Současná situace klade obrovské nároky na plánování produkce. Procházíme obdobím nebývalého nárůstu cen všech vstupů, stejně jako růstu poptávky a nedostatku řady základních surovin. Není divu, že se firmy často snaží zafixovat ceny a dodávky materiálu nezbytného pro jejich výrobu a nakoupit vše, co jim skladové prostory umožní. Jednou z možností, jak zmírnit tlak inflace, je i využití moderních výrobních postupů. Ty z dlouhodobého hlediska a při vyšší produkci výrazně šetří náklady na energii, materiál, čas i práci.

Velkosériová výroba pomůže zákazníkovi zafixovat cenu po celý rok
Touto cestou se vydala i společnost Gumex, která v loňském roce nasadila do výroby nový digitální výsekový lis na velkovýrobu pryžových a silikonových těsnění a dalších výrobků nejrůznějších tvarů. Výroba na výsekovém lisu je extrémně rychlá a přesná a vyplatí se už u zakázek v jednotkách tisíc kusů. Matrici, potřebnou pro hromadné vysekávání výrobků, stačí vyrobit pouze jednou a následně ji používat po velmi dlouhou dobu. Její výrobní cena se pohybuje mezi 1000 až 3000 Kč, což se ale rychle vrátí v levnější produkci výrobků v kratším čase. „Oproti výrobě na vyřezávacím plotru je výsekový lis vhodný pro větší série produktů, které jde vyrobit rychleji a s nižšími náklady. Zákazníkovi je pak postupně dodáváme z našich skladů podle jeho aktuálních požadavků. Zákazník přitom bude mít jistotu dostupnosti potřebných dílů a zafixovanou jejich cenu – třeba i na celý následující rok,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Gumex Radim Vajčner.

Moderní technologie umožňují vybrat vhodný výrobní postup podle typu produktu, použitého materiálu, velikosti série a potřeby opakovaných dodávek. Rozdíly v jednotkové ceně podle použité výrobní technologie mohou být až desítky procent. To může být v době rychle rostoucích cen pro udržení konkurenceschopnosti podniku rozhodující. „Ceny materiálu rostou nevídaným tempem. Například silikon, materiál používaný v potravinářství nebo v elektrotechnice, zdražil na přelomu roku o 35 %.  Nové dodávky zvyšují jeho cenu o dalších 30 %,“ dodal Vajčner. Firmy, které si nezajistí dostatečné zásoby, tak budou v průběhu roku nuceny výrazně zvýšit ceny pro svoje koncové zákazníky, nebo se jim zásadně sníží marže.

Objednávky je nutné plánovat s velkým předstihem
Pro zvládnutí současné situace s očekávanou inflací přes 8 % je naprosto klíčové plánování a včasné objednání zásob. Ostatně i za nedostatkem čipů pro automobilky stojí do jisté míry podcenění odhadu poptávky po nových vozech a snížení objednávek těchto komponent u jejich producentů. Ukázalo se, že i produkci největších podniků může zastavit nedostatek součástek s velmi nízkou jednotkovou cenou. Pokud se podnik nechce dostat do situace, kdy i přes vysokou poptávku nebude schopný dodávat své produkty zákazníkům, nebo bude muset nakupovat materiál a komponenty za mnohem vyšší než plánované ceny, měl by i malé, ale přesto naprosto nezbytné součástky objednat co nejdříve a po co nejvíce kusech. V rámci tzv. forecastů je možné předem naplánovat a objednat potřebný počet kusů součástek a následně každý měsíc tento odhad upřesňovat a odebírat aktuálně potřebné množství – ale za cenu dohodnutou ještě před zdražováním.

O společnosti Gumex:
Firma GUMEX, spol. s r.o. je rodinná firma založená roku 1994 v České republice. Od roku 2006 působí dceřiná společnost GUMEX SK, spol. s r.o. také na Slovensku. Firma poskytuje své služby ve Strážnici, Brně, Praze, Hradci Králové, Bratislavě, Žilině, Zvolenu a v Košicích. Dohromady pečuje o více než 12 tisíc zákazníků z řad firem a živnostníků. V Česku a na Slovensku zaměstnává více než 150 lidí. Disponuje skladovými, výrobními a provozními plochami o rozloze větší než 13 000 m2. Gumex se specializuje na produkty a služby mezi které patří:

•             Průmyslové hadice a jejich kompletace s koncovkami;
•             těsnicí profily, těsnicí materiály a výroba těsnění;
•             pryžové a plastové průmyslové podlahoviny a rohože;
•             dopravníkové pásy včetně jejich servisu a montáže;
•             protihlukové izolace a jejich úprava na míru;
•             fólie do vrat a průchodů a jejich montáž.