Představujeme nový dozer Cat D5. Při výkonu 170 koní a rozsahu provozních hmotností 17,2 až 20,6 t nahrazuje nový dozer Cat D5 úspěšný model D6N. Přechod z D6N na D5 je součástí snahy o zjednodušení všech názvů modelů dozerů Cat. V příštích několika letech bude řada dozerů Cat přejmenována z nejmenšího na největší (od D1 po D11) s jedním modelem na velikostní třídu a bez dalších modifikátorů písmen jako „N“, „K“, „T.“

Cat D5 přichází oproti předchůdci D6N s větší hmotností a výkonem, lepšími schopnostmi řízení a dlouhým seznamem technologických novinek, které operátorům pomohou zvládnout více práce za kratší dobu. Plně automatická třístupňová převodovka s uzamykáním měniče nabízí optimální výkon při nízké spotřebě paliva. Vylepšení řízení a vylepšené ovládací prvky hnacího ústrojí nabízejí nové úrovně využití výkonu a kontroly řízení.

Zcela přepracovaná kabina zvyšuje standard v oblasti pohodlí a produktivity. Operátoři najdou více místa, více možností nastavení sedadla a ovládání pro optimální pohodlí a nové, snadno použitelné 10palcové dotykové uživatelské rozhraní. Na hlavním displeji se zobrazuje obraz standardní zpětné kamery s vysokým rozlišením. Výhled ze stroje je lepší díky přibližně o 15 % větší prosklené ploše kabiny a strmějšímu úhlu kapoty, který poskytuje o 30 % lepší výhled dopředu k radlici.

Nový dozer Cat D5: Nová generace výkonu

Nové technologické možnosti

Nový Cat D5 nabízí spoustu nových technologií, například továrně integrovaný systém Cat GRADE s 3D. Pokročilé gyrosenzory (IMU) poskytují rychlejší a přesnější data bez potřeby dodatečných antén pro snímání polohy. Antény jsou integrovány do střechy kabiny, kde jsou chráněny před poškozením, přijímače GPS jsou potom namontovány uvnitř, kde je lze zajistit uzamčením dveří kabiny. Intuitivnější uživatelské rozhraní GRADE funguje jako chytrý telefon, pochopení logiky ovládání je tedy otázkou okamžiku. Platforma Android OS umožňuje instalaci vlastních aplikací dle potřeby. Systém AutoCarry™ je součástí GRADE s 3D pro automatizaci zvedání radlice k udržení optimálního zatížení dozeru, zlepšení konzistence zatížení a snížení prokluzu pásů.

Mezi další technologie GRADE patří:

Cat Slope Indicate je součástí standardní výbavy. Zobrazuje příčný a podélný sklon stroje na hlavním monitoru.

Cat GRADE se Slope Assist™ poskytuje základní pomoc při polohování radlice bez přídavného hardwaru nebo signálu GPS. Díky novému hlavnímu displeji je systém intuitivnější
a snadno použitelný.

Attachment Ready Option (ARO) poskytuje optimální místa pro montáž, držáky a hardware a zjednodušuje instalaci přídavných zařízení. Nový Cat D5 usnadňuje instalaci systému kontroly sklonu se specifickými montážními místy jakékoli značky.

Kromě funkcí GRADE pomáhají palubní technologie udržet maximální efektivitu stroje. Monitor zatížení radlice poskytuje zpětnou vazbu v reálném čase o aktuálním a optimálním zatížení. Kontrola trakce detekuje prokluz pásu a optimalizuje výkon, aby strojník mohl upravit zatížení radlice, a omezit tak další prokluz.

Telematická technologie Cat LINK zjednodušuje správu a údržbu stroje díky snadnému přístupu k potřebným datům. Samozřejmostí je i propojení se systémem Product Link™, který shromažďuje data automaticky a umožňuje sledování stroje online prostřednictvím webových a mobilních aplikací My.Cat.com a VisionLink.

Nový Cat D5 představuje další generaci legendárních dozerů Cat. Díky pokročilým systémům, z nichž většina pracuje plně automaticky a nevyžaduje od strojníka žádnou pozornost, je práce s novým dozerem rychlejší, komfortnější a především efektivnější. To jsou principy, na kterých je postavena nová generace strojů Cat.