Únětice jsou malou obcí v blízkosti Prahy, která je obklopená atraktivní přírodou Tichého údolí nedaleko Vltavy. Volný čas se zde dá trávit například výlety do okolí či sportovním vyžitím na místních hřištích. Dorůstá zde ale silná generace náctiletých, což bylo jedním z hlavních motivů pro vznik nápadu vybudovat něco speciálního – místo, které nabídne zábavu a odpočinek všem věkovým kategoriím. Z iniciativy aktivních občanů tak vznikl projekt s názvem OSTROFF, komunitní pobytová louka s mottem „když chcete vypnout“.


Zapojení dobrovolníků

Projekt začal vloni v létě na rákosem zarostlé obecní louce a odpadky zaneseným pramenem. Místo bylo zanedbané, porost neproniknutelný a bez vysokých holínek většinu roku nepřístupný. Dnes je louka pravidelně sekaná a lze si na ní zahrát fotbálek, zaházet frisbee na koš, nebo třeba zalétat nový model letadélka. Prostor je veřejný a je k dispozici všem, kteří ho chtějí smysluplně oživit, například pro sportování s dětmi, procházky, piknik v přírodě, nebo na posezení u kamenného stolu ve stínu stromů. Potok se podařilo vyčistit, jeho meandry jsou zakončeny dvěma jezírky. „V příštím roce plánujeme dobudovat terény pro kola, tzv. pumptrack. Veškeré úpravy se snažíme provádět citlivě, použity jsou přírodní materiály. Chceme, aby OSTROFF byl krásným místem na hranici naší obce a okolní přírody, které budou místní občané rádi navštěvovat,“ říká Tomáš Kočiš, obecní zastupitel a jeden z iniciátorů.

Ruční práci doplňuje technika. V Úněticích brigádníci odpracovali již přes 1000 dobrovolnických hodin.


V rámci projektu se v obci podařilo nevídané – našel velkou skupinu podporovatelů, desítky z nich neváhali opakovaně přiložit ruku k dílu a společně místo vybudovat. Na několika brigádách se celkem odpracovalo přes 1000 hodin. Netřeba rozebírat, jaké by byly náklady, pokud by projekt tvořila komerční firma. „Nejde jen o ušetřené peníze, ale hlavně o to, že společnou prací si lidé k místu vytváří zcela jiný vztah. Věřím, že to bude platit i v případě dětí, které se také na celé akci dobrovolně podílely. Pro řadu z nich to bylo i první setkání s dobrovolnictvím a takovýmto typem činnosti,“ dodává Pavel Svoboda, místostarosta obce.


S pomocí komunální techniky

Lidské ruce jsou mocným nástrojem, ale na některé práce přeci jen bylo efektivnější zapojit techniku. Kromě traktoru, který pomohl zorat část rákosového pole a minirypadla, kterým se odstraňovalo bahno z pramene a hloubila jezírka, přišel v závěrečné části modelace terénu na řadu i smykem řízený nakladač Bobcat. Jeho hlavním úkolem v této fázi bylo budování cesty podél meandrů vyčištěného potoka.

Na tuto práci byl použit smykem řízený nakladač Bobcat 773. Nejedná se žádného mladíka, tento stroj pamatuje přelom milénia a spolehlivě slouží již druhé desetiletí. Jeho obsluhy se ujal Adam Šíma, zkušený strojník, majitel místní firmy Kontejnery Šíma. „Se stavební technikou pracuji pravidelně. Stroje ze své pozice navíc mohu hodnotit jako strojník i jako majitel firmy, takže hledím jak na pohodlí, tak i efektivitu a celkové náklady na provoz. Bobcat 773 spokojeně používám na zemní práce již 14 let. Kromě jeho spolehlivosti oceňuji širokou škálu dostupného příslušenství, které zvyšuje univerzálnost využití nakladače.“

Osvědčený smykem řízený nakladač Bobcat 773 spolehlivě slouží již 20 let. Strojník a majitel Adam Šíma na něj nedá dopustit. Ještě ho prý nikdy „nenechal ve štychu“.


Na svůj dnes již letitý Bobcat nedá Adam Šíma dopustit – realizoval s ním 7000 hodin práce bez větších závad, prakticky jen s běžnou údržbou, kterou si je navíc schopen zajistit svépomocí. Přesto oceňuje řadu originálních dílů, například pneumatiky používá výhradně ty od Bobcatu. „Za ty roky práce s nakladačem Bobcat mohu říci, že se jedná o poctivý kus ‚železa‘. Stroj je vyroben s důrazem na kvalitu a výdrž. A také jednoduchost. Pokud dodržíte základní zásady typu dostatek provozních kapalin, Bobcat vydrží téměř vše,“ dodává Šíma.

Další část práce na nakladač Bobcat ještě čeká – na jaře bude dodělávat terén v rámci budovaného „pumptracku“ pro malé i větší cyklisty.

Místo části podmáčeného území přírodní louka pro rekreaci místních obyvatel. Jezírko nyní v zimním období slouží únětických otužilcům.


Projekt OSTROFF vznikl díky hlavně dobrovolné práci únětických sousedů, za pomoci obce a Spolku pro obnovu únětické kultury. S občerstvením na nesčetné brigády pomohly místní provozovny (Únětický pivovar, Sokolovna a hospůdka U Lasíků). Projekt byl financován z grantu od Nadace VIA, Letiště Václava Havla a z neuvěřitelně štědrých darů únětických občanů vybraných ve veřejné sbírce.