Očekává se, že akviziční dohoda bude uzavřena v první polovině roku 2023. Prozatím k ní nebyly zveřejněny žádné finanční podrobnosti.

Společnost GHH se sídlem v Gelsenkirchenu byla založena v roce 1960 a v současné době je součástí německé skupiny Schmidt Kranz.

GHH vyrábí nákladní sklápěče (LHD), podzemní sklápěče, čelní vrtačky, šrouby a užitkové vozíky a vozidla.

Akvizice nově ke Komatsu připojí továrny GHH a zajistí přestavbu zařízení na klíčových trzích, včetně výrobního závodu v Jižní Africe.

Peter Salditt, prezident a generální ředitel společnosti Komatsu Mining Corp, řekl; "Jsme velmi nadšeni z této akvizice, protože představuje skvělou příležitost pro společnost Komatsu rozšířit svou nabídku zařízení pro hlubinnou těžbu a možnost urychlit vývoj nových produktů prostřednictvím synergických efektů se stávajícím týmem a nabídkou produktů společnosti Komatsu.

"Přidáním továren GHH a přestavbou zařízení na klíčových trzích v Evropě, Jižní Africe, Indii a Chile se také snažíme posílit výrobní a servisní kapacity pro naše zákazníky."

Společnost Komatsu uvedla, že GHH bude po akvizici fungovat "jako obvykle"; "Kombinovaný tým pak bude spolupracovat na rozšíření nabídky společnosti Komatsu pro zařízení pro hlubinnou těžbu a možnosti zvýšení dostupnosti zákazníků k produktům v nových teritoriích."

Generální ředitel společnosti GHH, Dr. Jan Petzold, uvedl, že společnost je nadšená, že může spolupracovat se "silným hráčem v těžebním světě. To otevírá obrovské dveře pro naše lidi a naše produkty, aby se dále vyvíjely a rostly nad rámec toho, v co jsme mohli doufat.

"Je to další logický krok k tomu, abychom se stali skutečným globálním hráčem, a těšíme se, že se staneme součástí rodiny Komatsu," uzavírá Dr. Jan Petzold.