Ze začátku jste se soustře­dili především na výrobu betonových bloků. Jaké mají uplatnění a jak se s nimi pracuje?
Rychlé stavění s pomocí betonových bloků má svoje kouzlo, je to vlastně takové Lego pro velké kluky. Betonové bloky nejrůznějších tvarů s hmotností až 2 400 kg jsou opatřené zámky, do kterých zapadají další řady. Naši zákazníci je nejčastěji využívají k stavbě kójí na materiály, opěrné nebo dělící stěny, ale výjimkou není ani využití na konstrukci garáže. Výhodou je snadná montáž i demontáž – pomocí hydraulické ruky je ukládáme podle kladečského plánu a stavba roste skutečně před očima.

Jak se váš sortiment proměňuje v posledních letech, reaguje na poptávku stavebních firem z okolí, nebo dodáváte bez ohledu na region?
Stále větší podíl výroby zaují­mají všechny myslitelné prvky železobetonových konstrukcí. Pro bytové domy i budovy institucí po celé České republice vyrábíme schodišťové systémy, balkony i tyčové nosné a základové prvky. Když zákazník přijde s představou, dokážeme ji ve spolupráci s projektantem zpracovat včetně projektové dokumentace tak, aby řešení bylo funkční a za rozumné peníze.

Naše prefabrikáty se dostávají i do veřejného prostoru, ať jde o železobetonové konstrukce pozemních a dopravních staveb, nebo prostorové prvky pro inženýrské sítě. Jednou z našich posledních zakázek je 9,3metrový pylon o váze 13 350 kg, který se právě vztyčuje před Muzeem Hlavního města Prahy.

Abyste mohli vyrábět prefabrikáty takových rozměrů, musíte mít dostatek prostoru a odpovídající techniku. Jaké to pro rozvíjející se firmu přináší výzvy?
Poslední dva roky jsme se rozšiřování zázemí věnovali s maximálním nasazením. K dispozici máme skvělé multifunkční formy s velkou variabilitou od firmy Vráblík. Vybudovali jsme také novou halu, venkovní prostory a jeřáby s nosností, která odpovídá ambi­ciozním projektům, které po nás naši zákazníci poptávají.
Když zmiňujete výzvy, při konstrukci nové haly byla opravdová challenge dostat dovnitř jeřáb MJ 6 300 kg, následoval zanedlouho druhý do přístavby výrobní haly, to se seběhla celá firma a všichni měli plné ruce práce. J A nesmím zapomenout taky na ekologická řešení, na která jsme při rozšiřování firmy mysleli – dešťovou vodu ze střechy výrobní haly například svádíme do obrovského vaku francouzské firmy Labarone, která pojme až 100 000 litrů vody. Tu využíváme k závlaze nově vysazených zelených ploch v areálu.


Dodáváte pro velké developerské projekty. Jste ale schopní vyjít vstříc i menším odběratelům s individuálními požadavky?
Naše heslo je „Chcete to a nikdo to nemají? Tak to vyrobíme.“ Individuálním zakázkám na míru jednotlivých staveb se věnujeme se stejnou péčí jako velkým objednávkám pro velké firmy, jako je Metrostav, Armontis nebo třeba Vyspa. Vybavuji si třeba dodávku schodů do rodinného domu ve Všenorech, které si majitel původně chtěl vyrobit svépomocí. Pomohli jsme mu optimalizovat cenu už ve fázi projektu a sám uznal, že jeho řešení nevychází dobře cenově ani časově. Takové projekty nám dávají smysl.

Na co se v Osbetu chystáte do budoucna?
Navýšili jsme kapacitu tak, abychom mohli opravdu pružně ­reagovat na rostoucí poptávku. Jako další krok k ekologičtější výrobě vznikne přímo v areálu betonárny recyklační zařízení. Rozplavením zbytků betonových směsí z autodomíchávačů a betonpumpy získáme recyklát, který se za určitých podmínek dá znovu použít. Vyčištěnou vodu pak můžeme používat stále znovu na další oplachy a navíc k mytí aut a techniky – tím šetříme čistou vodou z řadu.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Miroslav Bindač