Společnost Caterpillar letos slaví 35 let od uvedení prvního rýpadlo-nakladače Cat na trh. A jak lépe oslavit takové výročí, než představením nové řady těchto univerzálních strojů? Caterpillar představil světu čtveřici nových modelů. Jsou to rýpadlo-nakladače Cat 428, Cat 432, Cat 434 a Cat 444. Stroje dostaly celou řadu moderních prvků, které zlepšují efektivitu práce i komfort strojníka.

Spojuje schopnosti více strojů do jednoho a s trochou nadsázky je to švýcarský armádní nůž na čtyřech kolech, který dokáže vyřešit skoro každý problém. Jeho historie se začala psát zkraje 80. let. Během procesu trvajícího několik tisíc hodin se tým konstruktérů snažil získat odpovědi na otázku, co všechno uživatelům stávajících modelů rýpadlo-nakladačů chybí a co by chtěli vylepšit. Studie se zúčastnilo přes dva tisíce zákazníků. Pro nalezení toho nejlepšího řešení byl zprvu vyčleněn útlý, pouze pěti­členný tým odborníků.

Caterpillar představil světu čtveřici nových modelů. Jsou to rýpadlo-nakladače Cat 428, Cat 432, Cat 434 a Cat 444. Stroje dostaly celou řadu moderních prvků, které zlepšují efektivitu práce i komfort strojníka.


V roce 1982 se skupina rozrostla o další členy z řad konstruktérů, výroby, prodeje, materi­álů a kvality z USA i Velké Británie. Od poloviny roku 1983 pak byly zkoušeny první prototypy. Odhodlání všech spolupra­covníků vedlo k nevídanému zkrácení vývoje. V posledních krocích hrál významnou roli počítačový design, laboratorní testy a zapojení metody konečných prvků sloužící k simulaci průběhů napětí, deformací a dalších vlastností na vytvořeném modelu. V roce 1985 pak byl nový typ předsta­ven veřejnosti – pouhého tři a půl roku od chvíle, kdy se na papír načrtly první nákresy. O rok později se do výroby dostal model určený pro evropský, tedy i náš trh.

Nyní, 35 let po představení první série, se nám do rukou dostává jeho nejlepší verze. Nové rýpadlo-nakla­dače dostaly celou řadu moderních prvků, které zlepšují efektivitu práce i komfort strojníka. Nové motory Cat C3.6 splňují přísnou normu EU Stage V, a to při zachování výkonových parametrů. Spotřeba paliva potom klesla o velmi hezkých 10 %. Celý stroj je zároveň velice nenáročný na servis, emisní systém je zcela bezúdržbový. S novým motorem spolupracuje automatická převodovka Powershift s jednoduchým ovládáním pomocí ergonomicky upravené páky.

Caterpillar představil světu čtveřici nových modelů. Jsou to rýpadlo-nakladače Cat 428, Cat 432, Cat 434 a Cat 444. Stroje dostaly celou řadu moderních prvků, které zlepšují efektivitu práce i komfort strojníka.

Stroj se ovládá joysticky pevně spojenými s otočným sedadlem, což strojníkovi zajistilo dokonalý komfort při práci, a zároveň toto řešení ušetřilo v kabině cenné místo a zlepšilo výhled ven. Ovládání stroje joysticky znamená též snazší a přesnější manipulaci s ramenem podkopu, standardně opatřeným teleskopickou násadou pro větší dosah stroje.

Základní informace potřebné pro práci i údržbu se zobrazují na přehledném konfigurovatelném displeji. Strojník má tak neustále přehled o všech důležitých parametrech a může si nastavit výkonnost stroje tak, jak je pro daný úkol nejvhodnější.

Rýpadlo-nakladač Caterpillar zůstává jedním z nejuniverzálnějších strojů na stavbě.