Vysoká objemová hmotnost vápenopískových prvků zaručuje pevnost cihel v tlaku a vynikající akumulační i akustické vlastnosti již při menších tloušťkách nosných stěn (již od 175 mm!). Ve třech variantách systému KMB SENDWIX  je k dispozici 12 různých typů řešení, které se liší tloušťkou tepelné izolace i tepelně-technickými parametry. Zdění se systémem KMB SENDWIX není žádná věda, ba naopak. Při dodržení základních pravidel zvládne hrubou stavbu i laik. Zděte s námi!

V minulém díle (v čísle 7-8/10) jsme založili stavbu a začali zdít obvodové stěny s prvky KMB SENDWIX tloušťky 240 mm. Dnes vám poradíme, jak správně realizovat příčky. Poté si řekneme, jak postupovat při řešení překladů a na závěr nabídneme tip na využití dutin ve zdivu pro umístění rozvodů stavby.

Zdíme příčky

1. Při zakládání příčkového zdiva lze využít stejného postupu jako u obvodového zdiva (viz minulý díl tohoto postupu), tedy opět s použitím zakládací malty.
Připravíme si příčkové zdivo KMB SENDWIX 4DF-LD pro zdění na lepidlo (248 x 115 x 248  mm), případně 4DF-D (248 x 115 x 238  mm), pokud jste se rozhodli pro zdění na maltu. První řada vápenopískových příčkových cihel se v obou případech pokládá přímo do zdicí malty. 

2. Postupujte od kraje postupným přidáváním dalších příčkových prvků 4DF. Svislé spáry u těchto prvků, které mají systém pero – drážka, se nemaltují.

3. Příčky se k obvodovému zdivu kotví pomocí předem vložených kotev do obvodového zdiva. Nerezová kotva (je součástí systému) se asi z jedné třetiny zazdí do obvodové stěny v místě středu příčky. Kotvení je možno i dodatečně (viz náš obrázek).
Při dodatečném kotvení se kotva ohne do pravého úhlu a dle obrázku se přiloží ke zdivu. Tužkou skrz otvory v kotvě si naznačte, kde bude třeba do zdiva vrtat otvory pro hmoždinky.

4. Do zdiva, ke kterému chceme příčku ukotvit, vyvrtáme dva otvory nad sebou. Kotvu upevníme do zdi pomocí hmoždinek a vrutů.   
Kotví se minimálně každá druhá řada. Kotvy na prvním a druhém konci příčky se v řadách střídají (např. 1., 3. a 5. řada na jednom konci a 2. a 4. na druhém konci).

5. Pokračujeme další řadou vápenopískových cihel. Pro vodorovnou spáru mezi první a druhou řadou příčkových prvků použijte lepidlo rozprostřené pomocí zubové stěrky. Lepidlo tvoří také svislou spáru v místě dotyku obvodové stěny a příčky.
S ohledem na správnou vazbu zdiva začíná druhá řada prvkem poloviční šířky než je prvek 4DF-LD. Poloviční velikost si z celého prvku uřízněte diamantovým kotoučem.

6. Pokračujte stejně jako u první řady dalšími příčkovými prvky 4DF. Svislé spáry u prvků se systémem pero – drážka se ani nyní nemaltují.

TIP: Využití dutin ve zdivu pro umístění rozvodů

Při dodržení půdorysného modulu stavby po 250 mm vznikají ve zdivu navazující svislé otvory. Těmi lze vést například elektroinstalaci stavby pomocí tzv. husích krků.

Pro vyvedení elektroinstalace na požadovaném místě pak stačí jen pomocí diamantového kotouče vytvořit otvor ve zdicím prvku v místě dutiny a elektroinstalaci z dutiny vysunout.

Pomocí vrtačky s nástavcem lze ve zdivu bez problémů vyříznout otvor pro vypínač nebo „krabičku“. Vzhledem k vysoké pevnosti materiálu nehrozí žádné zeslabení pevnosti či dokonce borcení materiálu.

Hračka, že? Náš postup je nyní kompletní. Už bychom vám jej rádi jen doplnili o informace o prvcích  KMB SENDWIX tloušťky 17,5 cm. Jaká jsou specifika a výhody nosného zdiva s touto tloušťkou?
Jak správně s těmito prvky pracovat? To se dozvíte příště nebo na www.sendwix.cz.