Již třetím rokem po sobě získalo 30tunové pásové rypadlo Doosan DX300LC-5 cenu LCO v kategorii středně těžkých pásových rypadel a 18,5tunové pásové rypadlo Doosan DX180LC-5 získalo cenu HRV v kategorii malých pásových rypadel.
LCO a HRV Award jsou jediná ocenění svého druhu v našem oboru, která jsou založena na empirických datech týkajících se dlouhodobých nákladů na těžké a kompaktní stroje. Soutěž pořádá organizace EquipmentWatch, světová špička v oblasti dat, softwaru a znalostí týkajících se oboru těžkých strojů.

V rámci ocenění LCO probíhají nominace v 20 různých kategoriích strojů, které vykazují nejnižší náklady na vlastnictví v průběhu pěti let. Vítězi ocenění HRV jsou modely, které si v rámci svého příslušného typu zařízení po pěti letech zachovají nejvyšší procento své původní hodnoty.

Gilles Bendaoud, viceprezident pro obchod a marketing, Doosan Infracore Europe, uvedl: „Celkové náklady na vlastnictví a zachovaní hodnoty jsou pravděpodobně nejdůležitějšími aspekty, které kupující při nákupu zařízení berou v úvahu. Ocenění modelů DX180LC-5 a DX300LC-5 ukazuje, že stroje Doosan jsou vysoce hodnoceny pro svoji kvalitu a pro ideální poměr ‚cena/výkon‘.“

Již třetím rokem po sobě získalo 30tunové pásové rypadlo Doosan DX300LC-5 cenu LCO v kategorii středně těžkých pásových rypadel.



Optimální palivová účinnost

Model DX180LC-5 je poháněn dieselovým motorem Perkins 1204F, který poskytuje výkon 97,9 kW při 2000 ot./min. U modelu DX300LC-5 se o pohon stará šestiválcový dieselový motor Doosan DL08 s výkonem 202 kW při 1800 ot./min.

Stejně jako všechna pásová rypadla Doosan mají i modely DX180LC-5 a DX300LC-5 inovativní funkce, které zajišťují výrazné snížení spotřeby paliva v průměru o 10 % (ve srovnání se stroji předchozí generace). Je to například „Trip Meter Setting“, která umožňuje operátorům kontrolovat spotřebu paliva denně (nebo během požadovaného období) přímo z ovládacího panelu. Další funkce Auto Shut-Off zajišťuje automatické vypnutí motoru po předem nastavené době, kdy stroj běžel na volnoběh po stanovenou dobu (3 až 60 minut konfigurovatelných obsluhou). A aby se ušetřilo ještě více paliva, k dispozici je speciální systém vyvinutý společností Doosan, Smart Power Control (SPC), který zajišťuje rovnováhu mezi výstupem čerpadel a dieselovým motorem.


Vytvořeno s cílem snížení celkových nákladů na vlastnictví

Pro další maximalizaci odolnosti stroje a snížení hluku jsou všechna rypadla Doosan LC-5 vybavena ložisky EM (povrch Enhanced Macro), která jsou také mnohem účinnější než běžná ložiska.

Standardně jsou montovány předřazené čističe vzduchu, které vyfukují většinu prachu, nečistot, hmyzu, deště a sněhu z přívodu vzduchu a zajišťují, aby byl do vzduchového filtru motoru přiváděn již pročištěný vzduch. Tím se prodlužují servisní intervaly, zvyšuje se doba provozu i produktivita.  

Společnost Doosan také přidala ochranu vnitřního vzduchového filtru v kabině a přepracovala filtry klimatizace k usnadnění jejich výměny. Předřazený čistič s olejovou lázní (9,5 l) se doporučuje do prašného prostředí (např. při použití v lomech) a je k dispozici jako volitelné příslušenství pro odstranění prachu z přívodu vzduchu, čímž se výrazně prodlužují servisní intervaly u čističe vzduchu.

Aby nedošlo k trvalému poškození motoru, byl přidán zvukový alarm, který upozorňuje obsluhu na „vodu v palivu“. Pokud obsluha ignoruje signál, po několika výstrahách se výkon motoru a čerpadla automaticky sníží. Kromě toho se na displeji objevují upozornění s podrobnými informacemi a konkrétními výstrahami.


Systém pro správu vozového parku DoosanConnect jako standard

Stejně jako u všech rypadel Doosan (14 tun a více) je na modelech DX180LC-5 a DX300LC-5 již z výroby nainstalován nejmodernější bezdrátový systém pro monitoring vozového parku DoosanConnect. Online řešení je velmi užitečné pro sledování výkonu a bezpečnosti strojů a podporu preventivní údržby.

Pro více informací o strojích Doosan navštivte www.doosanequipment.eu nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.