Více než 700 zákazníků, prodejců, dodavatelů a novinářů z celé Evropy, Blízkého východu a Afriky zamířilo do areálu společnosti Doosan Bobcat EMEA v Dobříši na předváděcí dny Bobcat Demo Days 2024. Od 21. května do 5. června měli účastníci unikátní možnost seznámit se s rozsáhlou nabídkou strojů Bobcat prostřednictvím série 10 intenzivních „demo“ dní.

Bobcat Demo Days 2024 nabídl účastníkům příležitost seznámit se zblízka s několika špičkovými inovacemi výrobce, jako je koncept elektrického teleskopického manipulátoru TL25.60e a koncept nakladače RogueX2, technologie kontroly přítomnosti obsluhy, kamera pro detekci chodců či nová generace softwaru Digital Access.

Předváděcí dny Bobcat Demo Days se v regionu EMEA konají od roku 2011 a umožňují pozvaným hostům seznámit se s nejnovějšími inovacemi výrobce prostřednictvím osobního vyzkoušení práce se stroji Bobcat a podrobné prohlídky celého kampusu. Letošní ročník nabídl více než 90 předváděcích modelů, včetně zcela nové řady strojů pro manipulaci s materiálem, smykem řízených nakladačů, kompaktních pásových nakladačů, kompaktních kolových nakladačů, minirypadel, teleskopických manipulátorů, zahradní a komunální techniky, zařízení pro lehké hutnění a mnoha dalších.

Jan Moravec, viceprezident pro produkty, Bobcat EMEA, říká: „Bobcat Demo Days 2024 umožnili návštěvníkům vyzkoušet si v praxi naše nejnovější produkty, příslušenství a služby a zároveň poskytly členům našeho týmu jedinečnou příležitost navázat kontakt se zákazníky Bobcat z celého regionu EMEA. Tyto akce určené pro vybrané zákazníky patří k nejočekávanějším událostem a my jsme se nemohli dočkat, až si letošní hosté vyzkouší práci s kompletním sortimentem našich strojů.“

Kolekce špičkových inovací v oboru
Na předváděcích dnech Bobcat byla k vidění řada špičkových inovací v oboru, včetně konceptu elektrického teleskopického manipulátoru Bobcat TL25.60e, který je stále ve fázi vývoje a není dosud komerčně dostupný, má nosnost 2,5 tuny a výšku zdvihu téměř 6 metrů, což přesně kopíruje výkon jeho dieselové verze. S třemi oddělenými elektromotory navrženými pro maximální efektivitu, hydrostatickou převodovkou pro zvýšení výkonu, maximální rychlostí 25 km/h a stejnými superkompaktními rozměry jako konvenční model, poskytuje tento špičkový elektrický koncept nízkou hlučnost, minimální vibrace a provozní náklady a je připraven na univerzální použití.


Účastníci měli možnost vyzkoušet si technologii průhledného (transparentního) OLED (T-OLED) displeje, která byla vyvinuta ve spolupráci s LG a BSI Research a umožňuje operátorům přístup k celé řadě funkcí, aniž by museli spustit oči z pracoviště. Nabízí bezkonkurenčně rychlou odezvu i viditelnost. Dokáže rovněž zprostředkovat řadu pokročilejších aplikací, jako jsou simulace virtuální reality (VR) v reálném čase pro mapování inženýrských sítí.

Další inovací, která byla na akci Bobcat Demo Days 2024 vystavena, je koncept smykem řízeného nakladače RogueX2, ačkoli do kabiny tohoto stroje nebudou mít návštěvníci přístup – stroj totiž žádnou nemá. Tento autonomní plně elektrický model byl vyroben jako zkušební model pro technologie vyvinuté v rámci plánu inovací značky Bobcat a nabízí pohled na to, jak budoucí generace nakladačů usnadní uživatelům práci ve zcela nové podobě.

Vijay Nerva, vedoucí inovací, Bobcat EMEA, k tomu říká: „Stroj RogueX2 produkuje nulové emise díky elektrickému pohonu na lithium-iontové baterie a elektricky ovládané kinematice zvedání a naklápění bez jakékoli hydrauliky. Následovníkem modelu RogueX, který jsme představili na veletrhu CONEXPO-CON/AGG 2023, je smykem řízená verze RogueX2 s koly namísto pásů s cílem optimalizovat dobu provozu na elektrickou baterii. Jeho motory s axiálním tokem přitom poskytují neuvěřitelnou trakční sílu.“

Bobcat na letošní akci prezentoval své technologie kontroly přítomnosti obsluhy s názvem „Operator Presence“, která je v současné době vyvíjena pro modely rypadel. Kontrola přítomnosti obsluhy 3D kameru ToF (Time-of-Flight), což je technologie běžnější v nových odvětvích, jako jsou autonomní vozidla, robotika, rozpoznávání gest a virtuální realita. Kamery ToF sledují pohyby uživatele a celé prostředí kabiny, čímž zvyšují bezpečnost. Systém je vybaven proaktivními bezpečnostními funkcemi, které minimalizují riziko nehod, zlepšují kontrolu stroje a zvyšují celkovou efektivitu práce. Aktivním sledováním chování uživatele a jeho interakcí s kabinou dokáže technologie „Operator Presence“ zabránit neúmyslným akcím stroje a zajistit tak bezpečnější pracovní prostředí, zejména v prostorově omezených pracovních podmínkách.

Hosté předváděcích dnů Bobcat Demo Days 2024 si rovněž mohli prohlédnout kameru pro detekci chodců značky Bobcat přímo v akci. Software zařízení dokáže rozlišovat mezi člověkem a jeho okolím díky schopnostem zpracování s využitím umělé inteligence, což pomáhá eliminovat zbytečná upozornění obsluhy. Kamera dokáže identifikovat osoby v různých pozicích, ať už stojí, klečí, sedí v dřepu, sedí, mají otočená záda, nebo jsou dokonce částečně skryté.


Nejnovější sadu inovací Bobcat doplňuje software Digital Access, který umožňuje operátorům používat chytré telefony jako „klíče“ ke konkrétním strojům. To nabízí alternativu k tradičnímu zadávání hesel a zároveň umožňuje strojům porozumět preferencím uživatelů ještě před zahájením práce. Navíc tento software umožňuje fleetovým zákazníkům uzamknout určité funkce nebo příslušenství v souladu s dovednostmi jejich zaměstnanců.

Těchto šest inovací patří mezi nejvýznamnější z dlouhé řady pokročilých řešení vyvinutých s cílem zvýšit produktivitu práce zákazníků strojů značky Bobcat.

Možnost vlastnoručně si vyzkoušet nejnovější stroje Bobcat
Předváděcí dny Bobcat Demo Days 2024 nabídly výběr strojů, které byly nedávno uvedeny na trh, včetně smykem řízených nakladačů řady M S630 a S650 s motory Stage V, které byly vyvinuty pro evropské trhy. Motory D24 se systémem vstřikování paliva Bosch, kterými jsou tyto modely vybaveny, poskytují vynikající výkon a zároveň splňují přísné emisní předpisy, což je pro účastníky dokladem naplňování dlouhodobého závazek společnosti Bobcat k udržitelnému provozu v praxi.

Na letošní akci byla představena nová řada otočných teleskopických manipulátorů Bobcat, které poskytují bezkonkurenční výhled díky patentované panoramatické kabině výrobce. Tato nejnovější řada zahrnuje devět modelů Stage V s výškou zvedání od 18 do 39 m, které byly navrženy pro evropské trhy, a čtyři stroje Stage IIIA s výškou zvedání od 18 do 26 m, které byly vyvinuty pro použití na Blízkém východě a v Africe.

V Dobříši byly letos k vidění i generátory Bobcat PG40 a PG50. Tyto stroje představují zásadní vylepšení v oblasti mobilních energetických řešení a nabízejí řadu výhod, jako je volitelný podvozek pro snadnou přepravu a systém řízení nízké zátěže „Liquid Heat“, který zkracuje prostoje a zajišťuje spolehlivý a efektivní provoz. S motory HDI D24 Stage V navazují tyto ekologické modely na úspěch svých předchůdců a přinášejí kombinaci vyššího výkonu a nižší spotřeby paliva.

Na akci Bobcat Demo Days 2024 byl vystaven i kompresor PA12.7v. Tento mobilní kompresor s proměnlivým tlakem využívá systém FlexAir, který umožňuje provoz v rozmezí tlaku 5,5 až 12,1 baru a zajišťuje přívod nasávaného vzduchu rychlostí 5,2 až 7 m3 za minutu. Díky tomu je vzduchový kompresor PA12.7v vhodný pro širokou škálu aplikací, což z něj činí jeden z nejuniverzálnějších modelů na trhu.


Bobcat dále prezentoval, jak její stavební technika přináší uživatelům ještě vyšší úroveň udržitelnosti. Minirypadla, smykem řízené nakladače, kompaktní pásové nakladače, kompaktní kolové nakladače, teleskopické manipulátory, otočné teleskopické manipulátory, pásové mininakladače a vysokozdvižné vozíky výrobce byly schváleny pro použití s biopalivem HVO a dalšími parafinickými palivy v souladu s normou EN 15940.

Kompletní sortiment Bobcat na jednom místě
Předváděcí dny Bobcat Demo Days 2024 představují pro účastníky jedinečnou příležitost, aby si na jednom místě vlastnoručně vyzkoušeli celou řadu strojů Bobcat.

„Jsme nesmírně rádi, že jsme letos mohli na Dobříši přivítat naše hosty, kteří mají jedinečnou příležitost seznámit se s čerstvě rozšířeným sortimentem Bobcat,“ dodává Jan Moravec. „Náš tým představil v uplynulých 12 měsících pestrou nabídku modelů a těšíme se, že si naši zákazníci a partneři mohou osobně vyzkoušet naši nejnovější techniku.“