Společnost MAN užitková vozidla Česká republika, spol. s r.o. pořádá již několik let pravidelná setkání s provozovateli, zákazníky, zástupci sdělovacích médií, řidiči či obdivovateli nákladních vozidel MAN přímo v terénu. Prezentační akce se staly tradicí, která zavazuje.

Také letošní rok je jedním z prezentačních vrcholů akce, tentokráte, s titulem MAN V POHYBU. Její název je vysoce symbolický. Nejen, že vozidla značky MAN jsou neustále v pohybu a plní tak to, co od nich jejich zákazníci očekávají, dokonce mnohem více, ale také celá mateřská společnost MAN SE a s ní MAN Nutzfahrzeuge AG se rozhodně nezastavuje před současnými ekonomickými výzvami. Naopak, proplouvá jimi a předvídavým, leč důsledným manévrováním, ukazuje mnohým z oboru cestu, jak se úspěšně vypořádat se stávající hospodářskou situací.

MAN V POHYBU se opět odehrává v oblíbeném areálu pískovny v Ledčicích a na přilehlých silnicích všech tříd, včetně dálniční sítě. Více než dvacítka reprezentantů jednotlivých modelových řad pokrývá celou nabídku automobilky. Opět jsou vozidla přistavena pro zkušební a testovací jízdy. Za volanty se vystřídá celá řádka pozvaných hostů včetně zástupců sdělovacích médií. Terén pískovny poskytuje významnou příležitost vyzkoušet co těžké nákladní vozy MAN určené primárně pro stavební sektor opravdu dovedou. Není nad vlastní zkušenost, usednout za volant a neohroženě se, s instruktorem na místě spolujezdce, pustit do křížku se všemi terénními nástrahami. Kde jinde než zde lze vozidla vyzkoušet takříkajíc bez „ztráty kytičky“.

Dvacet dva vozidel určeným pro předváděcí jízdy zahrnuje všechna technická řešení včetně těch exkluzívních, která MAN nabízí v několika modelových řadách. Od vozidel TGL s celkovou hmotností do 12t, přes zástupce modelové řady TGM včetně plněpohonných variant 4x4 až k typicky stavebním vozidlům těžké řady TGS a jejím silničním souputníkům TGX. Systémy odpružení, jak mechanickými pružinami, tak vzduchovými systémy, automatizované převodovky MAN TipMatic, mechanické pohony kol všech náprav či specialita MAN, hydraulický pohon kol další nápravy HydroDrive, přísně ekologické a přitom vysoce výkonné a úsporné motory s technologiemi EGR nebo SCR plnící emisní limity Euro 5 a EEV – to vše je zde právě proto, aby uspokojilo jakýkoliv zákaznický požadavek.

Při jízdách v terénu či na zpevněných komunikacích a silnicích mohou pozvaní hosté dokonale ocenit všechny jízdní vlastnosti nákladních a užitkových vozidel MAN s různými nástavbami. Při přesedání z jednoho vozu do druhého tak má řidič dokonalou možnost okamžitého porovnání.

Pro vozidla Trucknology Generation modelových řad TGL, TGM, TGS a TGX je charakteristická vysoká produktivita a nízké provozní náklady. Od lehkých sklápěčů po těžké, plněpohonné nákladní vozy, vozy s výměnnými nástavbami, podvozky domíchávačů betonových směsí, betonových čerpadel, tahačů návěsů a speciálních podvozků. MAN má vždy to pravé řešení pro každý dopravní problém ve stavebním průmyslu.

MAN TGL

Modelová řada lehkých nákladních a užitkových vozidel TGL s tváří nové generace Trucknology, je známá svojí vysokou mírou kvality. Z vnějšího pohledu vykazují vozidla MAN TGL vylepšenou aerodynamiku a elegantní moderní linie. Z hlediska interiéru poskytují prvotřídní ergonomický komfort. „Pod kapotou“ zákazník nalezne nové, výkonné čtyřválce nebo šestiválce s technologií EGR (recilkulace výfukových plynů) a systémem vstřikování Common Rail. Díky tomu motory nabízí maximální výkony od 110 kW/150 k do 184 kW/250 k plnících emisní normy Euro 5 nebo EEV (Enhanced Environmentally-friendly Vehicle, současně nejpřísnější evropské, ale dobrovolné emisní normy) a to bez potřeby použití jakýchkoliv technických kapalin, například AdBlue.

Nejmenší nákladní vozidla MAN dokazují jak „velká“ umí být, pokud si zákazník vybere optimální kombinaci z nabídky rozvorů náprav, délky podvozku, typu kabiny a balíčku vybavení, které jsou pro modelovou řadu TGL k dispozici. Vozidla TGL lze adaptovat téměř pro každou variantu stavební dopravy. Mezi jiným příplatkovým vybavením je k dispozici také automatizovaná převodovka MAN TipMatic, která dělá z vozidel extrémně ekonomické a komfortní výrobky. Stejně tak, jako například dvoukabina, která poskytuje dostatek prostoru až pro sedm členů posádky. Vozidla lehké řady TGL u zákazníků „skórují“ svojí vysokou užitečnou hmotností. Díky vybavení nejmodernějším elektronickým brzdovým systémem, elektronickým systémem jízdní stability ESP a celou řadou dalších asistenčních systémů, které jsou v nabídce, zajišťují vysokou bezpečnost provozu vozidel této hmotnostní kategorie, od 7,5 t do 12 t.

Výsledkem je fakt, že MAN TGL je nadprůměrně vhodný například jako sklápěč nebo sklápěč s hydraulickou rukou pro řešení celé řady dopravních problémů ve stavebnictví. MAN Nutzfahrzeuge také nabízí vozy TGL jako třístranné sklápěče připravené přímo ve výrobě k okamžitému použití.

MAN TGM

Vrcholem nákladních vozidel středně těžké třídy, segmentu s celkovou hmotností 12 t až 18 t, je MAN TGM. Pro speciální automobilové trhy je k dispozici také jako třínápravové vozidlo s celkovou hmotností 26 t. MAN TGM nabízí vysokou užitečnou hmotnost, má velmi dobré manévrovací schopnosti a solidní konstrukci. Řada středně těžkých vozidel TGM je přímo zrozena pro práci ve stavebním průmyslu. S celkovou hmotností 13 t nebo 18 t, s permanentním nebo přiřaditelným pohonem kol všech náprav, vyhovuje zákazníkům svými nebývalými trakčními schopnostmi a off road jízdními vlastnostmi. MAN se může pochlubit širokými zkušenostmi z více než 70 leté historie výroby vozidel s pohonem kol všech náprav. Uzávěry diferenciálů jsou elektronicky ovládané, stejným systémem řízení je možno na přání vybavit také rozvodovou převodovku – tímto opatřením lze vyloučit jakékoliv chyby řidiče a z nich vyplývající možnosti poškození techniky.

Pro vozidla MAN TGM 4x4 jsou k dispozici čtyři varianty kabin. V nabídce je také masivní ocelový nárazník odpovídající náročnosti provozu ve stavebních podmínkách. Unikátní technologií je systém pneumatického odpružení obou náprav, zadní náprava je vybavená elektronickým řídícím systémem udržujícím stálou světlou výšku vozidla, za všech okolností.

Díky motorům se systémem vstřikování Common Rail, které nabízí maximální výkony v rozmezí od 184 kW/250 k do 250 kW/340 k jsou vozidla řady TGM za každých okolností vysoce efektivní. A také velmi příznivé životnímu prostředí: všechny motory pro vozy řady TGM splňují emisní normy Euro 5 nebo EEV bez použití technické kapaliny AdBlue.

MAN TGS

Od svého uvedení na automobilový trh, před méně než třemi roky, se stala modelová řada vozidel MAN TGS pevnou součástí každého stavebního díla. Jako sólo vozidlo, tahač přívěsů nebo návěsů, vozidlo s celkovou hmotností 18 t až 41 t, vítěz ankety Truck of the Year 2008, je odpovědí na každý dopravní problém stavebního průmyslu.

Výkonný a ekonomický pohon vozidel modelové řady TGS je zajišťován moderními motory MAN D20 CR a D26 CR se systémem vstřikování Common Rail ve výkonových hladinách od 235 kW/320 k do 397 kW/540 k. Motor MAN D28 CR s maximálním výkonem 500 kW/680 k, který je výhradně určen pro vozidla řady TGX. Podle legislativních požadavků motory splňují emisní specifikaci Euro 5 či nejpřísnější EEV.

Doménou vozidel MAN TGS je stavební sektor: nejde jen o řadu perfektně vyhovujících kabin, ale také o počet náprav a systém pohonu, který odpovídá každému typu provozu. U vozidel konfigurace 4x4, 6x6 a 8x6 je standardem připojitelný pohon kol všech náprav (resp. jedné přední). Permanentní pohon kol všech náprav a pneumaticky ovládané uzávěry mezinápravových diferenciálů jsou příplatkovou volbou, zatímco u konfigurace 8x8 jde o standardní vybavení. Výkon a točivý moment jsou přenášeny na kola hnaných náprav pomocí rozvodové převodovky vybavené převody pro jízdu po silnici a v terénu. Planetové nápravy s vysokou světlou výškou, bubnové brzdy a stabilizátory náprav jsou výbavou také plněpohonných vozidel.

MAN TGS nabízí široký vějíř možnosti odpružení vozidel. Od systému listová/listová pera (parabolická nebo trapézová) přes listová pera/vzduchové odpružení až po plně pneumatické odpružení. Pneumatické odpružení s elektronickým systémem řízení ECAS zajišťuje, že řízení vozidla zůstává na stejné úrovni za jakýchkoliv terénních podmínek. Jednou ze specialit MAN je pneumatické odpružení zadních planetových náprav – vhodné pro stavební vozidla se středně vysokou stavbou a tzv. terénní výškou rámu. Systém je konstruován pro 13 t nápravy a je ideální pro práci na stavebních dílech a v těžkém terénu. Všechna zařízení specifická pro stavební vozidla podporují vysokou míru efektivity při denno dením nasazení: začínají u nabídky automatizované převodovky TipMatic Offroad jejíž strategie a rychlost řazení převodových stupňů odpovídá podmínkám provozu stavebních vozidel, robustního ocelového nárazníku sestávajícího ze tří částí a s okem pro tažení v jeho střední části až po sklápěcí či pevné zábrany proti podjetí vozidla a komfortní nástupní schůdky.

MAN TGX

Vlajkovou lodí těžké silniční dopravy je čtyřnápravový MAN TGX 41.680 8x4 BLS. Jeho technické parametry jsou omračující: vidlicový osmiválec s maximálním výkonem 500 kW/680 k, celková hmotnost soupravy až 250 t, nejprostornější kabina na trhu – XXL - a velmi široká nabídka konstrukčních řešení speciálně připravených pro daný typ provozu. Konstrukce těžkého silničního tahače zahrnuje těžké závěsy umístěné na přední i zadní straně vozidla, těžkou točnici se systémem nastavení nebo hydraulický systém obsluhující též podvalník. Kombinace automatizované převodovky MAN TipMatic se systémem WSK je ve svém důsledku velmi příjemným prvkem hnacího řetězce, který poskytuje dostatek komfortu jak řidiči, tak vlastnímu převáženému nákladu. Elektronické řízení brzdových systémů MAN BrakeMatic koordinuje využití motorové brzdy EVBec, intardéru a provozních brzd za účelem optimálního brzdění a minimalizace opotřebení jednotlivých zařízení.

Společnost MAN má v nabídce rovněž tahač těžkých nákladů s šestiválcovým motorem o maximálním výkonu 397 kW/540 k s celkovou hmotností soupravy do 180 t. V rámci této modelové verze je možno počítat také s o něco málo menší kabinou typu XLX. V modelové řadě TGX existuje široká nabídka různých těžkých vozidel určených pro dopravu a práci ve stavebním sektoru, ať jde o sklápěče nebo tahače.

MAN PriTarder

Retardér pracující v systému vodního hospodářství vozidla, MAN PriTarder, je vysoce účinný primární brzdový systém, který je navíc naprostým světovým unikátem. PriTarder jako systém trvalého brzdného výkonu je přímo spojen s vlastním motorem, pracuje v závislosti na otáčkách klikového hřídele. Kombinace motorové brzdy EVB a vodního retardéru dokáže poskytnou enormní brzdný výkon až do 600 kW, který je k dispozici již od nízkých otáček motoru. To znamená, že právě v podmínkách stavebního provozu prokazuje PriTarder své přednosti.

Použití tohoto zcela bezúdržbového systému snižuje, oproti vozidlu s klasickým intardérem, vlastní hmotnost vozu o 64 kg a prodlužuje životnost vlastních brzdových segmentů vozu dvojnásobně. MAN PriTarder je integrovanou součástí elektronicky řízeného systému MAN BrakeMatic, řidič jej obsluhuje jednoduchým ovladačem umístěným na sloupku řízení. Vysokou efektivitu prokazuje PriTarder speciálně u vozidel s pohonem kol všech náprav či u vozidel využívajících hydrostatického pohonu kol další nápravy, protože působí primárně na hnací kola. Zvláště na kluzkém povrchu vyniknou jeho schopnosti udržet vozidlo ve zvoleném směru a úrovni trakce.

MAN HydroDrive

MAN Nutzfahrzeuge byl prvním, a v současné době je také jediným, finálním výrobcem těžkých nákladních vozidel, který nabízí inteligentní alternativu k mechanickému pohonu kol všech náprav: MAN HydroDrive systém pro vyšší trakci a bezpečnost při jízdě, na stavbách, při prudkých sjezdech či na kluzkých površích. Přiřaditelný hydrostatický pohon kol přední nápravy dává vašemu vozu trakční schopnost a operační bezpečnost právě v těchto situacích, při jízdě vpřed i vzad. Při jízdě z kopce, může aktivovaný systém HydroDrive za určitých podmínek vyvinout brzdnou silou také na kola přední nápravy čímž významně stabilizuje celé vozidlo.

MAN HydroDrive může být aktivován jednoduchým otočením ovladače a to jak za jízdy, tak pod plnou zátěží. Řidič tak může zdolat potřebný svah bez nutnosti zastavení vozidla. Hmotnost MAN HydroDrive systému je o něco málo vyšší než vlastní pohon kol přední nápravy, avšak v součtu je o 200 - 300 kg lehčí než mechanický systém pohonu kol všech náprav. Navíc není třeba vysoké, tzv. terénní, stavby vozidla. Z toho plyne jednoduché nastupování do vozu, nižší celková výška vozidla, nižší umístění těžiště vozu a tedy optimální jízdní stabilita. Od roku 2005, kdy byl systém MAN HydroDrive uveden na trh si jej oblíbily již tisíce spokojených zákazníků.

Brzda řízení

Další inovací MAN podporující dopravní účinnost ve stavebním sektoru je tzv. brzda řízení, která podporuje úspěšný průjezd i těmi nejtěsnějšími zatáčkami na první pokus. Při natočení volantu, jsou vnitřní zadní kola vozidla v závislosti na tom, jak rychle řidič točí volantem, přibrzďována. To dovoluje zmenšit průměr otáčení a výrazně přispívá schopnosti zatočení vozidla na kluzkém povrchu. tzv. brzdu řízení, fungující do rychlosti vozidla až 30 km/h, aktivuje řidič stiskem ovladače.

Svahová brzda

Zařízení s názvem „svahová brzda“ je dalším příkladem účinné technologie, která se vyplácí právě u stavebních vozidel. Jde o pneumaticky ovládaný brzdový okruh, který působí na všechna čtyři kola, například při zastavení ve svahu. Tento brzdový systém je řízen z místa řidiče, pomocí jednoduchého ovladače. Na rozdíl od konkurenčních systémů, které brzdí pouze kola zadní nápravy, „svahová brzda“ MAN nedovolí vozidlu v kritickém okamžiku sklouznout ze svahu.

8x4, 8x6 nebo 8x8?

Vozidla MAN s pohonem 8x8 resp. 8x6 jsou ve většině aspektů totožná. Používají shodné konstrukční skupiny jsou vybavována stejnými motory či převodovkami. Někdy se však volí rozdílný převodový poměr stálého pohonu, u plněpohonné varianty 8x8 bývá obvykle větší. Obě dvě varianty vozidel jsou vždy osazeny nápravami s planetovou vnější kolovou redukcí. Pérování je u 8x6 realizováno většinou svazkem trapézových per, je možno však vidět i pera parabolická. U varianty 8x8 jsou pera vždy trapézová. V provedení 8x4 lze počítat i se vzduchovým odpružením. MAN v drtivé většině prodává obě varianty pohonu 8x8 – permanentní pohon i 8x6 s odpojitelným náhonem předních resp. přední nápravy. Plněpohonná varianta je dodávána taktéž v tzv. zvýšeném provedení pro lepší průchodivost terénem. Jak 8x8, tak 8x6 jsou konstruovány na maximální celkovou hmotnost 41 t - 44 t. Vrcholný typ 8x8 byl stavěn jako vozidlo s celkovou hmotností 44 t a je osazen, stejně jako ostatní verze čtyřnápravových vozidel MAN, 22´´ koly i ráfky. Zadní hnací dvounápravy jsou v provedení 2x13 nebo 2x16 t (přední 2x8 t nebo 2x9 t). Rozdělovací převodovka je dvoustupňová s poměrem 1:1 pro jízdu po zpevněné vozovce a 1:1,58 (u lehčích verzí 1:1,65) pro jízdu v terénu. Prakticky výlučně jsou čtyřnápravová vozidla MAN osazována převodovkami ZF se šestnácti stupni s řazením ServoShift. Na přání je možno dodat také systém řazení ComfortShift s ovládáním spojky pomocí tlačítka umístěného přímo na řadicí páce. Existuje také řešení s automatizovanou převodovkou vybavenou Off Road softvérem.

Ve středně těžkém terénu, zvláště při horších adhezních podmínkách, je rozdíl mezi 8x4 a 8x6 obrovský, rozdíl mezi 8x6 a 8x8 již tak impozantní není. Přesto je však velmi znatelný. Při značně konvexním profilu (prohlubeň většího zakřivení) může dojít k situaci, že s vozovkou jsou v kontaktu pouze jedna nebo dvě zadní nápravy a první náprava, v tomto případě druhá přední, která je u 8x6 hnací, je ve vzduchu a nehnaná přední náprava pak nemůže vozidlo z „vany“ vytáhnout. Principiálně má konfigurace 8x6 poněkud lepší manévrovací schopnosti při zamčených uzávěrách diferenciálu. Obecně lze říci, že obě konfigurace, 8x8 i 8x6, jsou velmi vhodné do terénu, přičemž provedení 8x6 lze častěji a s výhodou používat i pro provoz po silnici. Typickým příkladem je odvoz materiálu ze stavby na vzdálenost 20 či více km. Plněpohonná varianta 8x8 je potom určena převážně pro provoz v těžkém terénu přímo na stavbě samotné.

MAN nabízí variantu s pohonem 8x6 uspořádaným tak, že jsou poháněny poslední tři nápravy, tedy 2., 3. a 4. Při výjezdu například z hlubokého dolíku se nezřídka stane, že první náprava jde do vzduchu a dvě zadní hnané nápravy často s plně naloženým vozidlem ztratí trakci, „hrabou“ a stoupání vozidlo nezdolá. V tomto případě konstrukce 8x6 MAN s hnanou druhou přední nápravou značně pomůže. Lze říci, že pro české podmínky podnikání ve stavební dopravě je varianta 8x6 výhodným řešením.

MAN Finance

Služba MAN Finance má své pevné místo v systému zákaznicky orientovaného přístupu naší společnosti. Nejen, že poskytuje lákavé možnosti zákazníkům, navíc představuje pravidelně výhodně akční nabídky. Ať už si zákazník vybere některý z nejnovějších modelů nákladních nebo užitkových vozidel MAN, autobus, nebo jej zaujme konkrétní použité vozidlo, od MAN Finance získá řešení šité na míru svých potřeb.

Na rozdíl od univerzálních leasingových společností jsme schopni přizpůsobit finanční služby specifikům produktů MAN a jejich zákazníkům. Také sloučení prodeje vozidel a financování pod jednou střechou znamená úsporu nákladů a konkurenční výhodu ve formě výhodných sazeb, speciálních akcí a bonusů dostupných jen u MAN Finance. Nejvýrazněji se přínosy integrace financování, prodeje a servisních služeb MAN promítají do kombinovaných produktů typu dlouhodobého pronájmu, kdy zákazník užívá vozidlo po předem stanovenou dobu, za předem stanovených splátek obsahujících jak opotřebení vozidla, tak veškerý servis a údržbu. Po skončení pronájmu vrací zákazník opotřebované vozidlo, případně využívá možnosti odkupu. Zásadní výhoda tohoto financování spočívá v jednoznačném definování celkových nákladů na provoz vozidla po celou dobu jeho užívání. Zákazník jednoduše posoudí rentabilitu pronájmu v porovnání k vytížení vozidla a očekávaným výnosům. Zároveň se také zbavuje rizika vícenákladů za údržbu a servis, případně ztrát z následného prodeje vozu, která jsou v tomto případě kryta poskytovatelem pronájmu.

Od začátku května letošního roku byla spuštěna bonusová kampaň služby MAN Finance orientovaná na pořízení sklápěčů modelové řady MAN TGS. Konkrétně jde o vozidla MAN TGS 26.440 6x6 BB S3 a MAN TGS 35.440 8x6 BB S3. Při využití značkového financování získáváte možnost pořídit vozidla za speciální akční ceny 95 990 Eur respektive 104 990 Eur. Bonusem jsou záruka na hnací řetězec po dobu 3 let a hydraulicky ovládaná bočnice sklápěcí nástavby. Další výhodou jsou dotované úrokové sazby s podporou EIB (Evropské investiční banky). Snížené sazby od 4,9 % p. a. se týkají produktů leasing i úvěr.

Nezapomeňte také, že do konce letošního června, 30. 6. 2010, je leasing možný i na 24 měsíců! Záruka na hnací ústrojí se vztahuje na nejdůležitější součásti motoru, sání, palivového systému, elektroniky motoru, převodovky a náprav. Ideální možnost jak prověřit kvality sklápěčů bude prezentační akce MAN V POHYBU v areálu pískovny v Ledčicích 28. a 29. května 2010. Přímo na místě bude možné sjednat financování s uvedenými bonusy.