Každý rok má Metrostav handy cyklo maraton své téma. Pro letošek to jsou rekreační střediska a cyklostezky. Na těchto nenáročných a bezbariérových cyklostezkách je možné se přidat k Pelotonu naděje a absolvovat krátkou část maratonu. Peloton Naděje je tým cyklistů a cyklistek, kteří nejedou na čas, ale podle předem stanoveného časového plánu. Jejich posláním je setkávat se v krajích s místními lidmi a společně tak podpořit integraci handicapovaných spoluobčanů do společnosti. Letošního ročníku se účastní celkem dvacet týmů. Skupinu Metrostav mimo Peloton naděje zastupují další čtyři týmy sestavené převážně z řad zaměstnanců, jejich rodin a přátel.

„Skupina Metrostav je hrdým partnerem této ojedinělé sportovní události a naše několikaletá podpora je toho jasným důkazem. Tímto partnerství jasně vyjadřujeme naše principy a hodnoty, které jsou pevnou součástí naší firemní kultury. Podpora znevýhodněných a handicapovaných spoluobčanů je pro nás velmi důležitá, a proto se na ni soustředíme během celého roku v rámci několika prospěšných projektů,“ konstatoval prezident Skupiny Metrostav František Kočí.

Novinkou letošního ročníku jsou dvě délky tras. Na zkušenější sportovce čeká tradičních 2222 km. Nováčci a hobby jezdci se mohou letos poprvé vydat na zkrácenou trať o délce 1600 km. V každoroční kategorii “Handy“ startují týmy, jejichž členem je cyklista s handicapem. Nově je také možné startovat v kategorii “Klasik“ bez handicapovaného člena týmu a pouze s patronem. Pro všechny družstva totiž platí, že musí mít svého tzv. patrona, člověka po nemoci či úrazu, který sice nejede s ním, ale je jeho symbolickou součástí. Na štafetovém nonstop maratonu, který se jede ve dne i v noci jsou přichystané povinné průjezdní body. Mezi těmito body si každý tým může zvolit svoji vlastní trasu.

Diváci mohou podpořit jezdce v rámci celé trasy nebo v cíli. Slavnostní dojezd týmů se tentokrát uskuteční v sobotu 3. července na ostrově Štvanice. Na místě bude od 15:00 zajištěn doprovodný program pro děti i dospělé.

Více informací o akci, mapu maratonu, ale i konkrétní místa, kde se lze přidat k Pelotonu naděje, najdete na webu cestazasnem.cz