Je dobré vědět, že ke kvalitnímu oknu by měl náležet kvalitní parapet. Je to přece jeho nedílná součást, která je dost často opomíjená, ale především je to interiérový prvek, na který jsou kladeny vysoké nároky. Uvědomme si, že parapet je velmi exponované místo, jehož kvalitu prověřuje proudění i teplotní rozdíly vzduchu. Parapet by tedy měl být kvalitní, aby i po několika letech plnil svoji funkci a odolal těmto vlivům. Horní plocha parapetu nesmí měnit barvu ani tvar, musí být odolný vůči chůzi např. při umývání oken a zároveň nesmí rovinnost horní plochy jevit známky propadnutí materiálu.

Je vidět, že problémů, které se mohou vyskytnout v souvislosti s okenními parapety je celá řada. Proto jsme navštívili společnost PF Postforming, která se právě výrobou parapetů zabývá, a požádali o rozhovor Martina Černého, obchodního ředitele firmy.

"Výroba postformovaných polotovarů (vnitřních okenních parapetů) byla zahájena ve Velké Bíteši v polovině devadesátých let. Firma se specializuje na technologii postforming a její aktivity jsou ryze výrobního charakteru," přibližuje firmu v úvodu našeho rozhovoru Martin Černý...

Jaká je v současné době působnost vaší firmy?

Na českém trhu naše společnost dominuje v oblasti dřevotřískových parapetů. Faktory, které ovlivňují naši silnou pozici, vidím zejména v široké nabídce profilů, dekorů a v udržování stále vysoké nabízené kvality. Snahou naší společnosti je nabízet naše výrobky i na zahraničních trzích. V současné době dodáváme produkty do zemí jako jsou např. Francie, Rakousko, Slovensko, Litva, Lotyšsko atd. Z kraje roku 2010 jsme založili dceřinou společnost v Německu (Lipsku). Tímto bychom chtěli posílit obchodní pozici a zvýšit tržní podíl na německém trhu.

Jaké produkty vaše společnost vyrábí a nabízí?

Hlavním výrobním sortimentem jsou vnitřní okenní parapety známé na trhu pod obchodní značkou TOPSET. Od roku 2001 vyrábíme také schodové dílce, atypický postforming, atd. Schodišťový systém nese obchodní název TOPSTEP.

Zajímala by mě značka TOPSET. Co přesně se skrývá pod touto výrobkovou řadou a jak probíhá výroba?

Jak již bylo řečeno v předchozí odpovědi, značka TOPSET jsou vnitřní okenní parapety vyráběné z vysoceodolné dřevotřísky určené pro vlhké prostředí. Výrobní postup našich parapetů probíhá asi takto. Na horní stranu parapetu je nalisován laminát CPL. Lamináty jsou opatřeny ochrannou vrstvou overlay, která je chrání proti mechanickému narušení a poškození horní vrstvy. Na spodní stranu parapetu je nalisován speciální impregnační papír, který jednak chrání samotný parapet proti vniku vlhkosti a zároveň slouží k vyrovnání pnutí materiálu a zabraňuje tak deformaci.

Výroba kvalitních postformovaných polotovarů je náročný proces, který probíhá většinou na specializovaných strojích zhotovených na míru pro tuto technologii. U nás ve výrobní hale používáme 5 postformovacích strojů různých typů, velkokapacitní lisy a nářezové centrum. Výrobní a logistické procesy probíhají na ploše více než 5000 m2.

Jakým způsobem jsou produkty členěny?

Okenní parapety TOPSET jsou standardně dodávány s výškou nosu 40 mm. Tyto parapety jsou určeny pro všechny typy interiérů. Pokud je třeba překrýt starý parapet při rekonstrukci nebo rozbitou zeď, jsou na trh dodávány i parapety TOPSET LONG s výškou nosu v rozmezí 60 - 80 mm. Oproti tomu okenní parapety TOPSET SLIM - parapety bez nosu, nabízí štíhlé provedení tam, kde to vyžaduje architektonický záměr nebo technické možnosti stavby. Tyto parapety se nejčastěji využívají v místech, kde je např. nízko položené okno, nebo chceme-li docílit jemného vzhledu.

Jako jediná společnost na evropském trhu nabízí firma PF Postforming dýhované parapety TOPSET NATUR. Jedná se o sériovou výrobu na nosném materiálů DTD s horní vrstvou pravé přírodní dýhy v tl. 0,8 mm. Tyto výrobky jsou na vysoké úrovni užitných vlastností díky stálému jádru parapetu. Dýhované parapety jsou dodávány s povrchovou úpravou PUR nebo bez povrchové úpravy pro možnost oknařských firem dokončit parapet stejným mořidlem jako okna či jiné interiérové prvky.

Připravili jste v roce 2010 pro své zákazníky nějaké nové dekory?

Náš výrobní program obsahuje 14 standardních barevných dekorů. 2 dekory nazýváme jako unibarvy (bílá, šedá), další 3 varianty jsou imitace kamenů a zbylých 9 jsou dřevodekory. Pro letošní rok jsme připravili zcela nový dekor s názvem Zlatý dub, který je v rámci dřevotřískových parapetů jedinečný díky své barevné struktuře.

Jak prozatím hodnotíte poptávku?

Navzdory tomu, že byla letošní zima dost dlouhá a tím pádem počátek letošní sezóny byl tímto velmi negativně ovlivněn, v současné době se situace výrazně zlepšila a můžu říci, že máme práce až nad hlavu. Pokud bych měl hodnotit poptávku po konkrétních produktech, velmi mile mě v tomto ohledu překvapil nečekaně velký zájem našich zákazníků o nový dřevodekor Zlatý dub.

Jakým způsobem probíhá distribuce produktů ke konečným zákazníkům a investorům?

Distribuce produktů TOP SET je realizována převážně přes specializované firmy, které se zabývají dodávkou parapetů. Dalšími odběrateli jsou velkoobchodní firmy s materiály pro truhláře nebo dodavatelé oknařských firem. Třetí cestou jsou velkoobchodní řetězce jako např. OBI popř. vybrané stavebniny...

Váš výrobní areál dostává novou podobu, budujete nové výrobní haly. Mohl byste přiblížit změny, které se udály a které se ještě chystáte provést?

Z důvodu rozvojových aktivit naší firmy jsme museli přikročit k rozšíření skladových prostor. V areálu naší firmy jsme vybudovali novou skladovou halu o rozloze 3000 m2. Hlavním důvodem bylo zvýšení pružnosti dodávek k našim zákazníkům. V současné době jsme schopni dodat naše materiály zákazníkům již do 24 hod. Další aktivity se samozřejmě budou odvíjet od aktuální ekonomické situace a budoucích prognóz.

Jaké služby nabízíte svým partnerům a jakým způsobem garantujete kvalitu vašich výrobků?

Pro naše partnery zajišťujeme kompletní propagační servis, který zahrnuje zapůjčení dekorativních stojanů se vzorky parapetů, tisk propagačních materiálů (prospekty, letáky) a pomoc při realizaci místních výstav, školení či přednášek. Dále provádíme rozvoz materiálu k našim zákazníkům a aktivní obchodní servis.

Kvalitu našich výrobků nejlépe posoudí naši zákazníci nebo koncoví uživatelé tím, že nám rok od roku vzrůstá obrat. Celý výrobní závod je certifikován podle standardů ISO 9001:2001 a naše výrobky mají řadu osvědčení a certifikátů v ČR i EU.

Můžete zmínit, na jakých zajímavých realizacích můžeme najít produkty TOP SET?

Naše výrobky lze najít na různých typech staveb. Rodinné výstavby, bytové či komerční. Díky široké nabídce dekorů a stavební hloubky parapetů je realizováno spoustu historických budov, kde jsou charakteristické hluboké zdi - např. až do 1000 mm.
Z významných staveb můžu jmenovat např.: Hotel Ruzyně Praha, Transgas RWE, Budějovická alej, Praha Česká Spořitelna, Telefónica O2, Galerie Vaňkovka, Rodinné domy Kunratice a spoustu dalších.

Jak vidíte budoucí působení vaší firmy a jaké novinky připravujete?

Naším hlavním cílem je vyvíjet. Koncem roku se chystáme veřejnosti představit dvě novinky. První z nich je systém TOP SET FLEX. Je to unikátní systém uchycení parapetu, kdy nepoužíváme při aplikaci lepidlo, ale speciální úchyty, které umožní jednoduchým způsobem parapet v budoucnu měnit.

Druhou novinkou je fasádní obkladový panel TOP FACE. Tato novinka slouží jako obkladový fasádní panel pro exteriéry budov, ale např. také jako dělící příčky v interiérech. Výhodou panelu je odolnost proti UV záření a povětrnostním podmínkám, ale také jeho snadná údržba.

Za rozhovor a přátelské přijetí děkuje
Ing. Jiří Zahradnický


PF Postforming s.r.o.
Janovice 80
595 01 Velká Bíteš
infolinka: 777 717 111
www.topset.cz