta dokázala díky modulovým stavbám v extrémně krátkém čase nahradit dřívější kanceláře zdevastované při povodních. Zdánlivě složitou situaci se tak podařilo vyřešit, aniž by byl výrazněji ovlivněn chod společnosti,“ doplňuje Petr.

Více informací o modulových stavbách včetně dokončených realizací naleznete na www.touax.cz.