Nadnárodní společnost Caterpillar se aktivně zapojila do likvidace škod a pomáhá obyvatelům postižených oblastí. Továrny ani regionální centrála společnosti přestály zemětřesení v pořádku a beze ztrát na životech nebo na majetku.

„Finanční příspěvek je důležitý pro obnovu Japonska v dlouhodobém horizontu,“ řekl Tomáš Černý, Rental & Used Representative společnosti Caterpillar. Podtrhl také důležitost přímé pomoci postiženému regionu. „Nyní je však třeba jednat a nabídnout pomoc rovnou těm, kteří ji potřebují. Proto jsme se aktivně zapojili a naše stroje odklízí následky tsunami a zemětřesení.“

Nadace společnosti Caterpillar věnuje dva miliony dolarů americkému Červenému kříži v podobě finanční injekce. Další milion dolarů poputuje do postiženého regionu v podobě stavebních strojů, které pomohou s obnovou severovýchodního břehu Japonska. Řada lokálních zákazníků společnosti Caterpillar také zapojila své stroje do záchranných akcí.

Společnost Caterpillar má v Japonsku dvě výrobní továrny ve městech Sagami a Akashi. „V současné době jsme nezaznamenali žádné škody ani ztráty na majetku nebo životech. Centrála v Tokiu zůstala katastrofou nedotčena,“ řekl Tomáš Černý. V těchto továrnách vyrábí Caterpillar širokou škálu strojů od pásových minirýpadel, středních kolových nakladačů až po některé typy dozerů.

Mezinárodní koncern Caterpillar dlouhodobě zastupuje v České republice společnost Phoenix-Zeppelin, jakožto její výhradní distributor pro český trh. V roce 2010 dosáhl její obrat 3,921 miliardy Kč. Phoenix-Zeppelin je součástí nadnárodní skupiny Zeppelin GmbH.