Mezi tradiční semináře se letos úspěšně začlenil seminář na téma 3D DATY K ÚSPORÁM konaný dne 30. 9. 2010 na ŘSD v Praze. Událost realizovala společnost Control System International pod záštitou České silniční společnosti ve spolupráci se společnostmi Blom a 3DATA. Vše proběhlo za partnerské podpory Ředitelství silnic a dálnic ČR, společnosti Pragoprojekt, Viapont, Měření PVV a AB Studia.

Již od ranních hodin byla v prostorách ŘSD ČR hlavním tématem metoda laserového skenování – garantovaného nejpřesnějšího kontrolního měření. Program obsahoval tři základních částí, a to 3D daty k úsporám, 3D struktura dat a poslední úsek nazvaný Praktické zkušenosti. Posluchači z řad pracovníků ŘSD a spolupracujících projektantů mohli shlédnout hned několik prezentací zabývajících se jednotlivými aspekty celé problematiky. Zaznělo např. takové téma jako Kontrola kubatur a kvality přesnosti prezentované Ing. Markem Přikrylem, Ph.D ze společnosti Control System International. Mezi další odborníky z této společnosti, kteří přispěli svými poznatky, patřili. Ing. Vítězslav Obr, Ph.D. a Ing. Bronislav Koska Ph.D. Dále se mezi prezentujícími představili Ing. Jan Sirotek, MBA ze společnosti BLOM, Mgr. Libor Jeřábek zastupující 3DATA či Ing. Václav Červený za ŘSD a další.

Cílem semináře bylo seznámit posluchače s novými geodetickými a kontrolními metodami, jejich možnostmi a příklady jejich využití při výstavbě silniční sítě v ČR. Je třeba zmínit, že se nejednalo o seminář plný jednosměrné komunikace. Díky poutavosti prezentovaných témat dokázal vtáhnout zainteresované posluchače do diskuzí, které mohou být v takovýchto případech jedině přínosem. Vlivem velkého zájmu proběhl seminář ve dvou časových úsecích a dostalo se mu ocenění i ze strany vedení ŘSD, které seminář ohodnotilo jako nejlepší za posledních 5 let, co se organizace i obsahu týče. Díky příznivým ohlasům věříme, že se tato událost představí i v roce  příštím, a to opět s novými inovativními metodami a prostorem pro diskuzi nad získanými zkušenostmi, které rok 2010 jistě přinese.