Jaké trendy pozorujete v oblasti stínicí techniky?
V poslední době se namísto dříve běžných vnitřních žaluzií stále častěji prosazuje venkovní stínění. Interiérová stínicí technika představuje nejrychlejší cestu, jak náš domov ochránit před ostrým sluncem či pohledy zvenčí, nicméně má nejslabší izolační efekt. Výhodou venkovního stínění je, že poskytuje ochranu i před zimním mrazem a v létě ­pohltí sluneční paprsky ještě před oknem, takže se interiér nepřehřívá. V oblasti teras jsou trendem bioklimatické pergoly, jejichž střechu tvoří nastavitelné lamely. Pro ovládání se stále častěji využívají inteligentní prvky, jako je napojení na systém chytré domácnosti nebo automatizované řízení stínění pomocí čidel.

Liší se nějak výběr stínicí techniky podle typu stavby?
Každý typ stínění má své přednosti a nelze říci, že by byl některý vhodnější třeba pro nový dům a jiný naopak pro starší objekt. Záleží na vkusu a požadavcích majitele a také na rozsáhlosti stavebních prací. Určitě není nutné využít pro celý dům stejný druh, jednotlivé typy lze klidně kombinovat. Ideální je například do ložnice dát roletu a v místnostech s denní aktivitou využít venkovní žaluzie.

Kdy je nejlepší přistoupit k výběru stínění?
U novostavby je ideální se o konkrétním řešení poradit s odborníkem ještě před schválením projektu, u rekonstrukcí pak před započetím stavebních prací. Venkovní stínění se většinou instaluje pod omítku, každý typ má navíc svá specifika a limitní rozměry. Pokud klient přijde ve chvíli, kdy už je otvor vyzděný, může se stát, že pro umístění stínění do zateplovacího pláště nezbývá dost místa. Okna je v rámci stavby třeba vždy usazovat tak, aby potom dobře dopadla realizace stínicí techniky a vše se vešlo do fasády. V každém případě je ideální stínění pořizovat spolu s okny. Klient tak má jistotu, že vše bude do fasády přesně pasovat a bezproblémově fungovat, navíc bude jeden dodavatel držet záruku za okna i za stínění.

Existují nějaká další problematická řešení z pohledu instalace stínicí techniky?
Lze se setkat s variantou, kdy se stínění usazuje do speciálního překladu. Toto řešení VEKRA příliš nedoporučuje. Častým problémem totiž je, že pro umístění žaluzií na vyšší okna výška překladu nestačí. Také není vhodné instalovat stínění do již hotové fasády, protože by došlo k jejímu narušení. Určitě také nedoporučujeme instalaci před otvor. V podobných případech lze využít samonosné žaluzie VEKRA KOMFORT, u nichž se konstrukce kotví přímo na okenní rám. Problematické jsou i případy, kdy je okenní rám pohledově hodně schovaný v zateplovacím plášti a pro ukotvené vodicí lišty už není prostor.

Jaké jsou možnosti z pohledu ovládání exteriérové stínicí techniky?
Většina výrobců nabízí jak ruční, tak motorizované. My jsme od manuálního před časem ustoupili, protože představuje příliš velké riziko vzniku tepelných mostů. Stále oblíbenějším řešením je dnes automatizace řízení stínění. Lze díky ní předcházet situacím, kdy stažené žaluzie či rolety v zimě brání prohřívání interiéru ze slunce, v létě se zase může kvůli vytaženému stínění přehřívat a bude proto muset zapnout klimatizace. Ačkoliv si to majitelé nemusí uvědomovat, právě stínění může mít na úsporu nákladů na vytápění či chlazení nesporný vliv.

Více na www.vekra.cz