Automatický ocelový kotel Dakon DOR 5N Automat je určený ke spalování hnědého uhlí (ořech 2) a dřevních pelet (A1) ve výkonu 7,5 – 25 kW a splňuje podmínky Ekodesignu, takže na jeho nákup může být využita kotlíková dotace. Je vybaven regulačním přístrojem s PID regulací, barevným LCD displejem a mnoha funkcemi. Zásobník paliva může být umístěn vpravo či vlevo dle potřeb zákazníka. Díky regulaci průtoku spalovacího vzduchu není nutné instalovat regulátor komínového tahu.

Kotel se velmi snadno ovládá. Stačí si vybrat typ paliva a kotel sám řídí celý proces spalování, včetně modulace výkonu v rozsahu 30-100 %. To zvyšuje komfort provozu a šetří i náklady na vytápění. Regulační přístroj kromě snadného ovládání kotle umožňuje i další funkce, včetně regulace až dvou otopných okruhů, ekvitermní regulace, týdenní časový program vytápění a teplé vody atd. Základní regulaci lze v případě potřeby ještě rozšířit o další otopné okruhy a moduly.

Regulační přístroj ST-704 zPID

 

Nový kotel přináší řadu inovativních technických řešení. Díky patentem chráněnému spalování kotel dosahuje vysoké účinnosti a nízkých emisí. Nad litinovým retortovým hořákem je umístěna keramická tryska s rozvodem sekundárního vzduchu, kde dochází k dopálení všech prchavých látek z paliva. Regulace průtoku spalovacího vzduchu zajišťuje, že kotel stále běží v optimálním procesu spalování. V případě vyššího komínového tahu kotel sníží příkon ventilátoru, což šetří elektrickou energii. Další technickou novinkou je pohon podavače paliva nově s plochou převodovkou, což dále výrazně snižuje spotřebu elektrické energie a také hlučnost podavače. Při případném zablokování tento pohon umožňuje zpětný chod podavače, takže není nutné volat servis.

Instalace kotle je rovněž snadná a rychlá. Kotel je vybaven stavěcími nožičkami pro vyrovnání na nerovné podlaze. Výhodou je také umístění rozvaděče/svorkovnice na boku kotle pod krytem zásobníku, takže jsou snadno přístupné. Kotel lze dále rozšířit o antikondenzační a pojistnou skupinu, rozšíření zásobníku paliva, modul samozapalování paliva (hnědé uhlí/pelety).

Nad litinovým hořákem je umístěna keramickátryska s rozvodem sekundárního vzduchu, ve které dochází k dopálení všech prchavých látek z paliva

 

A co říci závěrem? Novým automatický kotel Dakon DOR 5N Automat je efektivním zdrojem tepla, který splňuje nejpřísnější současné nároky na účinnost, emise i technické provedení a poskytuje vysoký komfort vytápění a tepelné pohody. To, že jde o výrobek tradičního českého výrobce, navíc zaručuje nejen vysokou kvalitu kotle, ale také to, že k němu vždy bude poskytnut perfektní servis.

Více informací na www.dakon.cz.