Nás zde však zaujala jednoduchá a krásná architektura horského penzionu s názvem Wellness penzion Marta Kuklík. Ten je koncipován jako nadčasová dřevostavba a dokonale zapadá do zdejšího prostředí. Bezesporu k tomu přispívá i to, že fasáda objektu je pojata jako dřevěná roubenka a střecha je pokryta kvalitní hliníkovou střešní krytinou z produkce rakouské firmy PREFA Aluminiumprodukte. Realizaci zastřešení prováděla klempířská firma pana Jaroslava Noháčka s názvem Střechy –Noháček. Pana Noháčka jsme se v úvodu našeho setkání zeptali, jak se jeho společnost o realizaci zastřešení penzionu dozvěděla. Ten krátce nato říká: „Investora akce známe již delší dobu. Nicméně s nabídkou provádět zastřešení penzionu Marta Kuklík mě oslovil můj kamarád, který realizoval dřevostavbu penzionu a se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Ten nás majiteli doporučil jako dodavatele zastřešení stavby.“

Hliníková střešní krytina penzionu Marta Kuklík relizovaná firmou PREFA Aluminiumprodukte.

K zastřešení objektu ­byla použita střešní krytina PREFALZ v barvě P.10 antracitová. Bylo zde s touto krytinou uvažováno od samotného počátku?
Ne, nebylo. Původně zde měl majitel plánovánu jinou plechovou krytinu. Díky našim výborným zkušenostem se střešními krytinami PREFA jsme však investora přesvědčili o kvalitách a výhodách střešní krytiny PREFALZ. To vedlo k tomu, že cca před dvěma lety jsme zahájili práce na konstrukci zastřešení a cca za čtyři týdny jsme práce dokončili.

Co tvoří skladbu zdejší střechy?
Od spodu tvoří skladbu střechy bednění, na které je aplikována difuzně otevřená fólie, dále jsou použity kontralatě, na něž je natlučeno druhé bednění. Na toto druhé bednění byla aplikována asfaltová vyrovnávací rohož a finální povrch střechy pak tvoří hliníková střešní krytina ze svitkového plechu PREFALZ, P.10 v antracitové barvě s úpravou povrchu stucco. Šíře svitku činila 650 mm.

Jak vaše spolupráce s firmou PREFA začala?
Velmi snadno a prozaicky. Přemluvil mě kamarád, že PREFA pořádá školení pro klempíře a ať jedu s ním. Přednáška, praktické ukázky na školení i samotné materiály PREFA mě oslovily natolik, že jsem s nimi začal pracovat. Naše pokrývačská a klempířská společnost sází na kvalitu a do tohoto našeho konceptu tyto materiály přesně zapadají. Pokud tedy máme pro zákazníka realizovat plechovou střechy, hliníkové krytiny PREFA jsou pro nás jasnou volbou.

Znamená to tedy, že na základě vašich zkušeností byste doporučil střešní krytiny ­PREFA i dalším zájemcům o kvalitní střechu?
Určitě ano. Krytiny PREFA vnímáme jako špičkový materiál jak z hlediska životnosti, tak i přijatelné ceny. Svědčí o tom i fakt, že při správné aplikaci poskytuje výrobce záruku na materiál a stálobarevnost materiálů PREFA záruku 40 let. Samozřejmě je mimořádně důležité klást velký důraz na odbornou kvalitu zpracování těchto materiálů, aby se bezezbytku naplnila veškerá očekávání investora.

...a je pro vás PREFA i materiálem, se kterým vám jde práce od ruky?
Děkuji za tuto otázku. S produkty PREFA se nám pracuje velmi dobře. Materiál se snadno falcuje, je lehký a manipulace s ním je proto velmi snadná. Za mě mohu říci, že jsem velmi spokojený a v příštím období máme realizovat i další významné zakázky. První z nich by měla být realizace střech dvou hotelů v rakouském Schladmingu a více než 400 m2 materiálů PREFA bychom měli použít pro rekonstrukci městské věže ve Znojmě Děkujeme za rozhovor Ivo Románek