Oficiálně byl tento věžový jeřáb představen na veletrhu BAUMA a v České republice proběhla premiéra 8. června 2016 v areálu Liebherr-Stavební stroje CZ s. r. o. v Popůvkách u Brna.

Změna označení typové řady souvisí se zásadními technickými a konstrukčními změnami hydraulických rychlestavitelných jeřábů Liebherr. Označení L1 bylo převzato od prvního jeřábu zakladatele firmy Hanse Liebherra z roku 1949.

Nová typová řada L1 spojuje inovativní technologie s jasnými trendy současnosti. Výsledkem je výkonný rychlestavitelný jeřáb, který se vyznačuje vylepšenou ergonomií, moderním a sympatickým designem a pohodlným přístupem k místům montáže a údržby.

V podobě nové typové řady představuje společnost Liebherr funkční jeřáb, který stavebním firmám zajistí efektivní provoz zejména díky své mimořádné hospodárnosti. Hydraulické rychlestavitelné jeřáby L1 spojují sílu a kompaktnost s maximální možnou mírou bezpečnosti. Po zavedení na trh budou postupně nahrazeny dosavadní jeřáby řady H.

Především v České republice, kde nejsou věžové jeřáby využívané tolik jako v zahraničí, nastává uvedením tohoto jeřábu na trh možnost zrychlit a ekonomicky zvýhodnit výstavbu malých staveb. Vertikální přesun břemen zrychluje až 3x manipulaci s materiálem. A bez problémů nahrazuje dosud běžnou zdvihací techniku na našich stavbách jako jsou malé autojeřáby, auta s rukou, manipulátory, vrátky, nebo pomocnou pracovní sílu. Protože dokáže umístit potřebný materiál až přímo na potřebné místo, odbourává dodatečné manuální přesuny. Věžové jeřáby dokáží zlevnit přesuny břemen v závislosti na délce nasazení až o 60 % oproti ostatním zdvihacím zařízením. Nemluvě o snížení hluku v okolí a negativních vlivů na životní prostředí.

Jeřáb zvedá těžká břemena bez velkých nároků na prostor
První jeřáb nové typové řady Liebherr L1-24 s maximální nosností 2 500 kg je k dispozici s volitelným vyložením 25 m nebo 27 m. K dispozici jsou dvě varianty závaží: jednoduché standardní závaží z betonu nebo plné závaží z oceli, které se převáží společně s jeřábem. To znamená, že provozovateli nevznikají další vícenáklady spojené s dopravou a montáží závaží.
Díky poloměru otáčení pouhých 1,9 m se nový hydraulický rychlestavitelný jeřáb společnosti Liebherr maximálně přizpůsobí nedostatečným prostorovým podmínkám. Flexibilní podepření umožňuje minimalizovat plochu pro postavení jeřábu do 4 m. Tak lze často předejít uzavírce silnice.

Dálkové ovládání umožňuje jednoduchou obsluhu věžového jeřábu Liebherr L1-24. Jeřábník má přitom k dispozici podpůrné funkce, jako např. jemné polohování mikrozdvihem, tlumení rozhoupání břemene nebo omezení pracovního prostoru stroje. Tím se zvyšuje bezpečnost na staveništi.

Uvedení na trh proběhne v několika krocích

Jak již bylo zmíněno, tak byl tento jeřáb představen na veletrhu BAUMA 2016 a následně na předváděcí akci v České republice v areálu společnosti Lieb­herr-Stavební stroje CZ s. r. o. v Popůvkách u Brna.

V současné době probíhá finální fáze uvedení věžového jeřábu Liebherr L1-24 na trh v České republice. Jelikož společnost Liebherr chce, aby se každý mohl přesvědčit o nesporných výhodách nasazení tohoto stroje, informujte se u zástupců společnosti Lieb­herr-Stavební stroje CZ s. r. o. na možnost zapůjčení tohoto pomocníka přímo na vaši stavbu.

Technické údaje jeřábu L1-24
Max. vyložení    25,0 m - 27,0 m
Max. nosnost    2 500 kg - 2 500 kg
Max. nosnost na konci výložníku    950 kg - 800 kg
Výška háku    19,0 m - 19,2 m
Výška háku při 10°    21,8 m - 22,2 m
Nosnost na konci výložníku při 10°    950 kg - 800 kg
Výška háku při 20°    25,7 m - 26,5 m
Nosnost (konstantní) při 20°    900 kg - 750 kg

Liebherr-Stavební stroje CZ s. r. o.
Vintrovna 17, 664 41 Popůvky u Brna
tel.: +420 547 425 330, fax: +420 547 425 331
e-mail: info.lsc@liebherr.com , www.liebherr.cz