„Těší nás, že se můžeme spojit s Leica Geosystems a představit unikátní 3D MGS pro naše chytré rypadlo DX225LC-7X,“ řekl Stephane Dieu, produktový manažer rypadel Develon v Evropě. „Toto společné úsilí umožňuje stavebním společnostem hladce propojit efektivitu a udržitelnost a nastavit tak nový standard pro inovace."

Chytré rypadlo se stává ještě chytřejší
MCS Leica MC1 je navržen tak, aby pomohl obsluze přesně dosáhnout požadovaného výsledku. Informace o projektu a indikaci řezání/naplnění ukazované v reálném čase se zobrazují v kabině na ovládacím panelu Leica MCP80, což operátorům umožňuje efektivně provádět výkopové práce na referenčním modelu. Řešení zajišťuje vyšší přesnost a spokojenost obsluhy a zároveň zvyšuje produktivitu a udržitelnost.

„S hrdostí představujeme 3D MGS Leica MC1, šitý na míru pro rypadlo Develon DX225LC-7X. Společně otevíráme dveře budoucnosti, ve které budou lídři stavebního průmyslu moci využívat nejmodernější technologie a podporovat udržitelnost a efektivitu ve svých provozech,“ řekl Neil Williams, prezident divize Machine Control Division společnosti Leica Geosystems.

Rypadla Develon nabízejí více než standard
Rypadla Develon jsou známá tím, že standardně nabízejí více inovativních funkcí než jiné stroje na trhu. Například ve standardním modelu DX225LC-7 a ve zbytku řady středně velkých rypadel Develon DX-7 poskytují nové funkce a zásadní vylepšení v oblasti ovladatelnosti stroje, všestrannosti, pohodlí obsluhy, provozuschopnosti a návratnosti investic, se silným zaměřením na zvýšenou produktivitu a robustnost.

Nicméně chytrý model DX225LC-7X toto vše posouvá na novou úroveň. Kromě systému FEH další standardní funkce DX225LC-7X zahrnují:
Integrované 2D Machine Guidance řešení
Poloautomatické 2D ovládání stroje
• Laserový přijímač
• Virtuální zeď E-Fence
• Systém vážení

Plně elektrická hydraulická technologie (FEH)
Technologie FEH je podobná systému D-ECOPOWER VBO (virtual bleed off), který je nyní součástí standardního modelu DX225LC-7 a všech pásových rypadel Develon od modelu DX350LC-7 a výše. Ve skutečnosti je FEH systémem VBO bez vedení pilotního tlaku. Joysticky a pedály jsou plně elektrické, při zachování stejného pocitu obsluhy jako joysticky hydraulické.

V systému FEH je elektrický signál posílán do centrální jednotky a jako takový je přesnější a poskytuje rychlejší informace. Protitlak a energetické ztráty jsou proto eliminovány dodáním přesného potřebného množství oleje. Protože systém nevyužívá pilotní tlak, šetří se energie a palivo. Ve skutečnosti systém FEH nabízí velmi výraznou o 8 % nižší spotřebu paliva ve srovnání se systémem D-ECOPOWER VBO. To je navýšeni o 7% ke snížené spotřebě paliva u standardního DX225LC-7 ve srovnání s předchozím modelem DX225LC-5.

Machine Guidance System a Machine Control
Integrovaný MGS na DX225LC-7X využívá senzory namontované na přední straně a na horní struktuře stroje k rozpoznání polohy každého pracovního zařízení a informování/vedení obsluhy. Zpětná vazba je obsluze poskytována prostřednictvím audio a vizuálních displejů, které umožňují lepší ovládání stroje ve vztahu k zamýšlenému nebo navrženému směru jízdy.

V řídícím systému Machine Control rozpoznávají senzory namontované na přední části a na těle stroje polohu každého pracovního zařízení a podporují/přizpůsobují přední ovládání naplánované práce. Tímto způsobem, když operátor používá rameno, lžíci nebo výložník, sledují cílovou linii. Díky laserovému přijímači systém vždy obdrží referenční bod, i když stroj změní polohu, aniž by obsluha musela referenční bod znovu nastavovat při každém pohybu stroje.

Stroj DX225LC-7X je dodáván zákazníkovi se všemi senzory již zkalibrovanými. Nicméně lžíce, které hodlá zákazník používat, musí být zkalibrovány a nejsou k tomu potřeba žádné speciální nástroje. Systém požádá operátora, aby zadal požadované rozměry pro dokončení procesu kalibrace, přičemž kalibrace tří lžic bude trvat přibližně hodinu.

Existují tři hlavní funkce ovládání stroje a lze je aktivovat stisknutím příslušného funkčního tlačítka:
• Grade Assist
• Pomocný systém zvedání a vážení
• Virtuální [E-fence] – omezující rypadla maximální výškou/hloubkou/dosahem a úhlem výkyvu v obou směrech
Grade Assist Mode – On/Off lze nastavit pomocí přístrojové desky a joysticku. Když je nastaven režim Grade Assist, výložník a lžíce se aktivují podle nastavení režimu a rozsvítí se zelené ikonky na přístrojové desce.
Nastavení úhlu lžíce – V případě, že je aktivována funkce Bucket Assist, uloží se do paměti aktuální úhel.  V případě, že řidič ovládá joystick lžíce, uloží se poslední hodnota po zastavení práce. Pokud je zapnutý režim Bucket Assist, rozsvítí se ikonka na přístrojové desce zeleně.

Systém vážení a funkce Lift Assist
Systém vážení a funkce Lift Assist měří a zobrazuje aktuální hmotnost lžíce v momentě, kdy operátor nakládá materiál, a varuje řidiče, když celková nakládací hmotnost překročí nastavený cíl.

Stručné specifikace pro rypadlo Develon DX225LC-7X
Lžíce:                                                                                 1,28 m3
• Provozní hmotnost:                                                                        23,3 t
• Výkopová hloubka (přední přední):                                    6590 mm
Výkopový rozsah (přední standardní):                                           9865 mm
Výkopová výška (přední přední):                                       9620 mm
Celková šířka (včetně pásů 600 mm):                                2990 mm
Výška (přední standardní):                                                2890 mm
Celková délka v jízdní poloze (přední standardní):            9570 mm
• Poloměr otáčení vzadu:                                                      2909 mm
Tah oje:                                                                               27,5 t
Rypná síla na lopatě (ISO):                                                           16,5 t
Rypná síla na rameni (ISO):                                              13,4 t
Nosnost při dosahu 6 m:                                                                8,65 t
Rychlost jízdy:                             nejnižší rozsah – 3,0 km/h nejvyšší hodnota – 5,5 km/h
Motor (SAE J1995 netto):            6-válec DL06V Stage V, 129 kW (174 HP) při 1800 ot./min

Pro více informací o stavebních strojích DEVELON navštivte https://eu.develon-ce.com/en/ nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.