Nakladače nakoupil v roce 2012 Hasičský záchranný sbor České republiky. Podařilo se to mimo jiné díky strukturálním fondům Evropské unie. Nakladače i s příslušenstvím tak mohly putovat téměř do všech regionů: vybaveny byly hasičské záchranné sbory krajů Jihočeského, Olomouckého, Středočeského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Jihomoravského, Zlínského, Moravskoslezského, Plzeňského, Královéhradeckého a Pardubického.

Pořízené nakladače spolu s další technikou slouží pro přepravu materiálu na místě zásahu a provádění záchranných a likvidačních zemních prací po povodních, při vyprošťování osob ze zřícených budov, dále pro odklízení sutě při vyhledávání a záchraně zavalených osob, provádění zemních prací jako např. zpevňování hrází místních vodních děl, budování protipovodňových hrází a zábran, hloubení odvodňovacích rýh. Z těchto důvodů jsou stroje vybaveny vypěněnými vysoce odolnými pneumatikami zaručující možnost pohybu v místech, kde by klasickým vzduchovým pneumatikám hrozilo proražení a tím bylo znemožněno nasazení stroje. Z přídavných zařízení jsou nejčastěji při záchranných pracích používány kombinovaná lopata 4v1, průmyslový drapák, hydraulické bourací kladivo nebo nůžky, podkopové a zametací zařízení se sběrem do lopaty.

10 let v terénu
Nakladače u hasičských záchranných sborů v žádném případě nezahálely, svou hodnotu dokazují prakticky denně při množství zásahů. Během uplynulé dekády byly nepostradatelnými pomocníky hasičů v radě krizových situací. Příkladem mohou být odklízení trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, pomoc po tornádu na Moravě v roce 2021 či zásahy během bleskových povodní, které se bohužel na našem území dějí pravidelně.

U HZS Olomouckého kraje používají nakladač Bobcat S650 především při plošných mimořádných událostech spojených s živelnými pohromami. Likvidují díky němu následky lokálních přívalových dešťů či bleskových povodní. Jen za poslední tři roky byl tak v akci například v Šumvaldu na Olomoucku, kde několik dní v kuse likvidoval následky ničivých bleskových povodní. Nasazen byl též například v Čelechovicích na Přerovsku, Týně nad Bečvou na Přerovsku a dalších obcích, které zasáhly přívalové srážky. Velitelé si tuto techniku povolávají na pomoc rovněž při požárech na vyskladnění materiálu, například v případech, kdy hoří sklady slámy. Využívají jej také po destrukcích budov v souvislosti s požáry, výbuchy či živelnými pohromami a technickými závadami, hlavně na odklízení sutin a s tím spojené vyhledávání zavalených osob. Za poslední tři roky jej také operační důstojníci vyslali k dopravním nehodám na pozemních komunikacích, kde nakladač pomáhal s odklízením vysypaného nákladu z havarovaných kamionů.

„Je to pro hasičské účely všestranný a odolný pomocník, bez jeho síly a flexibility bychom se s některými následky mimořádných událostí potýkali mnohem delší dobu. Pro jeho všestranné vlastnosti se jej také nebojíme využít i pro inovativní a neotřelé postupy v hasičské praxi, jako například jednu z možností evakuace vozidel ohrožených požárem z nepřístupných prostor,“ vysvětluje por. Mgr. Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Bobcat S650 pomáhá odklízet následky bleskových povodní v obci Čelechovice v roce 2020 (Olomoucký kraj).


„‘Bobek‘ je velký pracant, který nejdříve sloužil pro hospodářské práce na stanici a po čase začal pracovat i u zásahů, kde se velmi osvědčil. Má výbornou průchodnost terénem, vysoký  výkon a je úžasně variabilní – využíváme množství příslušenství určené pro nakládání, zametání a práci s paletou. Jedná se o stroj, který funguje spolehlivě,“ komentuje využití nakladače na hasičské stanici Brno-Líšeň mluvčí HZS Jihomoravského kraje por. Mgr. Jaroslav Mikoška.

Velký kus práce udělal nakladač při odstraňování následků tornáda, kde byl nasazen mnoho dní a spolehlivě pracoval téměř bez odpočinku. Pprap. Mgr. Tomáš Grošek, provozní technik, HS Brno-Líšeň dodává: „Při tomto nasazení se Bobek ukázal jako nejlepší pomocník, ne pro nás, ale pro obyvatele zasažených oblastí, kteří jeho služeb potřebovali nejvíce.“

Při dobrém servisu jsou stroje Bobcat téměř věčné
Dlouhá životnost je nakladačům Bobcat vlastní. Neobejdou se ale bez pravidelné a kvalitní údržby. Při konstrukci strojů je historicky kladen velký důraz na to, aby servis byl co nejjednodušší. Pprap. Mgr. Tomáš Grošek, provozní technik, HS Brno-Líšeň komentuje, jaká je situace v praxi: „Údržba ‚Bobku‘ je jednoduchá a přehledná. Veškeré kontrolní body jsou dobře viditelné a snadno přístupné pro uživatele. Kontrola kapalin případná výměna příslušenství je snadná. Velké opravy či servis zajišťuje odborný servis. Proto hodnotím údržbu a práci s Bobcatem za příjemnou i zábavnou.“

„Stroje Bobcat jsou konstruovány a vyráběny tak, aby při náročném používání vydržely řadu let, proto jejich současné vyžívání po 10 letech není překvapením. Běžně, při dobrém servisu, je možné používat stroje i podstatně starší,“ říká Ing. Petr Hejduk, předseda představenstva Bobcat CZ, a.s. výhradního prodejce strojů Bobcat v ČR.

Příklady zásahů s nakladačem Bobcat S650
Hasičský záchranný sbor České republiky zasahoval v loňském roce celkem u 142 055 událostí, hasiči zachránili 30 834 osob a evakuovali jich 56 163. U řady zásahů hasiči použili specializovanou techniku včetně nakladačů Bobcat.

Bleskové povodněnapříklad Šumvald (2020), Čelechovice (2020), Týn nad Bečvou (2019), Čechy pod Kosířem (2019), Němčice nad Hanou (2019). Ve všech případech byl nakladač Bobcat nasazen na likvidaci následků lokálních bleskových povodní a přívalových srážek. Odklízel jak naplaveniny – dřevo a další biologický materiál, tak také sutiny z poškozených domů. Využíval se rovněž na čištění komunikací od nánosů bahna a dalších nečistot. Nejvíce byl využit při ničivých bleskových povodních v červnu 2020, kdy jsme byli nasazeni na likvidaci následků povodně v Šumvaldu. Přívalové srážky zde poškodily kompletně infrastrukturu v obci, včetně mostů, komunikací, domů. Bobcat pomáhal šest dní v kuse, střídali se pouze hasiči, kteří jej obsluhovali. Tehdy v Šumvaldu nepracoval ovšem sám, byly nasazeny i další Bobcaty.

Bobcat S650 pomáhá odklízet následky bleskových povodní v obci Čelechovice v roce 2020 (Olomoucký kraj).


Zásahy na pozemních komunikacích -
Bystročice, (2020) – Při dopravní nehodě cisterny převážející tekutý asfalt se vůz převrátil a jedna z cisteren byla poškozena natolik, že z ní na rychlostní komunikaci vytékal horký asfalt. Povolaný Bobcat pomohl s naložením horkého asfaltu a tím se snížilo poškození vozovky a urychlení zásahu na vytížené páteřní komunikaci z Brna do Olomouce.

Technické údaje o nakladači Bobcat S650

Užitečná nosnost                    1 282 kg
Maximální nosnost                    2 584 kg
Provozní hmotnost stroje                3 777 kg
Přepravní hmotnost stroje                3 540 kg
Výkon hydraulického čerpadla                87,10 l/min
Výkon čerpadla ve verzi s vysokým průtokem        115,50 l/min
Tlak na výstupu rychlospojek pro přídavná zařízení    23,8–24,5 MPa
Maximální pojezdová rychlost                19,8 km/h
Maximální pojezdová pracovní rychlost                   11,4 km/h

Stroj je osazen dieselovým, čtyřválcovým, vodou chlazeným motorem Kubota model

V3307-DI-TE3. Výkon motoru činí 55,4 kW při 2400 ot/min, kroutící moment při 1600 ot/min je 264 Nm.

Bobcat S650 při povodních zasahoval i v Šumvaldu…(rok 2020)

Dealer s více než dvacetiletou tradicí
Společnost Bobcat CZ, a.s. je od roku 2000 výhradním a autorizovaným prodejcem smykem řízených, pásových a kolových nakladačů, minirypadel, teleskopických manipulátorů, příslušenství a náhradních dílů značky Bobcat. Disponuje rozsáhlou půjčovnou strojů a příslušenství a sítí 10 obchodně – servisních středisek rozmístěných po celé České republice. Prostřednictvím odborně vyškolených obchodních zástupců a více než 50 kvalifikovaných servisních techniků s dlouholetou praxí, zajišťuje prodej, záruční i pozáruční servis, pronájem, školení obsluh, dodávky náhradních dílů a příslušenství pro více než 3500 zákazníků.

Další informace o společnosti Doosan Bobcat a jejích produktech naleznete na www.bobcat.com nebo na  www.bobcat.cz – webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.