„Když jsme z prostoru odstranili obrovský objem navážek v podobě betonového recyklátu či dlažeb, zjistili jsme, že zakládat budeme do rybniční hlíny. To jsou hodně nestandardní podmínky, a proto jsme si napřed nechali udělat expertizu od odborníků z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava,“ vzpomíná Ing. Vojtěch Pola, vedoucí projektuMetrostavu DIZ. „Z analýzy, která trvala asi měsíc, vyplynulo, že je třeba provést dvojnásobnou stabilizaci terénu za pomocí speciální frézy. Jinými slovy, když nemáte rostlý terén, musíte si ho vyrobit. Něco podobného jsme řešili při nedávné výstavbě policejního polygonu v Komárovicích u Jihlavy.“

Nároky na stabilitu základů vyplývají také z požadavku investora na únosnost podlahy. Do vybraných částí haly totiž budou zajíždět i automobily. Po úspěšném založení stavbaři Metrostavu DIZ vybudovali betonový skelet, střechu a vnitřní vyzdívky. V aktuální fázi pracují na opláštění, rozvodech inženýrských sítí, včetně stlačeného vzduchu a technologické vzduchotechniky, vnitřních omítkách a dalších interiérových prvcích. Dvoupodlažní hala zaujímá rozlohu 2500 m2 a tyčí se do výšky přes devět metrů. Bude zahrnovat jak výrobní, tak skladovací a kancelářské prostory. V jedné části je ještě k dispozici místo pro externího nájemníka.

Společnost HANSA-FLEX je vedoucím evropským dodavatelem hydraulických systémů a partnerem v oblasti dodávek jednotlivých hydraulických prvků. V České republice provozuje jedenáct poboček. Skupina Metrostav v posledních letech rozšířila své portfolio natolik, že reprezentuje naprosto univerzální stavební společnost. Jednou z relativně nových disciplín je právě i výstavba výrobních a skladovacích prostor či podobné průmyslové infrastruktury.